Skocz do zawartości
Gosu

Hynix D43 512 X3 Dual Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,szukałem info na temat tego jak skonfigurowąc poprawnie 3y kosci po 512 mb tak zeby chodizly w dualu ale niestety nie znalazlem nic jakos.Wiem ze jest mozliwosc pracy trzech kosci w dual channelu ,ale u mnie jednak po wsadzeniu 3eciej mam singla,jak to zmienić? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie wydaje ze tylko 2 kosci dzialaj w dual 3 juz nie bedzie ale moze sie myle :P

1551226[/snapback]

Mylisz się :) A co do pytania kolegi Gosu, Twój abit po obsadzeniu 3lotów (bo tylko tyle ma ;)) powinien sam włączyć dual :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,szukałem info na temat tego jak skonfigurowąc poprawnie 3y kosci po 512 mb tak zeby chodizly w dualu ale niestety nie znalazlem nic jakos.Wiem ze jest mozliwosc pracy trzech kosci w dual channelu ,ale u mnie jednak po wsadzeniu 3eciej mam singla,jak to zmienić? :mur:

1551183[/snapback]

Niestety z duala nici, bo żeby mieć dual, to pojemność kości znajdującej się w slocie nr 3 musiała by być taka sama jak suma pojemności kości ze slotów nr 1 i 2 czyli np 512+512 (slot 1 i 2) i 1024 (slot nr 3).

Moge cię jednak pocieszyć - wzrost wydajności w dualu w przypadku socketA jest praktycznie żaden w porównaniu do trybu single.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety z duala nici, bo żeby mieć dual, to pojemność kości znajdującej się w slocie nr 3 musiała by być taka sama jak suma pojemności kości ze slotów nr 1 i 2 czyli np 512+512 (slot 1 i 2) i 1024 (slot nr 3).

Moge cię jednak pocieszyć - wzrost wydajności w dualu w przypadku socketA jest praktycznie żaden w porównaniu do trybu single.

1563336[/snapback]

Tryb dwukanałowy z trzema kośćmi? Gdzie Ty to wyczytałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodza w dualu 3 kości hynixa d-43 256MB chce ktos fotke na potwierdzenie? :lol:

UPDATE:

ja bym się cieszył gdyby mi mój RAM w dualu nie chodził. Większe taktowanie pamięci się osiąga a jak ktoś już wspomniał przyrost wydajności w trybie dual chanel jest znikomy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1563619[/snapback]

Musisz się jeszcze do edukować w tych sprawach he he he :D

na nForce 2 dulal jest jak najbardziej możliwy, tylko ten wzrost wydajności jest baaaaardzo mizerny :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1563619[/snapback]

wyczytal? :blink:

to zabawa na logiczne myslenie i znajomosc nFroce2 albo chcociaz abita ;) bo banki pamieci a same sloty to zupelnie inna historia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie chodzą 2x Kingston HyperX 3200A po 256 i Kingston Value 512MB. FSB na razie 100, ale na 166 też śmigają. Acha dual działa

UPDATED: Przy dwóch kościach chodzi na 200 a przy trzech 166. Sorry za pomyłkę.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem, do calosc dziala w dual chanell jak masz obsadzone takimi samymi kosciami (tzn. tej samej pojemnosci) banki 1 i 2, w przypadku wlozenia kosci do banku 3 dual chanell sie wylacza. W przypadku niektorych plyt (Abit NF-7) magistrala pamieci przelacza sie wowczas na 333 MHz......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi