Andreee Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Witam! Mam pytanko. Niedawno złożyłem następujący sprzęcik: Athlon 1800xp (podkręcilem fsb na 140, a napięcie na 1,775V) temp (45-50 stopni) Msi KT3 Ultra2 512Mb ddr 333mhz Kingston (cas 2) Msi GeForce4Ti 4200 64MB Vivo Segate BARACUDA IV 40GB CDROM Lite-on 52x CDRW Lite-on 48x12x48 Sound blaster live 1024 Wsio chodzi ok. Flaschowałem bios płyty głównej na 5.60 (funkcja live update) W 3d Marku mam ok 10300 marków bez kręcenia grafy. Czy to wporządku jak na ten sprzęt? Mało? Dużo? Co sądzicie? Macie jakieś pomysły co jeszcze ulepszyc lub zmienić? Jak jeszcze podkręcić procka żeby było stabilnie i nie działało na niego destrukcyjnie??? Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam. Andrzej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Mam nadzieje, ze te bledy w podpisie sa specjalne :) Sprzecik niczego sobie na dzisiejsze czasy. Oczywiscie po odpowiednim zoptymalizowaniu go mozna w 3dmarku jeszcze jakies 500-800 pkt wyciagnac - czego Ci zycze i witam na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Masz coś mały dysk. Ja mam 60GB i jest kompletnie zaphany, mimo, że mam nagrywarke i staram się na nia przegrywać dane z dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Segate BARACUDA IV 40GB a co to za dysk ? nie ma takich ! ani firmy ani modelu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreee Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Nio wiem. Pomyliłem się. Seagate:) Wiecie ja dopiero zaczynam się wkręcać:) Miałem małą przerwę bo niedawno jeszcze pracowałem na k6 166!!! Ale nadrabiam straty! A jak jeszcze bardziej podkręcic procka z poziomu biosu??? Mam ustawiona pamięć na fsb + 33. Jak chodzi na 145 i 1,85V to po pierwszym teście w 3dmarku sie wiesza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Nio wiem. Pomyliłem się. Seagate:) to po pierwsze a po drugie Barracuda :) jezeli juz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreee Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Kurcze, zwiększyłem vcore na 1,85 a vmem na 2,7 i w połowie 2 testu w 3d marku wraca do windowsa (wyłącza 3dmarka automatycznie) Co jest???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Pamięci ustaw na HCLK i CL2 (nie warto urzywać asynchronicznego taktowania - 2-3% zysku) na napięciu 1,75V powinien tyle iść na tej płycie. Na 150 mój już potrzebuje 1,80W. Masz kinkstony DDR333 to nie dzwigaj im napięcia, nic to nie pomoże. Aha, możliwe że powodem wywalania jest temp., na mojej płytce jak przekracza 51-52 st. to też wywala z 3DMarka, pomyśl nad przewietrzeniem obudowy, możliwe że chipset się przegrzewa, 1 dodatkowy wentylator wyciągający 80x80 na 7V u mnie załatwił sprawę temperatury, teraz max. mam 49 i wszystko stabilnie. Podpis mam nieaktualny bo w tej chwili pracuję na FSB 150 czyli ok. XP2100. Na default w 3DMarku mam 10700, a przy obecnym ustawieniu sprzętu 11953-12005. Dentki 40.72. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreee Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Muszę powiedzieć panowie że najstabilniejsze ustawienie to fsb 141, 1,775V, hclk+33, cl 2 i geforce@300/600 i mam w 3dmarku 11500. Nie wiem czemu nie moge isc wyzej z fsb? :( Próbowałem witku twojej rady i ustawień ale nawet komp mi wtedy nie startowal a mam 2 dod wiatraki w obudowie (przód i tył) Macie jaikeś sugestie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreee Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 temperatura tera to ok 45 stopni. Co jest z tym prockiem ze taki wał z niego!? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Odblokuj delikwenta, to się dowiesz :P. A tak wogóle to witam na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Muszę powiedzieć panowie że najstabilniejsze ustawienie to fsb 141, 1,775V, hclk+33, cl 2 i geforce@300/600 i mam w 3dmarku 11500. Nie wiem czemu nie moge isc wyzej z fsb? :( Próbowałem witku twojej rady i ustawień ale nawet komp mi wtedy nie startowal a mam 2 dod wiatraki w obudowie (przód i tył) Macie jaikeś sugestie???Jeszcze jedno, jaką masz temperaturę chipsetu, zapomniałem o to najpierw zapytać, a o ile się orientuję to wersja tej płyty bez Raid'a nie ma coolerka na chipsecie. Jeżeli masz znacznie powyżej 42st. to spróbój przyłożyć na niego jakiś mały wentylatorej i podnieś FSB. Pozdr. PS Temp chipsetu możesz sprawdzić np. speedfan'em http://www.almico.com/speedfan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...