Skocz do zawartości
GenghisKhan

NIETYPOWE WC (A moze TYPOWE) +PELTIER

Rekomendowane odpowiedzi

troszke mnie przykreciles berkut - hmmm - ale jeszcze 1 - z tym ze to juz duzo pieniedzy by na to poszlo - ale w koncu jestem pierd.....na punkcie chlodzenia wiec co tam

kostke z zimna ciecza chlodzna peltami mozna tez chlodzic 2 obiegiem wody i z tym nie ma problemu.......ale problem jest gdzie indziej

peltki maja roznice temp ok 70C niektore a wiec jesli po cieplej stronie bedzie ok 30C powiedzmy to teoretycznie po zimnej bedziemy miec ostro ujemna temp nie???mam racje czy nie

zimna strona peltka dotyka proca ktory sie grzeje i wychodzi nam wtedy nizsza temp na procu

im nizsza temp chlodziwa tym mniej na procu - problem w tym jak skutecznie obnizyc temp chlodziwa do ujemnej temp?!?!?!

mozna wsadzic zbiornik do zamrazarki i po klopocie :D

ale dowalenie pelta na proca - duzo mi nie da - w kazdym badz razie dla mnie to za malo - uparty jestem i tyle

aha co do freonowego - bede mial mozliwosci - kolega jest na uniwerq wroclawskim na wydziale fizyki - ze zrealizowaniem freona nie bedzie tak ciezko (fakt wiem ile sie trzeba napracowac)

pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej

dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie

------------

aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne

POZDRO

puki co woda w 16l akwarium w 4,5h nagrzala sie z 15C do 25C :( i na procu tera mam nieszczesne 38C :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Lodówka przez Ó zamknięte  :oops:  Jakby to widział mój były nauczyciel Poslkiego!

to jest calkiem realne mam pozadna zamrazarke ale do kuchni mam pare metrow z 15 - wiec weze nie beda sie walac po calym domu

moze bede mial wlasna chate to wogle zrobie sobie chlodnie i tam kompa :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie jest takie, że bezsensownym pomysłem jest chłodzenie wody w układzie za pomocą Peltiera, chyba, że układ chłodzi nie tylko procesor ale równiez całą grafę, dysk i chipset., ale nawet wtedy to nie jest dobry pomysł.

Jak już kilku zauważyło, żeby schłodzic wodę w pojemniku za pomoca peltów potrzebny jest drugi układ z chłodznicą do odprowadzenia ciepła z tych peltierów.

Logiczne jest, że łatwiej jest schłodzic wodę z 60 stopni do 30, niż z 30 do 0. Z tego wynika, że znacznie lepszy efekt da Peltier założony na procesor. Co prawda woda w układzie będzie cieplejsza, ale nie będzie to odziaływac na procesor tak jak ma to miejsce bez użycia peltiera.

Podsumowując - po co martwic sie temperatura wody, skoro można wyeliminowac jej bezpośredni wpływ na procesor używając Peltiera. Zastanawiam sie tylko, jaki efekt dałby jeden peltier 30W chłodzący pojemnik z wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie tylko, jaki efekt dałby jeden peltier 30W chłodzący pojemnik z wodą.

zaden efekt - ale ja juz mowilem - ze chce miec minus na procu

wiem ze mozna wyeliminowac odzialywanie cieplej wody na proca przy pomocy pelta - ale zauwaz ze pelt wydziela roznice temp - im nizsza na ciplej stronie tym gwaltownie bedzie spadac na zimnej!!!!!!!!!

ZIMNA WODA+PELT na procu = zajebiste chlodzenie

sam pelt tez moze byc na proca ale bede mial ~25C na procu a ja chce zero albo ujemna - a wiec trzeba schlodzic wode

owszem moge zalozyc 2 pelty 200W na proca i tez bedzie dobrze ale to troche drogie i w polsce nie dostane tak latwo takich peltow :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke mnie przykreciles berkut - hmmm - ale jeszcze 1 - z tym ze to juz duzo pieniedzy by na to poszlo - ale w koncu jestem pierd.....na punkcie chlodzenia wiec co tam

kostke z zimna ciecza chlodzna peltami mozna tez chlodzic 2 obiegiem wody i z tym nie ma problemu.......ale problem jest gdzie indziej

peltki maja roznice temp ok 70C niektore a wiec jesli po cieplej stronie bedzie ok 30C powiedzmy to teoretycznie po zimnej bedziemy miec ostro ujemna temp nie???mam racje czy nie

zimna strona peltka dotyka proca ktory sie grzeje i wychodzi nam wtedy nizsza temp na procu

im nizsza temp chlodziwa tym mniej na procu - problem w tym jak skutecznie obnizyc temp chlodziwa do ujemnej temp?!?!?!

mozna wsadzic zbiornik do zamrazarki i po klopocie  :D 

ale dowalenie pelta na proca - duzo mi nie da - w kazdym badz razie dla mnie to za malo - uparty jestem i tyle 

aha co do freonowego - bede mial mozliwosci - kolega jest na uniwerq wroclawskim na wydziale fizyki - ze zrealizowaniem freona nie bedzie tak ciezko (fakt wiem ile sie trzeba napracowac)

pytanie wobec tego???????powiedzmy ze mam tego pelta 70W na procu i proc @ zrzera ok 60W czyli ponad 150W ciepla idzie w wode nie - temp pokoju ok 20C - wnioskuje ze woda nagrzeje sie po kilku godzinach do ok 40C jesli nie wiecej

dam chlodnice badz nagrzewnice i ile mi spadnie wtedy woda w obiegu???jest ktos kto mi na to odpowie

------------

aha wogle dziwny ten pomysl z chlodzeniem - mialem jeszcze inne - specjalny blok wodny bezposrednio na proca z 4 peltkami 120W kazdy - ten pomysl by wypalil tylko nie mam sprzetu aby to hermetycznie zamknac bo wtedy dopiero by dzialalo - szczegolow nie zdradze ale nie wazne

POZDRO 

puki co woda w 16l akwarium w 4,5h nagrzala sie z 15C do 25C :( i na procu tera mam nieszczesne 38C :evil:  :evil:  :evil:

Jesli chcesz owa kostke chlodzic woda, musisz miec drugi uklad, nie wystarczy drugi obieg. Byl kiedys gdzies artykul o kolesiu, ktory mial kostke z 4 albo 6 TECami i chlodzil ja drugim obiegiem tego samego chlodzenia. Temperatura byla wieksza.

Te 70C roznicy temperatur, to dTmax. Chodzi o to, ze roznica 70C wystepuje wtedy i tylko wtedy, kiedy przez TECa nie plynie ZADNE CIEPLO. Jesli natomiast plynie cieplo rowne Qmax, czyli np. 120W, to wtedy roznica temperatur wynosi 0. Wzor na roznice temperatur jest prosty:

dT = [1 - (Qpobrane/Qmax) * dTmax

Tak wiec, jak widzisz, jezeli masz TECa 70W na procu 60W i zakladamy warunki idealne (czyli nie ma strat ciepla, a TEC faktycznie przeciagnie 70W, a nie 80% tej wartosci jak to jest w rzeczywistosci) to masz roznice temperatur na TECU jakies 10C, czyli temp. proca sie nie zmieni, a porzucajac idealny model - wzrosnie.

Jesli masz w ukladzie rozsadna (powiedzmy 200mmx150mm) chlodnice, na ktorej jest rozsadny wentylator (2x120mm na niskich obrotach lub 1x120 na wysokich) i jeszcze ciagnie przez shrouda, to wowczas temp wody za chlodnica bedzie gdzies 5C wieksza niz otoczenie przy loadzie 150W. Tak wiec strona ciepla TECa kolejne 5-10C w gore, co dale nam juz 15C powyzej otoczenia... reszte policz sobie sam :)

Z lodowkami jest problem taki: Nigdy nie slyszalem o lodowce/zamrazarce, ktora przy rozsadnych rozmiarach potrafila odprowadzic 150W ciepla!!! Mozna oczywiscie kombinowac i wrzucac przed lodowka chlodniczke, ale wtedy lodowka nie zmniejszy tak drastycznie temperatury wody/plynu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej zabawy 226W peltem wynika, ze temp. wody stabilizuje sie na 38 stopniach (temp. pokoju ok 20), w sumie jest ponad 300W do oddania. Jesli woda ma temp 20C, proc ma okolo -14 (1600+@1830MHz, 1.65V), jak sie woda nagrzeje to jest -8, full load -3. Jednak woda nie osiagnela u mnie jeszcze > 40C. Oczywiscie jest chlodnica, a wody w ukladzie mam 2l. W sumie jestem jeszcze w fazie testow :D

4x120W :!: :?: a czym to bedziesz zasilal? Zasilaczem od spawarki? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lodowkami jest problem taki: Nigdy nie slyszalem o lodowce/zamrazarce, ktora przy rozsadnych rozmiarach potrafila odprowadzic 150W ciepla!!! Mozna oczywiscie kombinowac i wrzucac przed lodowka chlodniczke, ale wtedy lodowka nie zmniejszy tak drastycznie temperatury wody/plynu...

Większy problem z lodówkami to hałas, który wytwarzają kompresory - dlatego nie zamirzam budować FC, chyba, że złożę sobie trzeciego kompa wyłącznie do testów o/c.

Kiedyś szukałem cichej i małej lodówki, do której mógłbym wsadzic chłodnicę - niestety jedyne jekie znalazłem to słabiutkie samochodowe.

Dlatego kupuję peltiera, zakładam na proca i będzie cool - dosłownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZIMNA WODA+PELT na procu = zajebiste chlodzenie

sam pelt tez moze byc na proca ale bede mial ~25C na procu a ja chce zero albo ujemna - a wiec trzeba schlodzic wode

owszem moge zalozyc 2 pelty 200W na proca i tez bedzie dobrze ale to troche drogie i w polsce nie dostane tak latwo takich peltow :cry:

Stary, to jest proste,przy pomocy tej kostki z TECami zejdziesz z temp wody nie wiecej niz o 5-10C (10 to naprawde musialbys sie postarac), na nic innego nie licz nawet. Woda ma ogromna pojemnosc cieplna, co oznacza, ze aby podniesc jej temp o 1C nalezy przekazac jej ogromna ilosc ciepla, to dziala takze w druga strone. Jesli chcesz ujemnych temperatur to zostaje ci: Freon, TEC+Freon, albo 2x172W albo 2x226W (ta sama cena)... z dostepnoscia nie ma problemu, jak masz kase to zglos sie do mate, on zamawia z DangerDenu, mozesz wziac stamtad owe 2 TECi, $38 kazdy (oba, 226 i 172 po tyle samo - ja bym wzial 2x226 i puscil je na 12V, bo uzywanie TECow na maxymalnym napieciu (i pradzie) to nieefektywny nonsens- , moze ci cos opuszcza za to, ze chcesz 2) i dostaniesz je za tyle, ile w polsce kosztuje 1x172W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to mnie zaskoczyles calkiem mozliwe z ta roznica temp.

ale musi byc jakis sposob na to aby to jakos wypalilo kurde :?  :P

Taka jest smutna rzeczywistosc. I jest owszem sposob, uzywasz TECow o przynajmniej 2x wiekszej mocy niz zrodlo i masz wtedy ~temp pokojowa, uzywasz 3x wieksze itd... :)

Aha, jeszcze jedna informacja odnosnie TECow. Jezeli gdzies jest, TEC 120W, to NAJCZESCIEJ oznacza (nalezy to sprawdzic), ze Qmax owego TECa wynosi 120W. Qmax to nominalna, zmierzona w prozni wartosc maxymalnego ciepla, jaka jest w stanie przeniesc TEC, normalnie w prozni nie zyjemy i TECi sa zdolne pompowac ok 80% tej wartosci

Jesli idzie natomiast o to, ile dany TEC ciepla wrzuca do ukladu, nalezy wiedziec, ze ich sprawnosc nominalna to ok.60%, a rzeczywista 50%, ale sa 2 metody:

1. Albo bierzemy wartosc Qmax NOMINALNA i dzielimy przez 0.6

2. Albo liczymy moc ze wzoru P = U * I

Do otrzymanego wyniku dodajemy cieplo wydzielane przez procesor i dostajemy wartosc laczna ciepla, jaka do ukladu wrzuca combo procesor+TEC...

EDIT: ide spac, ale zgroza mnie napawa mysl, co powymyslacie pod moja "nieobecnosc"... czas pokaze 8) dobranoc :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba pomysl tego chlodzenia odstawie puki co na pulke - wczoraj na tym myslalem - straty ciepla mozna latwo wyeliminowac

np. ta kostka z zimna woda - musi byc zbudowana z roznych materialow 5 scianek z izolatora a jedna na pelta z miedzi powiedzmy calosc izolujemy od otoczenie i jest luxxxxxxxx

zbieram kase na pelty 2x226 W i zasilke do nich :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojej zabawy 226W peltem wynika, ze temp. wody stabilizuje sie na 38 stopniach (temp. pokoju ok 20), w sumie jest ponad 300W do oddania. Jesli woda ma temp 20C, proc ma okolo -14 (1600+@1830MHz, 1.65V), jak sie woda nagrzeje to jest -8, full load -3. Jednak woda nie osiagnela u mnie jeszcze > 40C. Oczywiscie jest chlodnica, a wody w ukladzie mam 2l. W sumie jestem jeszcze w fazie testow :D

e no to spoko musze tylko chlodnice skombinowac i bedzie lux dowale 2x 226W pelty i bedzie -10 na procu :P :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e no to spoko musze tylko chlodnice skombinowac i bedzie lux dowale 2x 226W pelty i bedzie -10 na procu :P :D :D :D

hehhe 8) a ja sie tu martwie czy ten caly zakupiono zrobiony sprzet pozwoli mi osiagnac temperatury ok 35 st w Full load aż normalnie sie wstydze :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...