Lord Falcon Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 (edytowane) Karta miejska jest kartą z pamięciowym układem elektronicznym z anteną. Karta komunikuje się z innymi urządzeniami (np. z kasownikiem), bezkontaktowo. Jest stosowana w Warszawie i u mnie w Jaworznie też została wprowadzona, zastanawiam się jak to dokładniej działa. Tylko że z tego co czytam to w Warszawie trzeba te karty aktywować przy kasownikach lub bramkach. A u mnie nie ma takich cudów, tylko kanary mają czytniki przy sobie. Ale napewno nie ma róznicy w działaniu karty :D Ma ktos jakies informacje bliższe o tym? Słyszał ktoś już o jakichś próbach "cheatowania" systemu ? Edytowane 15 Lipca 2005 przez Lord Falcon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 z pewnością.. jeśli wprowadzili takie cuda to nie poto żeby każdy kowalski mógł sobie łamać :lol: nie wiem jak toto wygląda.. i co rozumiesz pod pojęciem jak to działa... działa imho tak (jeśli nie ma swojego zasilania), że posiada wbudowaną cewkę, w której czytnik indukuje napięcie wystarczające do zasilenia wewnętrznego procesorka (chipa), który to po nawiązaniu połączenia z nadajnikiem za pomoca jakiegoś tam w miarę bezpiecznego protokołu wymiany danych, 'gada' sobie z czytnikiem co i jak... i nie płacisz mandatu za nieważną kartę ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) to samo co Łódzka migawka gdzieś od 3 lat ;p http://www.migawka.lodz.pl/ zwykły RFID, zawiera tylko NR karty - reszta jest na twoim profilu online. Edytowane 24 Marca 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 z pewnością.. jeśli wprowadzili takie cuda to nie poto żeby każdy kowalski mógł sobie łamać :lol: Z tego co kiedys na internecie widzialem to telefonem z NFC mozna przekodowac bilety miejskie, jednak kanary od razu wykrywaja takie karty i jest nie milo (ale czy to na pewno prawda nie wiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...