Skocz do zawartości
Andrz3j

Mam uczulenie na ECS, albo ....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 problemy z kompem znajomego opartego na:

- płycie K7VZA ver.1.0

- procesor duron 650 (zamieniany na Athlon 1333)

- muza zintegrowana i SB

- Riva TNT2

- HDD IBM 40 GB

, a mianowice:

1. Jak włącze w win 98 obsługę DMA dysków to w menedrzeże urządzeń pojawia się wykrzynik z komunikatem (że urządzęnie nie działa poprawnie, nie ma zainstalowanych wszystkich sterowników,.. itp)i system dział niestabilnie...

2. Jak wsadzę procesor Athlon 1333 (podobno płyta obsługuje procki do 1,5 GHz -dane z pudełka :D)

to wykrywany jest jako athlon 1000 (10x100) i nigdzie na płycie ani w biosie nie mogę zminic na fsb 133 (wiem że wersje ECS k7vza ver.3.0 miał jamper j10 do zmiany fsb 100/133 w tej wersji płyty ver.1.0 brak tej zworki a jedyne możliwe najwyższe ustawienie w biosie to 112 mhz :(

P.S. System świeżo zainstalowany, ponadto wgrywałem viapacka 1,24 potem 1.41 i nadal problem występuje przy włączonym DMA

Macie jakieś pomysły???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 problemy z kompem znajomego opartego na:

- płycie K7VZA ver.1.0 

- procesor duron 650 (zamieniany na Athlon 1333)

- muza zintegrowana i SB 

- Riva TNT2

- HDD IBM 40 GB 

, a mianowice:

1. Jak włącze w win 98 obsługę DMA dysków to w menedrzeże urządzeń pojawia się wykrzynik z komunikatem (że urządzęnie nie działa poprawnie, nie ma zainstalowanych wszystkich sterowników,.. itp)i system dział niestabilnie... 

2. Jak wsadzę procesor Athlon 1333 (podobno płyta obsługuje procki do 1,5 GHz -dane z pudełka :D) 

to wykrywany jest jako athlon 1000 (10x100) i nigdzie na płycie ani w biosie nie mogę zminic na fsb 133 (wiem że wersje ECS k7vza ver.3.0 miał jamper j10 do zmiany fsb 100/133 w tej wersji płyty ver.1.0 brak tej zworki a jedyne możliwe najwyższe ustawienie w biosie to 112 mhz :( 

P.S. System świeżo zainstalowany, ponadto wgrywałem viapacka 1,24 potem 1.41 i nadal problem występuje przy włączonym DMA

Macie jakieś pomysły???

jesli idzie o płyte to to co pisze na pudełku czuli suport np procki 1,5 to g.. prawda płyty te mają wlutowaną zworke i sa na chipsecie kt133 i nie obsługują magistrali 133 mhz wiec nici z Athlona na fsb133

jesli idzie o udma to sprawdz w biosie czy jest właczona bo jesli macie bios ystawiony na fail to standardowo opcja ta jest wyłaczona

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chciałbym dodać że aktualizacja biosu nie wchodzi z rachubę...

To ten szajs jest na KT 133 a nie na kt133A?? 8O ...

Widziałem na jednej ze stron ze niby jest na kt133A i widziałem na ecs k7vza ver.3.0!! zworkę j10 do zmiany fsb ze 100/133..

A jesli chodzi o UDMA to w biosie jest włączony AUTO.... a jak np. wgram viapacka to autoamtycznie on właczu DMA w menadzerze urządzeń i wtedy występuje bład na drugim kontrolerze i komp jest niestabilny... Jak odinstaluję viapacka to wszystko wraca do normy (wtedy DMA jest odłaczone)

Co jest nie tak?? Macie jakiś pomysł??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ver 1.0 jest i zawsze była na KT133 i tylko FSB100MHZ (nie wiem gdzie widziałeś inaczej) dopiero ver.3.0 jest na KT133A 100/133mhz FSB.

Poszukaj na stronie ECSa najnowszy BIOS (ale do ver.1.0)

Ew. może to dysq się chrzani (sprawdz na innym kompie).

Poza tym niepokojące jest "muza zintegrowana i SB" powino być albo to albo tamto a nie razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ver 1.0 jest i zawsze była na KT133 i tylko FSB100MHZ (nie wiem gdzie widziałeś inaczej) dopiero ver.3.0 jest na KT133A 100/133mhz FSB.

Poszukaj na stronie ECSa najnowszy BIOS (ale do ver.1.0)

Ew. może to dysq się chrzani (sprawdz na innym kompie).

Poza tym niepokojące jest "muza zintegrowana i SB" powino być albo to albo tamto a nie razem.

czyli tak:

1. ECS k7vza ver.1.0 jest na KT 133

a

ECS k7vza ver.3.0 jest na KT 133A

W takim razie juz rozumiem..

2. mówiłem właścicielowi kompa że te dwie karty muzyczne się gryza, pozatym SB na CES wiadomo że nie zaspecjalnie się "lubią" szczególnie te SB "wyprodukowane jako masówka".

Mówiłem że ja bym wyciagnłą i zamontowal jedną albo drugą, sugerowałem właścicielowi, ale to jego sprzęt więc to jego wybór...

3. Dysk jest nowy jest to IBM 40 GB na pewno nie DTLA

Najbardziej mnie niepokoi ten DMA zarówno się sypie na duronie 650 jak i na tym athlonie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...