ropersik Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Dzis moj kumpel pokazal mi jak chodzi jego Radeon 9000 - wyciagnal w 3 d marku 2001 5500 3 d markow na celeronie 1 Ghz @ 1,2(na tym jadrze 0,13 mikrona).Bylem zdziwiony bo moj pro wyciaga podobnie a powinien conajmniej o 10 % wiecej spojrzalem wiec na cpu info i widze amd familly -unknow ,external clock 66 MHz-nie powinno byc 100????/ Aktualnie jade na CHipo bios 419 chyba czyzby az tak byl kalowy-czy mam walnieta karte????prosze o szybka pomoc i sugestie-co robic zmieniac bios isc z karta do kumpla i sprawdzic????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 kurcze czy to tak ciezko na to luknac bardzo mi zalezy!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Wez swoja karte, idz do kumpla, i jezeli wynik bedzie wyzszy niz jego, to karta jest ok, ale cos innego jest nie tak(pewnie proc lum mobo). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Guzik prawda :wink: wszystko jest ok 3Dmark czasem zle rozpoznaje sprzęt (tymbardziej że masz Morgana) u mnie np. podaje że moja grafa (GF2MX) ma 0 MB ram i nie wykrywa jak jest tryb AGP tylko pisze N/A. To wyjądkowo zburaczony program i nie przekmował bym sie nim. Dla pewnoci uruchom WCPUID i bedziesz mieć odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 No dobra ale wychodzi ze power color 9000 jest lepszy od his 9000 pro-koles ma jeszcze tego celka na sdramach troche to dziwne?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Nie chce nic mowic ale czy uwazasz, ze celek jest slaby ? Powiedz temu kolesiowi zeby podkrecil swojego celka na minimum 1333 Mhz. Wtedy zobaczysz moc celka tualatin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 czyli mam rozumiec ze 5400 3d markow na moim sprzecie i r9000pro to maks co potrafi ta karta.moj kolega stwierdzil ze powinna miec ponad 6000-a troche w tym siedzi-" Do celka nic nie mam " jesli ktos sie poczul urazony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 No niby powinienes miec okolo 6000. Jedynym wytlumaczeniem jakie znajduje to plyta, ktora zaniza wydajnosc spokojnie o 5-10% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 a moze to wina cheepo biosu duron chyba nie ma zegara zewnetrznego 66 MHz??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 zegar wenetrzny to fsb tak czy inaczej na durni to 100 od zawsze byla wiec zobacz kak tam masz jak 66 to ostro walnij sobie fsb wyzsze bo szkoda procka marnuje sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 zegar wenetrzny to fsb tak czy inaczej na durni to 100 od zawsze byla wiec zobacz kak tam masz jak 66 to ostro walnij sobie fsb wyzsze bo szkoda procka marnuje sieCo, nie zabardzo kapuję, przecież on ma chyba podkręconego procka magistralą ze 100 na 110. Tak w każdym razie ja rozumiem jego podpis. 3DMark pokauje głupoty, moje ramy według niego chodzą na 0 MHz, a tak nie jest, ważne co ma ustawione w biosie, jeżeli FSB 110 to tak jest. Jedyna żecz jaka tak drastycznie może zaniżać wyniki to włączone FastWrites (chyba tak się to pisze). Ni piszcie że SIS 735 zaniża wyniki bo to jest nie prawda, miałem K7S5A i po przesiadce na KT333 (to co w podpisie) wynikł spadł o jakieś 200 pkt. na moim starym GF3Ti200. Można pisać że K7S5A jest mało stabilna (bo to mogę potwierdzić w 100%) ale na pewno nie jest mało wydajna. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Dzis moj kumpel pokazal mi jak chodzi jego Radeon 9000 - wyciagnal w 3 d marku 2001 5500 3 d markow na celeronie 1 Ghz @ 1,2(na tym jadrze 0,13 mikrona).Bylem zdziwiony bo moj pro wyciaga podobnie a powinien conajmniej o 10 % wiecej spojrzalem wiec na cpu info i widze amd familly -unknow ,external clock 66 MHz-nie powinno byc 100????/ Aktualnie jade na CHipo bios 419 chyba czyzby az tak byl kalowy-czy mam walnieta karte????prosze o szybka pomoc i sugestie-co robic zmieniac bios isc z karta do kumpla i sprawdzic????? 1. Masz zainstalowany SIS AGP Driver? 2. Wyłącz FastWrites (chyba tak się pisze) 3. Sprawdź czy pamięci masz też ustawione na 110 tak jak procka, SIS735 nie cierpi asynchronicznego taktowania). 4. Jak to wszystko zrobisz sprawdź wynik i daj znać. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 No dobra ale wychodzi ze power color 9000 jest lepszy od his 9000 pro-koles ma jeszcze tego celka na sdramach troche to dziwne?????? Może obie karty to wersja pro (lub nie-pro) w kazdym razie różnica powinna być (a może on ma @ kartę). Druga sprawa co z tego ze na SDR, wydaje się Wam że DDR to tak od razu zwiększają wydajność, bo co przez to że się nazywają DDR - BZDURA. Jeśli proc nie ma dużej przepustowości (a Celki T nie mają, domyślnie tylko 100Mhz) to choćby miał Rambusy i tak to nic nie da, spróbujcie zrozumieć jak takie pamięci działają i dopiero wtedy piszcie. (nie bież tego zbyt osobiście ale już w kilku postach widzałem takie stwierdzenia że jak są DDRy to już musi być lepiej BZDURA, proc+pamięć to jest system połaczony i tak na to należy patrzeć) Pozatym musisz miec proca na 110 bo gdyby był na 66 FSB to raczej byłoby tylko 660 a nie 1100 (a tak naprawdę to nie ma chyba żadnej mobo dla durona z tak niskim FSB) Zgadzam się z witkiem zrób tak jak pisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Druga sprawa co z tego ze na SDR, wydaje się Wam że DDR to tak od razu zwiększają wydajność, bo co przez to że się nazywają DDR - BZDURA. Jeśli proc nie ma dużej przepustowości (a Celki T nie mają, domyślnie tylko 100Mhz) to choćby miał Rambusy i tak to nic nie da, spróbujcie zrozumieć jak takie pamięci działają i dopiero wtedy piszcie. (nie bież tego zbyt osobiście ale już w kilku postach widzałem takie stwierdzenia że jak są DDRy to już musi być lepiej BZDURA, proc+pamięć to jest system połaczony i tak na to należy patrzeć) no nie do konca jakis czas temu bedzie z 1.5 2 lata temu intel wyposciel chipset obslugujac rambusy dla p3 copermine co sie okazalo p3 z rambusami stal sie demonami predkosci byl to wtedy najszybszy tandem proc pamiec i jeden z drozszych jak by powstal chipset pozadny dla tulipana pod ddr tesh bylaby roznica w wydajnosci i to mysle ze spora mam tego proca i wiem ze sporo potrafi a fsb 166 nie stanowi problmu dla domyslnego 1GHz a 133 dla pozostalych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Dzis moj kumpel pokazal mi jak chodzi jego Radeon 9000 - wyciagnal w 3 d marku 2001 5500 3 d markow na celeronie 1 Ghz @ 1,2(na tym jadrze 0,13 mikrona).Bylem zdziwiony bo moj pro wyciaga podobnie a powinien conajmniej o 10 % wiecej spojrzalem wiec na cpu info i widze amd familly -unknow ,external clock 66 MHz-nie powinno byc 100????/ Aktualnie jade na CHipo bios 419 chyba czyzby az tak byl kalowy-czy mam walnieta karte????prosze o szybka pomoc i sugestie-co robic zmieniac bios isc z karta do kumpla i sprawdzic????? 1. Masz zainstalowany SIS AGP Driver? 2. Wyłącz FastWrites (chyba tak się pisze) 3. Sprawdź czy pamięci masz też ustawione na 110 tak jak procka, SIS735 nie cierpi asynchronicznego taktowania). 4. Jak to wszystko zrobisz sprawdź wynik i daj znać. Pozdr. agp 1.12,fast writes wylaczony spod sterownikow chociarz na wlaczonym byl taki sam wynik,pamieci tez ustawione- chyba wezme karte do kumpla i tam sprawdze na tym celku 0,13 mikrona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 a to fast writes zle wpywa ?? na osiagi karty ??a to fast writes zle wpywa ?? na osiagi karty ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ropersik Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 a to fast writes zle wpywa ?? na osiagi karty ??a to fast writes zle wpywa ?? na osiagi karty ??wiem ale mowie ze czy wlaczony czy wylaczony wynik jest ten sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 mam tego proca i wiem ze sporo potrafi a fsb 166 nie stanowi problmu dla domyslnego 1GHz a 133 dla pozostalych Nie twierdzę że nie potrafi :) ale mimo wszystko 166Mhz Celka wporównaniu do np. 533Mhz(QPB) P4 to jakos mało i IMHO wystarczą dobre SDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 wystarcza nie wystarcza niestety przez polityke intela musza wystarczyc a ddr pokazalby ten proc inne znacznie szybsze oblicze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 szybsze nie szybsze, były/są przecież chipsety do Socet370 z obsługą DDR i jak czytałem testy to różnicy w stosunku do SDR nie było (tylko prosze nie pisz że nie są to chipsety Intela i przez to są gorsze). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 3. Sprawdź czy pamięci masz też ustawione na 110 tak jak procka, SIS735 nie cierpi asynchronicznego taktowania). 4. Jak to wszystko zrobisz sprawdź wynik i daj znać. Pozdr. AFAIK w Cheepobiosie na sis 735 nie mozna ustawic 110 na proc i 100 na pamiec. Jesli sie myle to mnie poprawcie ;) A poza tym to tam chyba jest 100, 107, 112 i 124 - chyba ze w tej wersji sa jakies inne ustawienia niz u mnie (0429) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 ale to jest niwstety marnej jakosci chipset sisa ktory z ddr przegrywa z i815 to przez praktyki intela dobrze ze teraz sam wpadl na dual rrd pod p4 szkoda ze procesory via nei biora udzialy w rywalizacji ceny by jeszcze spadly i moze jakies ciekawsze technologie by byly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 3. Sprawdź czy pamięci masz też ustawione na 110 tak jak procka, SIS735 nie cierpi asynchronicznego taktowania). 4. Jak to wszystko zrobisz sprawdź wynik i daj znać. Pozdr. AFAIK w Cheepobiosie na sis 735 nie mozna ustawic 110 na proc i 100 na pamiec. Jesli sie myle to mnie poprawcie ;) A poza tym to tam chyba jest 100, 107, 112 i 124 - chyba ze w tej wersji sa jakies inne ustawienia niz u mnie (0429) Można również ustawić 66/66. Jestem prawie pewien , że kolega nieopatrznie wybrał tę opcję . Kiedyś miałem problemy ze zresetowaniem bios-u w SIS-ie (dopiero zworka pomogła) więc mimo zmiany ze 100 na 110 (przyklad) dalej było 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 W chepoo można ustawić 66/66. A tak przy okazji to gdzie odczytałeś to 1100 ? bo w chepoo przy ustawieniu 100/100 procek ma taktowanie 1050. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...