Skocz do zawartości
Gość ssv

Zwiechy, Ale Inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam all!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i zwracam się do was o pomoc. Otóż od długiego czasu mam zwiechy kompa podczas pracy(tzn. pisanie, sluchanie muzy, przegladanie netu) i podczas grania (tzw. stresie) na WindzieXP, a na 98se, nic się takiego nie działo. Moja konfiguracja to: 1.2ghz Athlon fsb 100Mhz, 256 sd ram, gf 2 mx (ileś) 32mb, karta dzwiękowa Genius SOUND MAKER LIVE!, zasilacz jakiś tam 300W, plyta VIA KT133A (chyba). Sprawdzałem zasilanie i temperature wszystkiego i na wszystkie sposoby. Wynik: Norma. Ostatnio zacząłem grzebać w biosie i zauważyłem, że opcja On board legacy audio(bądź jakoś tak) była włączona, a przecież mam osobną karte dzwiękową. Więc wyłączyłem tą opcję, lecz zwiechy nie przestały. Popatrzylem do managera urządzeń - wszystko działa, lecz doszukałem się urządzenia Geniusa, joystick controller (w skrócie). Pomyślałem, po co to, skoro nie mam pada podłączonego!. Wyłączyłem urządzenie. Zwiechy ustały!! RADOŚĆ!!.....[gluteus maximus] nie radość. Gdy grałem w GTA:SAN ANDREAS komp mi się zawiesił, a po restarcie, zaraz po połączeniu z NEOSTRADĄ 128, zwiecha. Zasilanie na pewno jest wystarczające, gdyż na WIN98SE, nic takiego sie nie dzialo. Blagam POMOCY!!! Przypominam, nie overclokowana calosc, wszystko w normie, a winxp tez poprawnie zainstalowany.

Jak mi ktos pomoze, to mu chwala za to, bo to jest upierdliwe. PS. JAVA TEZ mi sie wiesza, np chat. SORKA ZA TAK dlugie opowiadanie, ale naprawde potrzebuje pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co drugi watek na forum jest o zwisach. Poszukaj po FAQ bo jest tam pelno rozwiazan.

Na poczatek wykonaj tez rutynowe zadania:

-sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem

-przeskanowac pamieci memtestem

-przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej

-uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci

-odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci

-przeskanowac kompa programami antywirusowy

-sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp.

-przywrocic domysle ustawienia biosu

Zobacz tez do linka ponizej. Moze cos pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak a linku w moim podpisie nie sprawdziles!

Komp ci sie resetuje, zawiesza (freezee) czy moze wyskakuje niebieski ekran. Okresl dokladnie co sie dzieje.

Wylacz automatyczne resetowanie: start-uastawieni-panel sterowania-system-zaawansowane-uruchamianie i odzyskiwanie i podaj nam komunikaty z blue screena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zwiechy (jedną miałem podczas pisania tego postu) to takie, że nie moge ruszyć kursorem, klawiatura nie odpowiada i towarzyszy powtarzajacy sie dzwiek(bo wczeniej cos albo sluchalem, albo odlglosy przegladarki), czasem też jest załamanie obrazu, jakieś takie przeciecie, kreski (ale to rzadko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zrobiłeś wszystko to co napisały Nyny to jadac dalej : wyłącz przyspieszanie sprzętowe (własciwosci pulpitu --> Ustawienia ---> zaawansowane ---> rozwiązywanie problemów) . Spróbuj wgrać nowego biosa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi