yanouche Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 mój problem to krótki wysoki dźwięk/pisk (z okolic karty graficznej, nie z głośnika), a następnie zawieszenie systemu - wpierw okna i programy, po chwili siada mysz... tak było już w zeszłym roku, głównie w lecie (w moim pokoju jest dość ciepło - słońce daje w okno)... logicznie przyjąłem, że karta graf się przegrzewa... wczoraj pomyślałem, aby kupić dla niej chłodzenie pasywne Aerocool VM-101... lecz dziś uruchamiam kompa po wystudzeniu (proc miał 43C, dyski po 38C, a kartę graf sprawdzałem łapą - zimna), a tutaj znowu - zepsuło mi w dodatku dwie płyty dvd z rzędu, zawiesiło się w trakcie wypalania... mój prahistoryczny system (jestem kompletnym laikiem, nie śmiejcie się) to: motherboard micro-star international ms-6330 + AMD Athlon 1.20GHz (Athlon M4 Thunderbird) + 256MB SDRAM (planuję dodać drugie tyle) + ASUS V7100 Deluxe Combo (NVIDIA GeForce2 MX) 32 MB pamięci SDRAM 5 ns + monitor musi być ustawiony na 60Hz, inaczej wysiada... chodzi pod windows xp... i jeszcze jedno: sisoftware sandra podpowiedziała mi, że mam przestarzały video bios - z 2000 !!! (ale to chyba nie z tego powodu ten problem, hm?)... nie gram w gry i nie będę grał, zajmuję się za to obróbką filmów - zrzut z kamery przez firewire, montaż, a potem enkodowanie w mpeg-2 - podejrzewam, że to obciąża... pytanie: co robić?... wymienić kartę graf na nową, czy wrócić do pomysłu chłodzenia? (może jedno i drugie?)... a może to jeszcze co innego?... dodam, że czytałem gdzieś komentarze tych, u których takie objawy dotyczyły właśnie karty graficznej... bracia i siostry z tweak.pl, pomóżcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Zabierz kartę od kolegi i sprawdź czy działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Sprawdź napięcia na zasiłce :>? I sprawdź na innej kracie graficznej, popatrz też na płytę gł na kondensatory (czy nie są wypukłe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanouche Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 dzięki za podpowiedź, Domik... coś mi zaświtało, ale nie jestem tego taki pewien... otóż w połowie kwietnia zeszłego roku padł mi zasilacz... znajomy, który niegdyś składał mi tego kompa, wstawił mi nowy... i wydaje mi się, że właśnie wtedy zaczął pojawiać się ten problem... choć teraz zastanawiam się czy nie opowiadałem mu o tym już wtedy, nie pamiętam... co więcej?... jak już wspominałem, jestem laikiem, więc nie przywiązywałem specjalnej wagi do tego co mi tam wstawił... dziś przyjrzałem się temu uważnie - po lekturze paru wątków na tym forum na widok napisu codegen popadłem w zakłopotanie (natychmiast podjąłem decyzję o zakupie fortrona)... może w tym rzecz?... co do anomalii na płycie głównej, dostrzegłem dwa podejrzanie wyglądające kondensatory umieszczone zaraz nad kartą graficzną - załączam na focie... jeszcze raz dzięki za sugestie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Na załączonym zdjeciu widać kondensatory popuchnięte, a więc musisz je wymienić (sugeruje że sie nie znasz kompletnie na tym) kup na allegro takie o tych samych wartościach, najlepiej wymienić wszystkie z układu zasilania, a kupno fortona jest dobrym pomysłem, bo codegen to bomba zegarowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Panie Drozda pisze się "Fortron" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yanouche Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 dzięki za pomoc... fortron już zamówiony... wychodzi na to, że codegen jest winien temu wszystkiemu... jeśli chodzi o kondensatory to mistrzem lutownicy może nie jestem, ale mój sąsiad z pewnością się zainteresuje (jeszcze w kompach nie dłubał)... oczywiście, jeśli ktoś ma jakąś precyzyjną wiedzę na temat takiego jak ten przypadku, czekam na nią z zainteresowaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Do tego trzeba mieć zdolności manualne oraz lutownice z cienką końcóweczką. Aha dodam, że u mnie mój stary zasilacz (megabajt) uwalił mi moje mobo oraz grafikę no i samego siebie, obecnie mam fortrona i zamieniłbym go tylko na tagana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...