Skocz do zawartości
KORraN

Problem Z Configiem Mysql Na Mandriva 10.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na kompie z Mandrivą 10.1 chciałem postawić serw Apache+PHP+MySQL. Do pakietów:

libmysql12-4.0.20-3mdk

php-mysql-4.3.8-1mdk

doinstalowałem MySQL:

MySQL-4.0.20-3mdk

MySQL-client-4.0.20-3mdk

MySQL-common-4.0.20-3mdk

perl-Mysql-1.22_19-9mdk

Następnie w konsoli wpisałem "mysql_install_db". W książce, z której się uczę PHP zalecają następnie utworzenie konta roota. Wpisuję więc w konsoli "mysqladmin -u root password mojehaslo". Niestety wywala komunikat o braku praw:

mysqladmin: unable to change password. error 'You must have privilages to update tables in the mysql database to be able to change passwords for others'

Próbowałem wyświetlić zawartość bazy mysql: "mysqlshow -u root -p mysql". Na pytanie o hasło roota zostawiłem puste pole i weszło bez problemu. Zmieniłem bierzącą bazę na "mysql": "use mysql". Zmieniło, ale pokazało też jakies komunikaty:

Reading table information for completion of table and column names. You can turn off this feature to get a quicker startup with -A

Didn`t find any fields in table 'help_category'

Didn`t find any fields in table 'help_keyword'

Didn`t find any fields in table 'help_topic'

Didn`t find any fields in table 'time_zone_name'

Database changed

Spróbowałem wyświetlić zawartość tej bazy. Niestety wyrzuciło błąd:

ERROR 1064: You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'SHOW TABLES' at line 2

Bardzo proszę o pomoc. Chcę aby ten serwer po prostu (albo "aż") działał. A bez MySQL to raczej nie możliwe. Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa, więc proszę bez slangu :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki. Hasło ustawione. Pozostaje jeszcze problem z przeglądaniem bazy. Może SHOW TABLES; nie działa w nowszych wersjach? Polecenie to znalazłem w książce z 2000 roku...

EDIT: Done. Myślę, że teraz będzie wszystko działać. Jak nie - dam znać. Serdeczne dzięki.

Edytowane przez KORraN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi