Skocz do zawartości
Bo$s

Które Chłodzenie Lepsze ? Pasywne Czy Aktywne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do was.. Które chłodzenie będzie lepsze ? Ogromne radiatory z dwóch stron karty (np. TEN) czy Pentagram XC-80 AlCu (np. TEN) ?? Ciekawi mnie też połączenie ogromnych radiatorów z wentylatorem tak jak TU, szczególnie ciekaweym atutem tego chłodzenia jest jego cena ;)

Aha, karta R9800Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywne chłodzenie spełnia swoje zadanie tylko w przypadku bardzo dobrego przeciągu w budzie, a to także podnosi hałas. Ten pentagram bedzie sobie radzil bardzo dobrze puszczony na niskich, niesłyszalnych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze ta konstrukcja Pentagrama [ Zalmana - wyglada tak samo ] jest calkiem dobra i sprawuje sie nawet niezle. Zalezy czego potrzebujesz.

1. Radeo 9800 PRO mocno sie nagrzewa. Potrzebuje dobrego odprowadzania Ciepla. Mozesz zastsowac pasywne chlodzenie [Heat - Pipe] ale to moze byc za malo. Mozesz do tego dolozyc jakis wentyl 92mm puszczony na 5V i bedziesz mial cicho i elegancko.

2. Chldozenie tym Pentagramem jest dobre, ale wiatraczek moze byc bardziej halasliwy. I wtedy mozesz narzekac na odglos. Wiadomo ze powierzchnia odprowadzania ciepla jest mniejsza ales zybciej powietrze jest "wymieniane".

3. Cenowo to nie wiem jak to stoi - ale zalezy ile masz na to wszystko kasy.

Osobiscie mam zalozonego Pasywnego ZALMANA + 92 mm i sprawuje sie swietnie. Ale myslalem o etj drugiej konstrukcji, szczegolnie ze zbiera dobre opinie na sieci.

Choice is yours ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi