Skocz do zawartości
Interloper

Geforce FX zdjątka pierwszych sampli w sieci!:)

Rekomendowane odpowiedzi

cuz moge powiedziec- jezeli ati nie wypusci r350 / r300 a GDDR3 lub tez nie obnizy cen znacznie (czego nie moga zrobic ze wgledu na proces technologiczny) to nie maja szans z nV (nv ma znacznie prostrze pcb i znacznie nizsze koszty produkcji niz ati)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ati ma 256bit szyne danych- ale to jesy pyrusowe zwyciesto ze wzgleow na to ze PCB takiej karty i opakowanie musi byc znacznie bardziej skomplikowane i drogie

Bo ja wiem...

Niby selekcjonowanie pamięci 2.0 ns ma być tansze od klepania tego samego pcb bez przerwy? Jakoś plyty główne radzą sobie z wielokrotnie większą gęstwiną ścieżek a ecesa można już za 350 zyla kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym patrząc na te chłodzenie...

żegnaj 1 slocie PCI.

Zastanawiam się, kiedy będziemy układy graficzne kupować jak kiedyś pentium 2 - płytka z prockiem + ramy a całe ramdace na plycie głównej. Dzięki temu możnaby wsadzać na gpu taaaakie radiatory (ale by się kręciło)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie zastanawiam kiedy dojdzie do tego ze procesory graficzne beda na podstawce i jak bedzie za malo mocy to GPU siup z podstawki i wstawiamy nowy zaleznie od preferencji albo od ATI albo nieVidii  :twisted: 

Pozdro

Dexter

Problem - przeplywność pamięci gpu (no chyba, że chcesz współdzielenie z CPU :D). Bardziej prawdopodobne jest coś w stylu Itanium - podstawka + ram na pcb pod taaaaakim radiatorem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ati ma 256bit szyne danych- ale to jesy pyrusowe zwyciesto ze wzgleow na to ze PCB takiej karty i opakowanie musi byc znacznie bardziej skomplikowane i drogie

Bo ja wiem...

Niby selekcjonowanie pamięci 2.0 ns ma być tansze od klepania tego samego pcb bez przerwy? Jakoś plyty główne radzą sobie z wielokrotnie większą gęstwiną ścieżek a ecesa można już za 350 zyla kupić.

te memy nie musza byc recznie selekcjonowane gdyz sa juz w standarcie DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo intel podczas projektowania grafy nie pomyslal ze keidys gpu bada po 30W ciepla wydzielac

w sumie moznaby uzyc BBUL do pakowania rdzeni graficznych- byloby chlodzenie rdzenia z 2 stron (marzy mi sie taki Athlon xp, z 2 stron 2x V7+ w wypadku ac czy 2x fc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te memy nie musza byc recznie selekcjonowane gdyz sa juz w standarcie DDR2

Zróbmy trochę rachunków.

Mem na GF-FX ma mieć przepływnośc 16 GB/s i szynę 128 bit. ponieważ standard DDR-II określa, że na każdy takt zegara wysłane zostaje 4 bity na przewód toteż nasza szyna na takt wywala 32 bajty danych na takt. Ile trzeba taktów aby uzyskać 16GB/s?

16.000.000.000/32 = 500.000.000 czyli te memy lecą 500 mhz. Aktualnie 500 mhz to jest naprawdę top ramy. to po prostu nie może być tanie. Poza tym do wszelakich GF-FX-MX będą wsadzane ramce 300-400 mhz czyli te nie spełniające normy 500 mhz z danego wafla. Stąd me twierdzenie, że ramy na GFFX będą selekcjonowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo intel podczas projektowania grafy nie pomyslal ze keidys gpu bada po 30W ciepla wydzielac

w sumie moznaby uzyc BBUL do pakowania rdzeni graficznych- byloby chlodzenie rdzenia z 2 stron (marzy mi sie taki Athlon xp, z 2 stron 2x V7+ w wypadku ac czy 2x fc :D

Ale, chyba nie byłoby trudno zrobic grafe z elementami zamontowanymi po drugiej stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...