KORraN Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Witam! Na kompie z Mandrivą 10.1 chciałem postawić serw Apache+PHP+MySQL. Do pakietów: libmysql12-4.0.20-3mdk php-mysql-4.3.8-1mdk doinstalowałem MySQL: MySQL-4.0.20-3mdk MySQL-client-4.0.20-3mdk MySQL-common-4.0.20-3mdk perl-Mysql-1.22_19-9mdk Następnie w konsoli wpisałem "mysql_install_db". W książce, z której się uczę PHP zalecają następnie utworzenie konta roota. Wpisuję więc w konsoli "mysqladmin -u root password mojehaslo". Niestety wywala komunikat o braku praw: mysqladmin: unable to change password. error 'You must have privilages to update tables in the mysql database to be able to change passwords for others' Próbowałem wyświetlić zawartość bazy mysql: "mysqlshow -u root -p mysql". Na pytanie o hasło roota zostawiłem puste pole i weszło bez problemu. Zmieniłem bierzącą bazę na "mysql": "use mysql". Zmieniło, ale pokazało też jakies komunikaty: Reading table information for completion of table and column names. You can turn off this feature to get a quicker startup with -A Didn`t find any fields in table 'help_category' Didn`t find any fields in table 'help_keyword' Didn`t find any fields in table 'help_topic' Didn`t find any fields in table 'time_zone_name' Database changed Spróbowałem wyświetlić zawartość tej bazy. Niestety wyrzuciło błąd: ERROR 1064: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'SHOW TABLES' at line 2 Bardzo proszę o pomoc. Chcę aby ten serwer po prostu (albo "aż") działał. A bez MySQL to raczej nie możliwe. Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa, więc proszę bez slangu :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 a sprobuj: mysql -u root -pWtedy powinien cie poprosic o haslo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KORraN Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) OK, dzięki. Hasło ustawione. Pozostaje jeszcze problem z przeglądaniem bazy. Może SHOW TABLES; nie działa w nowszych wersjach? Polecenie to znalazłem w książce z 2000 roku... EDIT: Done. Myślę, że teraz będzie wszystko działać. Jak nie - dam znać. Serdeczne dzięki. Edytowane 18 Lipca 2005 przez KORraN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...