ptaku666 Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 (edytowane) witam chciałbym podłaczyc moje kino domowe (panasonic SA-HT 870) do komputera. Obraz bym podłaczył przez katrte telewizyjną czinczem. Co do dzwieku to własnie nie wiem jak zrobic zeby grały mi tez wszystkie głosniki kiedy bede np słuchał muzyki z kompa ??? Posiadam Sb Live player ! Kolega mi powiedził zebym podlaczył przez czincze na przednie wyjscie w karcie muzycznej (front) i ustawił w sterach dzwiek 5.1 Twierdził ze tak beda grały wszystkie 5.1 głosników ? Co wy na to ? Edytowane 16 Lipca 2005 przez ptaku666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 my na to... że 2 dekodery dzwięku przestrzennego w 1 zestawie to o jeden za dużo... Musisz zdecydować czy uzywasz dekodera 5.1 wbudowanego w SB playera, wtedy potrzebujesz jedynie wzmacniacza 5 kanałowego + subwoofer... (zobacz czy twoje kino domowe ma osobne wejscia na każdy kanał.. i podłącz toto pod SB, pod każde z jego wyjść...), ewentualnie w kodekach ac3filter zaznaczasz aktywne wyjście SPDIF i podłączasz toto kablem do kina domowego, wtedy kino domowe zajmuje się obróbką dzwięku przestrzennego 5.1, a SB sobie odpoczywa... kolega sie myli... nie da sie przekazać pełnego obrazu dzwięk 5.1 (6 kanałów) za pomocą 2 kanałów FRONT.. tak działa skadinąd znany [)(]DOLBY SURROUND i jego wszystkie pochodne. Nawet jesli cośtam Ci bedzie grało to napewno nie bedzie to 5.1... Analogicznei gdybym podłączył sobie 50 głosniczków i subwofer miałbym zatem system 50.1? chyba nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 my na to... że 2 dekodery dzwięku przestrzennego w 1 zestawie to o jeden za dużo... Musisz zdecydować czy uzywasz dekodera 5.1 wbudowanego w SB playera, wtedy potrzebujesz jedynie wzmacniacza 5 kanałowego + subwoofer... (zobacz czy twoje kino domowe ma osobne wejscia na każdy kanał.. i podłącz toto pod SB, pod każde z jego wyjść...), ewentualnie w kodekach ac3filter zaznaczasz aktywne wyjście SPDIF i podłączasz toto kablem do kina domowego, wtedy kino domowe zajmuje się obróbką dzwięku przestrzennego 5.1, a SB sobie odpoczywa... kolega sie myli... nie da sie przekazać pełnego obrazu dzwięk 5.1 (6 kanałów) za pomocą 2 kanałów FRONT.. tak działa skadinąd znany [)(]DOLBY SURROUND i jego wszystkie pochodne. Nawet jesli cośtam Ci bedzie grało to napewno nie bedzie to 5.1... Analogicznei gdybym podłączył sobie 50 głosniczków i subwofer miałbym zatem system 50.1? chyba nie 1553122[/snapback] weź luknij na to, tu dodałem załacznik z opisem tylnich wejsc i wyjsc. moze jak to zobaczysz to bediesz mógł mi powiedziec jak to podłaczyc. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 dobra.. ale coś mi sie wydaje ze ten Twój technix z dzwiękiem 5.1 ma niewiele wspólnego... Czy jest na nim napis gdziekolwiek DOLBY DIGITAL? czy raczej DOLBY SURROUND PROLOGIC, róznica jest dosyć znacząca... jeśli jest to dolby surround, to podłączając to pod karte SB5.1 podłączasz tak jak Ci radził kolega.. kanały przednie. W kodekach AC3filters, które podejrzewam masz.. a jeśli nie to zassij bo do oglądania filmow są bardziej niż niezbędne... i tam ustaw (klikając na właściości w playerze filmów i wybierając z listy AC3filter) OUTPUT na DOLBY SURROUND/PRO LOGIC lub DOLBY PROLOGIC II w zależności od tego jakiego rodzaju dekoder dzwięku przestrzennego posiada Twoje kino domowe. Ac3Filter dobierze odpowiednią matrycę kodującą dzwięk z filmu na Dolby Surround. We właściwościach AC3filter znajdują sie wskaźniki poziomu sygnłau... w tych oznaczonych jako OUTPUT LEVELS powinny się ruszać podczasodtwarzania tlyko kanał LEWY I PRAWY. W input levels mogą się ruszać także te kanały, lub wszystkie kanały, co świadczy o tym że film ma 6 ścieżek dzwiękowych... 5.1 własnie jak sie domyślasz.. :). Zostaną one "spakowane" do 2 kanałów wyjściowych Lewego i prawego... ale ten dzwięk juz nie bedzie typu 5.1, ino dolby surround prologic jeśli chodzi o muzyke mp3, to sporo piosenek jest nagranych z zakodowanym dzwiękiem przestrzennym DOLBY SURROUND, a i tak ogromna większość jest w stereo... wystarczy wtedy w kinie domowym ustawić tryb symulacji dzwięku przestrzennego, lub efekt uwypuklający stereo... i jeszcze jedno... w SURROUND MIXER od karty SB musisz ustawić tryb głośników 2.1.. tak aby cały sygnał był keirowany na 2 wyjścia a nie na 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 dobra.. ale coś mi sie wydaje ze ten Twój technix z dzwiękiem 5.1 ma niewiele wspólnego... Czy jest na nim napis gdziekolwiek DOLBY DIGITAL? czy raczej DOLBY SURROUND PROLOGIC, róznica jest dosyć znacząca... jeśli jest to dolby surround, to podłączając to pod karte SB5.1 podłączasz tak jak Ci radził kolega.. kanały przednie. W kodekach AC3filters, które podejrzewam masz.. a jeśli nie to zassij bo do oglądania filmow są bardziej niż niezbędne... i tam ustaw (klikając na właściości w playerze filmów i wybierając z listy AC3filter) OUTPUT na DOLBY SURROUND/PRO LOGIC lub DOLBY PROLOGIC II w zależności od tego jakiego rodzaju dekoder dzwięku przestrzennego posiada Twoje kino domowe. Ac3Filter dobierze odpowiednią matrycę kodującą dzwięk z filmu na Dolby Surround. We właściwościach AC3filter znajdują sie wskaźniki poziomu sygnłau... w tych oznaczonych jako OUTPUT LEVELS powinny się ruszać podczasodtwarzania tlyko kanał LEWY I PRAWY. W input levels mogą się ruszać także te kanały, lub wszystkie kanały, co świadczy o tym że film ma 6 ścieżek dzwiękowych... 5.1 własnie jak sie domyślasz.. :). Zostaną one "spakowane" do 2 kanałów wyjściowych Lewego i prawego... ale ten dzwięk juz nie bedzie typu 5.1, ino dolby surround prologic jeśli chodzi o muzyke mp3, to sporo piosenek jest nagranych z zakodowanym dzwiękiem przestrzennym DOLBY SURROUND, a i tak ogromna większość jest w stereo... wystarczy wtedy w kinie domowym ustawić tryb symulacji dzwięku przestrzennego, lub efekt uwypuklający stereo... i jeszcze jedno... w SURROUND MIXER od karty SB musisz ustawić tryb głośników 2.1.. tak aby cały sygnał był keirowany na 2 wyjścia a nie na 5 1553687[/snapback] moje konio domowema ma dolby sorround, DTS, i Dolby prologic II!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojoo Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 witam ja mam ten sam problem co kolega mam dokladnie to samo kino PANASONIC SC-HT870E tutaj opis: http://www.avans.pl/sklep/product_info.php?products_id=798 na kinie jest wyraznie napisane DTS, DOLBY DIGITAL, DOLBY PRO LOGIC II. Jak uzyskac ten dolby na kompie jak tam nie ma wejscia ani coaxiala ani swiatlowdu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...