GenghisKhan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 troszke mnie przykreciles berkut - hmmm - ale jeszcze 1 - z tym ze to juz duzo pieniedzy by na to poszlo - ale w koncu jestem pierd.....na punkcie chlodzenia wiec co tam kostke z zimna ciecza chlodzna peltami mozna tez chlodzic 2 obiegiem wody i z tym nie ma problemu.......ale problem jest gdzie indziej peltki maja roznice temp ok 70C niektore a wiec jesli po cieplej stronie bedzie ok 30C powiedzmy to teoretycznie po zimnej bedziemy miec ostro ujemna temp nie???mam racje czy nie zimna strona peltka dotyka proca ktory sie grzeje i wychodzi nam wtedy nizsza temp na procu im nizsza temp chlodziwa tym mniej na procu - problem w tym jak skutecznie obnizyc temp chlodziwa do ujemnej temp?!?!?! mozna wsadzic zbiornik do zamrazarki i po klopocie :D ale dowalenie pelta na proca - duzo mi nie da - w kazdym badz razie dla mnie to za malo - uparty jestem i tyle aha co do freonowego - bede mial mozliwosci - kolega jest na uniwerq wroclawskim na wydziale fizyki - ze zrealizowaniem freona nie bedzie tak ciezko (fakt wiem ile sie trzeba napracowac) pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie ------------ aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne POZDRO puki co woda w 16l akwarium w 4,5h nagrzala sie z 15C do 25C :( i na procu tera mam nieszczesne 38C :evil: :evil: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 U ruskich kiedyś można było kupić loduweczke podróżną, bardzo małą na 12V! Jakby do tego włożyć chłodnice lub sam zbiornik z wodą??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Sorry Lodówka przez Ó zamknięte :oops: Jakby to widział mój były nauczyciel Poslkiego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Sorry Lodówka przez Ó zamknięte :oops: Jakby to widział mój były nauczyciel Poslkiego!to jest calkiem realne mam pozadna zamrazarke ale do kuchni mam pare metrow z 15 - wiec weze nie beda sie walac po calym domu moze bede mial wlasna chate to wogle zrobie sobie chlodnie i tam kompa :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Moje zdanie jest takie, że bezsensownym pomysłem jest chłodzenie wody w układzie za pomocą Peltiera, chyba, że układ chłodzi nie tylko procesor ale równiez całą grafę, dysk i chipset., ale nawet wtedy to nie jest dobry pomysł. Jak już kilku zauważyło, żeby schłodzic wodę w pojemniku za pomoca peltów potrzebny jest drugi układ z chłodznicą do odprowadzenia ciepła z tych peltierów. Logiczne jest, że łatwiej jest schłodzic wodę z 60 stopni do 30, niż z 30 do 0. Z tego wynika, że znacznie lepszy efekt da Peltier założony na procesor. Co prawda woda w układzie będzie cieplejsza, ale nie będzie to odziaływac na procesor tak jak ma to miejsce bez użycia peltiera. Podsumowując - po co martwic sie temperatura wody, skoro można wyeliminowac jej bezpośredni wpływ na procesor używając Peltiera. Zastanawiam sie tylko, jaki efekt dałby jeden peltier 30W chłodzący pojemnik z wodą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 peltier 120W wydziela ~192W ciepla Sory ale według mnie jest to już zboczenie że tak powiem :). Czy to nie chore? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Zastanawiam sie tylko, jaki efekt dałby jeden peltier 30W chłodzący pojemnik z wodą. zaden efekt - ale ja juz mowilem - ze chce miec minus na procu wiem ze mozna wyeliminowac odzialywanie cieplej wody na proca przy pomocy pelta - ale zauwaz ze pelt wydziela roznice temp - im nizsza na ciplej stronie tym gwaltownie bedzie spadac na zimnej!!!!!!!!! ZIMNA WODA+PELT na procu = zajebiste chlodzenie sam pelt tez moze byc na proca ale bede mial ~25C na procu a ja chce zero albo ujemna - a wiec trzeba schlodzic wode owszem moge zalozyc 2 pelty 200W na proca i tez bedzie dobrze ale to troche drogie i w polsce nie dostane tak latwo takich peltow :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 troszke mnie przykreciles berkut - hmmm - ale jeszcze 1 - z tym ze to juz duzo pieniedzy by na to poszlo - ale w koncu jestem pierd.....na punkcie chlodzenia wiec co tam kostke z zimna ciecza chlodzna peltami mozna tez chlodzic 2 obiegiem wody i z tym nie ma problemu.......ale problem jest gdzie indziej peltki maja roznice temp ok 70C niektore a wiec jesli po cieplej stronie bedzie ok 30C powiedzmy to teoretycznie po zimnej bedziemy miec ostro ujemna temp nie???mam racje czy nie zimna strona peltka dotyka proca ktory sie grzeje i wychodzi nam wtedy nizsza temp na procu im nizsza temp chlodziwa tym mniej na procu - problem w tym jak skutecznie obnizyc temp chlodziwa do ujemnej temp?!?!?! mozna wsadzic zbiornik do zamrazarki i po klopocie :D ale dowalenie pelta na proca - duzo mi nie da - w kazdym badz razie dla mnie to za malo - uparty jestem i tyle aha co do freonowego - bede mial mozliwosci - kolega jest na uniwerq wroclawskim na wydziale fizyki - ze zrealizowaniem freona nie bedzie tak ciezko (fakt wiem ile sie trzeba napracowac) pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie ------------ aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne POZDRO puki co woda w 16l akwarium w 4,5h nagrzala sie z 15C do 25C :( i na procu tera mam nieszczesne 38C :evil: :evil: :evil: Jesli chcesz owa kostke chlodzic woda, musisz miec drugi uklad, nie wystarczy drugi obieg. Byl kiedys gdzies artykul o kolesiu, ktory mial kostke z 4 albo 6 TECami i chlodzil ja drugim obiegiem tego samego chlodzenia. Temperatura byla wieksza. Te 70C roznicy temperatur, to dTmax. Chodzi o to, ze roznica 70C wystepuje wtedy i tylko wtedy, kiedy przez TECa nie plynie ZADNE CIEPLO. Jesli natomiast plynie cieplo rowne Qmax, czyli np. 120W, to wtedy roznica temperatur wynosi 0. Wzor na roznice temperatur jest prosty: dT = [1 - (Qpobrane/Qmax) * dTmax Tak wiec, jak widzisz, jezeli masz TECa 70W na procu 60W i zakladamy warunki idealne (czyli nie ma strat ciepla, a TEC faktycznie przeciagnie 70W, a nie 80% tej wartosci jak to jest w rzeczywistosci) to masz roznice temperatur na TECU jakies 10C, czyli temp. proca sie nie zmieni, a porzucajac idealny model - wzrosnie. Jesli masz w ukladzie rozsadna (powiedzmy 200mmx150mm) chlodnice, na ktorej jest rozsadny wentylator (2x120mm na niskich obrotach lub 1x120 na wysokich) i jeszcze ciagnie przez shrouda, to wowczas temp wody za chlodnica bedzie gdzies 5C wieksza niz otoczenie przy loadzie 150W. Tak wiec strona ciepla TECa kolejne 5-10C w gore, co dale nam juz 15C powyzej otoczenia... reszte policz sobie sam :) Z lodowkami jest problem taki: Nigdy nie slyszalem o lodowce/zamrazarce, ktora przy rozsadnych rozmiarach potrafila odprowadzic 150W ciepla!!! Mozna oczywiscie kombinowac i wrzucac przed lodowka chlodniczke, ale wtedy lodowka nie zmniejszy tak drastycznie temperatury wody/plynu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie Z mojej zabawy 226W peltem wynika, ze temp. wody stabilizuje sie na 38 stopniach (temp. pokoju ok 20), w sumie jest ponad 300W do oddania. Jesli woda ma temp 20C, proc ma okolo -14 (1600+@1830MHz, 1.65V), jak sie woda nagrzeje to jest -8, full load -3. Jednak woda nie osiagnela u mnie jeszcze > 40C. Oczywiscie jest chlodnica, a wody w ukladzie mam 2l. W sumie jestem jeszcze w fazie testow :D aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne4x120W :!: :?: a czym to bedziesz zasilal? Zasilaczem od spawarki? :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 a to mnie zaskoczyles calkiem mozliwe z ta roznica temp. ale musi byc jakis sposob na to aby to jakos wypalilo kurde :? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Z lodowkami jest problem taki: Nigdy nie slyszalem o lodowce/zamrazarce, ktora przy rozsadnych rozmiarach potrafila odprowadzic 150W ciepla!!! Mozna oczywiscie kombinowac i wrzucac przed lodowka chlodniczke, ale wtedy lodowka nie zmniejszy tak drastycznie temperatury wody/plynu... Większy problem z lodówkami to hałas, który wytwarzają kompresory - dlatego nie zamirzam budować FC, chyba, że złożę sobie trzeciego kompa wyłącznie do testów o/c. Kiedyś szukałem cichej i małej lodówki, do której mógłbym wsadzic chłodnicę - niestety jedyne jekie znalazłem to słabiutkie samochodowe. Dlatego kupuję peltiera, zakładam na proca i będzie cool - dosłownie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ZIMNA WODA+PELT na procu = zajebiste chlodzenie sam pelt tez moze byc na proca ale bede mial ~25C na procu a ja chce zero albo ujemna - a wiec trzeba schlodzic wode owszem moge zalozyc 2 pelty 200W na proca i tez bedzie dobrze ale to troche drogie i w polsce nie dostane tak latwo takich peltow :cry: Stary, to jest proste,przy pomocy tej kostki z TECami zejdziesz z temp wody nie wiecej niz o 5-10C (10 to naprawde musialbys sie postarac), na nic innego nie licz nawet. Woda ma ogromna pojemnosc cieplna, co oznacza, ze aby podniesc jej temp o 1C nalezy przekazac jej ogromna ilosc ciepla, to dziala takze w druga strone. Jesli chcesz ujemnych temperatur to zostaje ci: Freon, TEC+Freon, albo 2x172W albo 2x226W (ta sama cena)... z dostepnoscia nie ma problemu, jak masz kase to zglos sie do mate, on zamawia z DangerDenu, mozesz wziac stamtad owe 2 TECi, $38 kazdy (oba, 226 i 172 po tyle samo - ja bym wzial 2x226 i puscil je na 12V, bo uzywanie TECow na maxymalnym napieciu (i pradzie) to nieefektywny nonsens- , moze ci cos opuszcza za to, ze chcesz 2) i dostaniesz je za tyle, ile w polsce kosztuje 1x172W... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 a to mnie zaskoczyles calkiem mozliwe z ta roznica temp. ale musi byc jakis sposob na to aby to jakos wypalilo kurde :? :P Taka jest smutna rzeczywistosc. I jest owszem sposob, uzywasz TECow o przynajmniej 2x wiekszej mocy niz zrodlo i masz wtedy ~temp pokojowa, uzywasz 3x wieksze itd... :) Aha, jeszcze jedna informacja odnosnie TECow. Jezeli gdzies jest, TEC 120W, to NAJCZESCIEJ oznacza (nalezy to sprawdzic), ze Qmax owego TECa wynosi 120W. Qmax to nominalna, zmierzona w prozni wartosc maxymalnego ciepla, jaka jest w stanie przeniesc TEC, normalnie w prozni nie zyjemy i TECi sa zdolne pompowac ok 80% tej wartosci Jesli idzie natomiast o to, ile dany TEC ciepla wrzuca do ukladu, nalezy wiedziec, ze ich sprawnosc nominalna to ok.60%, a rzeczywista 50%, ale sa 2 metody: 1. Albo bierzemy wartosc Qmax NOMINALNA i dzielimy przez 0.6 2. Albo liczymy moc ze wzoru P = U * I Do otrzymanego wyniku dodajemy cieplo wydzielane przez procesor i dostajemy wartosc laczna ciepla, jaka do ukladu wrzuca combo procesor+TEC... EDIT: ide spac, ale zgroza mnie napawa mysl, co powymyslacie pod moja "nieobecnosc"... czas pokaze 8) dobranoc :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 no to chyba pomysl tego chlodzenia odstawie puki co na pulke - wczoraj na tym myslalem - straty ciepla mozna latwo wyeliminowac np. ta kostka z zimna woda - musi byc zbudowana z roznych materialow 5 scianek z izolatora a jedna na pelta z miedzi powiedzmy calosc izolujemy od otoczenie i jest luxxxxxxxx zbieram kase na pelty 2x226 W i zasilke do nich :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie Z mojej zabawy 226W peltem wynika, ze temp. wody stabilizuje sie na 38 stopniach (temp. pokoju ok 20), w sumie jest ponad 300W do oddania. Jesli woda ma temp 20C, proc ma okolo -14 (1600+@1830MHz, 1.65V), jak sie woda nagrzeje to jest -8, full load -3. Jednak woda nie osiagnela u mnie jeszcze > 40C. Oczywiscie jest chlodnica, a wody w ukladzie mam 2l. W sumie jestem jeszcze w fazie testow :D aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne4x120W :!: :?: a czym to bedziesz zasilal? Zasilaczem od spawarki? :mrgreen:e no to spoko musze tylko chlodnice skombinowac i bedzie lux dowale 2x 226W pelty i bedzie -10 na procu :P :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie Z mojej zabawy 226W peltem wynika, ze temp. wody stabilizuje sie na 38 stopniach (temp. pokoju ok 20), w sumie jest ponad 300W do oddania. Jesli woda ma temp 20C, proc ma okolo -14 (1600+@1830MHz, 1.65V), jak sie woda nagrzeje to jest -8, full load -3. Jednak woda nie osiagnela u mnie jeszcze > 40C. Oczywiscie jest chlodnica, a wody w ukladzie mam 2l. W sumie jestem jeszcze w fazie testow :D aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne4x120W :!: :?: a czym to bedziesz zasilal? Zasilaczem od spawarki? :mrgreen:e no to spoko musze tylko chlodnice skombinowac i bedzie lux dowale 2x 226W pelty i bedzie -10 na procu :P :D :D :D hehhe 8) a ja sie tu martwie czy ten caly zakupiono zrobiony sprzet pozwoli mi osiagnac temperatury ok 35 st w Full load aż normalnie sie wstydze :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...