Skocz do zawartości
TomekB

Win 2000 Z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje zakupić legalnego Win2000 który miałby chodzić na Laptopie.

Upatrzyłem sobie coś takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56984924

Czy ten Win ma wszystko co jest potrzebne do legalności ??

Dodam, że komputer będzie używany w domu.

Edytowane przez TomekB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OEM, nie kupuj tego, na laptopie nie będzie to legalne.

1551619[/snapback]

Jeśli kupi system w wersji OEM np z pamięcią do laptopa, dyskiem do laptopa to warunki licencji OEM zostaną spełnione.

Kupowanie windowsa oem z myszką, który instaluje się następnie na laptopie będzie nielegalne, gdyż myszka w laptopie nie jest urządzeniem niezbędnym do uruchomienia komputera - laptop posiada touchpada.

Musi poprostu kupić system z jakąś częścią do laptopa niezbędną do uruchomienia systemu. Części które najczęściej się kupuje do laptopa to:

- pamięć

- dysk twardy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zadzwoń najlepiej do Microsoftu i spytaj.

Wiadomo, że najlepiej hdd albo ram, ale ja kupiłem xp home do swojego laptopa z myszka i nie było problemów.

Podczas pierwszej instalacji kopia integruje się z płytą główną laptopa.

Ważne, że na fakturze jest część od komputera.

grzegorz_ch: w PC myszka jest niezbędna do jego uruchomienia? :blink: :wink:

Pozdrawiam,

Gyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to cale "Windows + Myszka" jest po prostu smieszne... Kurde - wiadomo ze wiele osob tak bedzie robic - to po co wprowadzili taka klauzule? IMO - bez sensu... Zawsze mozesz dokupic za 20 zl jakas tania pamiec SDR 16 MB i bedzie po sprawie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozesz dokupic za 20 zl jakas tania pamiec SDR 16 MB i bedzie po sprawie ?

Tylko w przypadku gdy ta pamięć będzie używana w tym komputerze na którym chcesz instalować windows - inaczej to nie będzie legalne. Podchodząc do tego z innej strony - tą mysz którą kupisz jako hardware do licencji też musisz mieć podłączoną do komputera - inaczej używanie windowsa nie będzie legalne. Podsumowując - całą ta cholerna licencja OEM jest trochę o kant doopy rozbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to cale "Windows + Myszka" jest po prostu smieszne... Kurde - wiadomo ze wiele osob tak bedzie robic - to po co wprowadzili taka klauzule? IMO - bez sensu... Zawsze mozesz dokupic za 20 zl jakas tania pamiec SDR 16 MB i bedzie po sprawie ?

1554078[/snapback]

Dokładnie...

A może by tak kupić myszke USB do laptopa ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sie stanie jesli ta kupina myszka sie zepsuje?

Bede musial ja wymienic i zarazem kupic nowy system :lol:?

1554460[/snapback]

Wszystkim którzy chcą się co nieco dowiedzieć o licencjonowaniu OEM produktów M$ polecam artykuł:

Tajniki oprogramowania Microsoft w wersjach OEM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sie stanie jesli ta kupina myszka sie zepsuje?

Bede musial ja wymienic i zarazem kupic nowy system :lol:?

1554460[/snapback]

tak to niestety jest, a jeśli Ci to nie odpowiada i nie chcesz mieć takich problemów, to kup Windowsa w wersji BOX. Wersja OEM jest dużo tańsza od wersji BOXowych, ale właśnie mogą z nią wyniknąć m.in. takie problemy jak napisałeś.

Zresztą legalność windowsa zakupionego z myszką, której się np nie używa, to raczej problem legalności moralnej. Nikt Ci przecież nie będzie sprawdzał czy rzeczywiście używasz tej myszki z którą zakupiłeś windowsa, wystarczy napewno dowód zakupu np faktura i certyfikat legalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Deutschlandach taka wersja jest legalna - ma instrukcje/naklejke/CD i nie jest to wersja Recovery CD firmowana dla jakiegos producenta (np. Dell). To potwierdzil Microsoft Deutschlend. Nie wiem tylko, czy w Polsce tez to obowiazuje (Unia Europejska?), czy to jest wewnetrzne prawo w Niemczech. Generalnie, zeby kupic OEM nie trzeba kupowiac czesci hardware'owych. Jesli masz 3 wczesniej wymienione elementy, mozesz spokojnie sprzedawac/kupowac takie wersje, nawet jesli to jest OEM.

ps. WOW, ale cena. Do firmy na ebay.de placilem 50€/sztuka (wersja DE). Za 100€ to mam XP Pro OEM w sklepie nowke...

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi