Skocz do zawartości
Lucaz

Aster City Net Zamiast Neostardy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio wymieniali u mnie instalacje kablówki i wreszcie mogę zamówić internet w aster city (obecnie mam neo 512, ale wypowiedziałem umowe) i właśnie zastanawiam się czy się to opłaca - porównując do neostrady. Myśle nad pakietem Twój Dom ze względu na to że musze podłączyć drugi komputer. I właśnie mam kilka pytań do użytkowników astera. Wiem że nie ma limitów co jest plusem. Ale poza tym:

1. Jak się ogólnie sprawuje to łącze? Koleżanka ma na bemowie i twierdzi że internet chodzi jej jak mu się podoba, konkretnie nie może powiedzieć w czym problem ale ogólnie mówi że nie jest zadowolona.

2. Jak to jest z tym IP publicznym i prywatnym, czym to się różni i który jest lepszy? Tu chodzi o to że IP jest zmienne jak w neo lub stałe?

3. Jak to jest w końcu z podłączeniem drugiego komputera? Dzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi że jeden komputer podłącza się do modemu przez łącze sieciowe a drugi przez USB (bo modem ma tylko dwa wyjścia jedno takie drugie takie). Można też użyc huba ale to inna bajka. A jak to jest z opłatami, raz mi babka mówiła że jeśli chce mieć na drugim komputerze neta z przydzielonym drugim IP wtedy musze płacić dodatkowo 16.99zł miesięcznie za drugiego kompa, a jak chce mieć net na drugim kompie ale nie chce drugiego IP to wtedy nie musze płacić, czy to prawda? Jeśli nie to czy w asterze połapią się jak zamówie sobie ten pakiet Twój Dom oni podłączą mi kompa przez łącze sieciowe a ja sam podłącze drugiego kompa przez USB do tego modemu?

Sorry za troche lamerskie pytania ale co zadzwonie na infolinie to co innego mi mówią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak to jest z tym IP. Czym to się rożni i który rodzaj jest lepszy, prywatny czy publiczny?

Publiczny IP - twoj adres IP widza wszyscy z netu, wiec mozesz laczyc sie z wieksza iloscia osob w sieciach P2P. Czyli z tymi co maja publiczne i prywatne adresy. Dzieki temu masz wiecej zasobow, lecz (rzekomo) mniejsze bezpieczenstwo(tylko kto mi powie od czego sa firewalle).

Prywatny IP - twoj adres IP widac tylko w sieci, mozesz laczyc sie tylko z osobami z publicznym ip, dzieki temu masz mniej zasobow i wieksze bezpieczenstwo :) Nikt ci do kompa nie wlezie tak latwo jak do niezabezpieczonego kompa z publicznym IP, ale i tak sie da :P

Podsumowujac - lepiej Publiczny IP, bo masz High ID w Emule, jestes Active w DC i masz wiecej zasobow w Kazaa itp. No i zawsze mozesz postawic serwer, co nei jest mozliwe w przypadku IP z prywatnej klasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi