Skocz do zawartości
Driv3r

Amd Turion Szybkosc I Cieplo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna mam laptopik na AMD Turion 64. Dwa problemy:

1) Szybkość zegara - max co mi sie udalo zmierzyc to 800MHz a powinno byc 1600.

Znacie moze jakis programi to regulacji predkosci procka? Na pewno Acer daje cos

takiego do Centrino. Czy jest jakis freeware?

2) Cieplo... otoz jak sie przypadkiem jakas gre uruchomi to na strzalkach - czyli w

moim sprzecie nad procesorem robi sie hmmm... za cieplo...

jakis programi moze to regulacji szybkosci wiatraka?

Dzieki i pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień opcje zasilania. Kliknij na ikonke zasilania obok zegara lewym przyciskiem myszy i zmień na "Stacjonarny w domu/biurze" wtedy procesor bedzie chodzil na maksymalnych obrotach. Jeśli masz ustawione na "Przenośny/Laptop" to procesor chodzi Ci na 800MHz chyba, że potrzebna jest większa moc obliczeniowa to wtedy jego moc jest zwiększana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja żeby nie zakładać nowego tematu chciałbym się dowiedzieć za i przeciw kupna Turiona zamiast Centrino a konkretnie Turion 1,8GHz kontra 1,73 Centrino (Sonoma).

Na pewno na korzyść Turiona przemawia obsługa instrukcji 64-bitowych i z tego artykułu http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2379 wynika że Turion 1,8GHz jest niewiele gorszy od Centrino 2,0GHz.... A co wy byście kupili? Centrino czy Turiona? Dodam że nie zależy mi na masie aż tak bardzo,a na bateriach oba lapki wytrzymują ponad 3 godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzial Turiona bo 64bit oraz lubie AMD. Z drugiej strony Sonoma chyba jednak bedzie szybsza... W amd jest jednokanalowy kontroler pamieci DDR a w sonomie DDR2 (nie wiem czy dualchannel czy nie). Poza tym, jednak w wiekszosci testow Sonoma jest szybsza.

Licze, ze amd da sie ciut podkrecic w razie potrzeby.

Wiec w sumie plusy AMD to: 64bit, cena a Centrino dla odmiany wydajnosc i chyba jednak dluzszy czas pracy na bateriach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi