Pjetal Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Mam taki problem bo od pewnego czasu mam w COMPAQu DESKPRO (wiem że to nieistotne jaki dokładnie model) Nagrywarkę LiteOn, która w poprzednim kompie chodziła bez zarzutów i kiedy chcę przekopiować całą zawartość płtyty na dysk to mi sie komp resetuje :( Filmy oglądam z nagrywarki bez problemów tylko gdy coś kopiuję sie wali. Nie wiecie co z tym można zrobić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_ch Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Mam taki problem bo od pewnego czasu mam w COMPAQu DESKPRO (wiem że to nieistotne jaki dokładnie model) Nagrywarkę LiteOn, która w poprzednim kompie chodziła bez zarzutów i kiedy chcę przekopiować całą zawartość płtyty na dysk to mi sie komp resetuje :( Filmy oglądam z nagrywarki bez problemów tylko gdy coś kopiuję sie wali. Nie wiecie co z tym można zrobić ?? 1551780[/snapback] pierwsze co bym z robił to sprawdził chłodzenie procesora, czy wentylator chodzi poprawnie, zdjął bym wentylator z procesora i nasmarował powierzchnię styku pastą silikonową. Przy takich operacjach jak przegrywanie z napędów na dysk procesor jest obciążony i może się przegrzewać jeśli nie jest dostatecznie chłodzony. Powodować to może reset komputera. Jeśli to nie pomoże, to sprawdź zasilacz, spróbuj wymienić na inny i zobacz czy sytuacja się powtarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 A ja dla odmiany najpierw bym sprawdził czy oba napędy (dysk i cd-rom) mają włączone DMA i dla pewności przeinstalowałbym sterowniki kontrolerów IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz_ch Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 A ja dla odmiany najpierw bym sprawdził czy oba napędy (dysk i cd-rom) mają włączone DMA i dla pewności przeinstalowałbym sterowniki kontrolerów IDE. 1554067[/snapback] Jeśli nawet napędy pracowałyby w trybie PIO (wtedy obciążenie procesora jest dużo większe), to i tak system nie powienien się zawieszać - a jeśli to robi, to bardzo prawdopodobne, że procesor się przegrzewa. Oczywiście przeinstalowanie lub zainstalowanie nowych wersji sterowników do płyty głównej, bo to one obsługują IDE nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Imo to sa stery Sblive 5.1! :P. Jezeli masz tą karte to uinstaluj stery od creativa i niech win xp je sam zinstaluje. Jak nie masz sb live 5.1 to nie wiem jak ten problem rozwiazac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 pierwsze co bym z robił to sprawdził chłodzenie procesora, czy wentylator chodzi poprawnie, zdjął bym wentylator z procesora i nasmarował powierzchnię styku pastą silikonową. Przy takich operacjach jak przegrywanie z napędów na dysk procesor jest obciążony i może się przegrzewać jeśli nie jest dostatecznie chłodzony. Powodować to może reset komputera. Jeśli to nie pomoże, to sprawdź zasilacz, spróbuj wymienić na inny i zobacz czy sytuacja się powtarza. 1552491[/snapback] Silikonową to se możesz posmarować wszystko ale nie procka! Najlepiej AS5, AC lub conajmniej titan tsg. Co do tematu: tak jak mówili poprzednicy, spróbuj przeinstalować stery od płyty. Posprawdzaj jeszcze taśmy, podłącz inną itp. pokombinuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjetal Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 .......... już znalazlem odpowiedz.......... to przez "wspaniały" modem do Neostrady od TPSA !!!!!!!!!!! Serio i nie ja pierwszy mam ten problem, jak macie to samo to jak chcecie coś robić z CD-ROMem to odłączajcie p....... modem Neostrady, mi juz przy nagrywaniu płyt sie 3 razy zresetował a jak odłączam "TO" komp jest znowu stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...