Skocz do zawartości
LEoN37

Sempron 3000+ Konta Athlon 2800+

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym opisać te dwa proce których byłem posiadaczem (jednego nawet jestem). Najpierw miałem Athlona 2800+ (kupiłem go na Allegro w maju poprzedniego roku) Proc strasznie się grzał na mojej płycie Gigabyte GA 7N400-E nforce 2. W stresie przekraczała 80C. Chłodzenie 2 wentyle w obudowie i otwarta obudowa. Ktoś może powiedzieć, że to nie możliwe jednak tak było. Zmieniłem radiator na Pentagram 80AlCU 2 miesiące później, i temperaturka poszło w dół do 74C. Najdziwniejsze że w windzie miałem 41C! :blink:. Przyszła zima i nie było tak źle lecz kiedy przyszedł maj a po nim czerwiec, przyszło ciepełko do domu i temperatura przekraczałała 90C!!! Pewnego czerwcowego dnia zaczęły się restarty najpierw w grach potem w windzie tak kończył. Zaniosłem go do serwisu i powiedzieli mi że komp proc do wymiany. Kupiłem więc Semprona 3000+. Myślałem że proc będzie gorszy, ale o tym w teście. Athlona sprzedałem za 130zeta na allegro i okazało się że działał na płytce Asusa z tym tylko że nie zawsze się włącza. No dobra ale czas na testy. Najpierw Athlon.

3DMark 01- 14138

3DMark 03- 4913

3DMark 05- 2109

Doom3 Med/Hight/Ultra/Ultra1600- 39.1/37.1/25.4/13.7

Aquamark3 Med/Hight/Hight1600- 38.1/30.6/17.9

Farcry Med- 40.2

A teraz Sempron

3DMark 01- 14226

3DMark 03- 4965

3DMark 05- 2175

Doom3 Med/Hight/Ultra/Ultra1600- 39.9/38./26.9/15.0

Aquamark3 Med/Hight/Hight1600- 38.2/30.6/17.8

Farcry Med- 39.1

Jeżeli chodzi o overclocking to starego Athlona nie kręciłem lecz takiego samego ma mój kumpel i on wykręcił na Pentagramie 80ALCU 183FSB. Ja na swoim Sempronie mam nastawione 190FSB (wydajnoś o ok 3% wyższa od Athlona 3200)

Pewnie da się i więcej lecz nie na mojej płycie i z Boxowym chłodzeniem. Słyszałem że i do 210FSB idzie! W każdym bądź razie oba procy są podobne w teoretyce. Jeżeli chodzi o overclocking to lepszy jest Sempron.

Mam nadzieje że opiszecie swoje Athlony i Semprony nie koniecznie takie jak ja. Również wyniki overclockingu byłyby mile widziene.

Sprzęt- Radeon 9800SE@PRO 325/31(620), Gigabyte GA 7N400-E, Chieftec 410 (z Athlonem miałem megabajta 350:evil:), 512 400 dual channel.

Na dziś to wszystko, ale zapomniałem kto wygrał! Najlepszym z tych dwóch proców okazał się ... To ustalcie sobie sami!

Życzę udanych wakacji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to trudno, żebyś miał inne wnioski, skoro coś było nie tak z Athlonem (te temp. to nie była wina specyfikacji procka)

Po drugie te procki to te same Bartony, tyle, że mają inne mnożniki. Jeżeli dobrze pamiętam to Athlon miał 12.5, a Sempron ma 12.

Jeżeli interesuje cie wydajność Semprona, to jest gigantyczny wątek poświęcony tym prockom i tam możesz wiele się dowiedzieć. podobnie z Athlonami. Nie ma sensu ich porównywać, właśnie z tego powodu, że to po prostu inaczej nazwane Athlony XP z rdzeniami Thoroughbred B i ten jeden na rdzeniu Bartona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem w posiadaniu tego proca i na mojej płycie nie mogę wiecej niż 190 ( gigabite kt400 kmz czy coś tam FSB 333 :( ) ale sprawdzałem go na płycie na nForce 2 i szedł bez mruknięcia na 200 i miał ...prawie 2,5 ghz na Silentboast od Thermaltake. przy tym miał cały czas temp w granicach 50 - 53. Proc świetny ( jak na Socket A ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi