Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 (edytowane) Mam bardzo duzy problem z jednym wirusem, ktorego nie potrafie usunac. Wirus co jakis czas wlacza sie i zajmuje calkowita predkosc mojego wysylania i z tego co wyczytalem robi duze szkody. Zreinstalowalem system i po paru dniach znowu ujrzalem go w moim komputerze. Kiedy wlaczyl sie zamyklalem po kolei podejrzane procesy i w koncu doszedlem ze to byl msgfix.exe. Nie jestem bardzo biegly w sprawach software (zeby nie powiedziec prawie nic nie potrafie...) ale ten szkodnik wogole nie daje mi korzystac z internetu. Poszukalem troszke w googlach i znalazlem pare linkow opisujacych go lecz nie wiem skad mam wziac latwy opis usuniecia z ktorym sobie poradze :-(. W jezyku angielskim tez nie czuje sie zbyt dobrze i z tego info co wyczytalem na pewnej stronie to nic nie moge zrobic :/. Nawet jesli usune wirusa problem pojawi sie pewnie znowu! Jak zabezpieczyc przed nim komputer - mam SP2, nortona 2005, ad-aware i czasami skanuje mks'em. To niestety nie pomaga... :-(. PROSZE o jakies info jak usunac to bydle bo komputer jest w tej chwili bezuzyteczny. Linki ktore znalazlem: http://wirusy.antivirenkit.pl/en/opis/Back...Wootbot.al.html http://www.symantec.com/avcenter/venc/data....gaobot.sn.html PROSZE o dokladne info (co i jak gdzie klikac bo ja tego po prostu nie wiem!) jak usunac tego wirusa i jak zabezpieczyc przed nim komputer na przyszlosc... Mam WinXP Pro + SP2 Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC! PROSZE O POMOC JAK NAJSZYBSZA! BARDZO MI NA TYM ZALEZY! Edytowane 17 Lipca 2005 przez Bowman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forsa1n Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Ja mialem podobny problem, zamulał neta oraz kompa, musiałem sformatować wszystkie partycje, bo się przemieszczał :[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Ja sformatowac wszytkich partycji zbytnio nie moge bo mam na nich sporo waznych informacji :-(. PROSZE POMUSZCIE SIE TEGO POZBYC!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Pomożemy a może by antyvira jakiegoś pod dos (avast jest np ). Dotego firewalla :>? (zablokuj gada). Lub odłącz od neta na chwile i wtedy nod32 lub kaspersky :>? Potem windows update :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 sprubuje usunac wszytko co zwiazane z wirusem w trybie awaryjnym a potem wszytko w rejestrze zwiazane z tymi jego nazwami :-). Mam nadzieje ze komputer bedzie dzialal... :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 znalazlem jeszcze to: http://wiruspc.pl/forum/default.php?tablen...by=1&order=desc Czy ktos mogl by to uproscic (tzn na podstawie tego - dodac pare rzeczy i ewentualnie wprowadzic poprawki) i napisac co i jak? Chodzi mi jak uruchomic te wszytkie rzeczy co tam pisza i co to te HKEY_LOCAL_MACHINE, jak wylaczyc przywracanie systemu etc? :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 w wolnym tlmaczeniu: http://www.symantec.com/avcenter/venc/data....gaobot.sn.html 1 wylacz pzywracanie systemu http://service1.symantec.com/SUPPORT/tsgen...src=sec_doc_nam 2. uaktualnij definicje virusów 3. uruchom w trybie awaryjnym (dodam od siebie, --> bez dostępu do sieci) 4. uruchom skanowanie calego systemu i usun wszytskie pliki okreslone jako W32.Gaobot.SN 5. Usun wpisy z rejestru: {czyli URUCHOM, i regedit przejdz do wpisow HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run usun nastepujace wpisy: "Configuration Loader" = "msnss.exe" "Configuration Loader" = "msgfix.exe" przejdz do wpisu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ RunServices i usun: "Configuration Loader" = "msnss.exe" "Configuration Loader" = "msgfix.exe" wyjsc z regedit'a restart kompa TYLE OD SYMANTECA OD siebie dodalbym jeszcze kilak innych kroków , choc te powyzsze moze sie okazac ze w zupelnosci wystarcza: . odpal windowsa (nomalny tryb) 0. odlacz kabel sieciowy (ten od netu) 1. ubij wszytskie zbedne procesy (mozesz usupelnic wylaczanie "dla pewnika" poleceniem msconfig, co nie bedzie sie ladowalo na starcie) ==> ma zostac to co osobiscie instalowales (na wypadek wywal wiecej , najwyzej bedziesz powtarzal zabieg) ;) 2. wylacz uslugi (typu telnet, www, all do zdalnego laczenia) 3. ustaw jakis firewall typu sygate (np w v free)i konkretnego antywira (poki co nie uzywaj sieciowego) 4. postaraj sie wyszukac w np explorerze wszytskie pliki o nazwie msnss.exe msgfix.exe 5. pusc skanowanie, tym co masz, lub gdybys zminil (odinstalowal), to instalnij kasperskyego 5 bxxxx 6. pozniej odpal cos w trybie dosowym (i skanuj) lub wlansie w trybie awaryjnym i dzialaj jak w opisie :> powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 dzieki za odpowiedz! Postaram zrobic najpierw ta latwiejsza czesc bo dalsza jest juz skomplikowana :-) Moze zadziala... ehh troszke roboty jak dla nooba jest :/ --> dzisiaj caly dzien szukam antywirow i czytam o tym wirusku... Jeszcze jesli mozna prosic jak zrobic kopie rejestru? Zeby przypadkiem nic nie pokopac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 dzieki za odpowiedz! Postaram zrobic najpierw ta latwiejsza czesc bo dalsza jest juz skomplikowana :-) Moze zadziala... ehh troszke roboty jak dla nooba jest :/ --> dzisiaj caly dzien szukam antywirow i czytam o tym wirusku... Jeszcze jesli mozna prosic jak zrobic kopie rejestru? Zeby przypadkiem nic nie pokopac :-) 1552365[/snapback] idz na żywioł, tego nie da sie spartolic ;) a nawet to człowiek uczy sie na blędach :> pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 zrobilem czesciowo ta instrukcje przetlumaczona bo czesci nie moglem po prostu zrobic :( Skasowalem w rejestrze configurration loader = msgfix tego drugiego nie bylo jakos... Sprawdzilem antywirem i nic nie wykryl --> nortonem 2005 z dzisiejsza aktualizacja. Postanowilem wtedy recznie skasowac plik msgfix.exe z system32 w windowsie... potem podlaczylem net i na razie jest ok... Z tego co wiem to wirus potrafi sobie robic kopie zapasowe ale mam nadzieje ze tego nie zrobil... DZIEKI za wszelkie info!!!!!!!! THX Bulsky! Na razie wszytko gra i mam na dzieje ze tak pozostanie :D Prosze o nie zamykanie tematu przez jeszcze pare dni bo czy wszytko ok okarze sie dopiero w ciagu najblizszych godzin/dni. P.S. Mam na razie zainstalowanego Nortona 2005 i Ad-awaare se 1.06 na spaywery rozne. Jesli mozna to prosze o polecenie programow (najlepiej darmowych) ktore beda na bierzaco chronic moj komputer przed nieproszonymi goscmi. Mile widziana jakas dobra zapora internetowa bo windowsowa jest ****** ... cudowna :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Napisałem avast lub avp <- antyviry darmowe (lub dział darmowe oprogramowanie) do tego firewall kerio lub sygate ;] antyspy adaware spybot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 (edytowane) DZIEKI za wszelkie info!!!!!!!! THX Bulsky! Na razie wszytko gra i mam na dzieje ze tak pozostanie :D Prosze o nie zamykanie tematu przez jeszcze pare dni bo czy wszytko ok okarze sie dopiero w ciagu najblizszych godzin/dni. P.S. Mam na razie zainstalowanego Nortona 2005 i Ad-awaare se 1.06 na spaywery rozne. Jesli mozna to prosze o polecenie programow (najlepiej darmowych) ktore beda na bierzaco chronic moj komputer przed nieproszonymi goscmi. Mile widziana jakas dobra zapora internetowa bo windowsowa jest ****** ... cudowna :F 1552705[/snapback] proszę bardzo. jesli nie chcesz powtorki, w pierwszej kolenosci firewall i antywir. co do sugestii softu, proponuje sygate personal firewall (pro) v.5.5b2710 (www.sygate.com) , antywir to np kaspersky (jest ok, ale po aktualiyacji cos sie blokuje net, ale moze to wynikac z innych zaleznosci), lub ten co masz lub jakis free (www.underpl.org) , co do antyspyware - zainstaluj sobie spybot v1.4 full (aktualizowany co kilka dni) + aktualne latki do systemu +przegladarka mozilla lub firefox (z blokada okienek, etc) powinien byc wowczas w miare spokój :> Pozdro EDIT: Domik: sorry nie zauwazylem odpowiedzi :> Edytowane 17 Lipca 2005 przez Bulsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 latki juz najnowsze mam do windowsa :-) firefoxa tez juz mam :D mysle nad firewallem a jesli chodzi o antywiry to mam pytanie... co jest lepsze kaspersky czy norton 2005? Bo jak chce instalowac kasperskiego to pisze ze moze sie z nim gryzc i proponuje go odinstalowac :/ Nie moge sie zdecydowac ktory antywir wybrac :(. Jesli mozna prosze o sugestie bo moge miec tego i tego w pelni poprawnie dzialajacego :-D. A moze oba zainstalowac (czy to nie ma sensu) i moze sie uda bez komplikacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 kaspersky jest ok, ale dobrze bedzie jak ustawisz sygate i do tego symantecowskiego antyvira. + te aplikacje co wyzej pisalem. samo zabezpieczenie systemów komputerowych, obejmuje kilka pozycji wiecej, wiec sila rzeczy to co tutaj Ci proponuje - to działanie doraźne :) Czyli zawsze moze sie przydarzyć jakas niespodzianka. Instaluj firewalla (ale wczesniej wylacz tego systemowego) :> Pozdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Te aplikacje co pisales bede mial ale mam wlasnie takie spiecia pomiedzy programami a ze malo sie na nich znam i nie wiem co potrafia nie potrafie ocenic ktory lepszy :(. Jesli mozna prosze o rozwiazanie starc co lepsze (czy moze instalowac oba) pomiedzy: Norton 2005 VS Kaspersky 5.0.372 Personal Ad-Aware SE 1.06 VS spybot v1.4 full Jesli mozna prosze o ocenienie tych programow bo chce miec 100%, no moze 99% ;-), ze nic sie nie wbije. P.S. Co to jest za proces spoolsv.exe bo mi sie malo podoba :-). Edytowane 18 Lipca 2005 przez Bowman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 1. kaspersky ale z braku laku symantec antyvir (tez zreszta nie jest zly) 2. spybot 1.4 ps. spoolsv.exe prawdopodonie odpowiada za kolejkę drukowania - 'spoolera', jesli nie drukujesz z sieciowej drukary , mozesz smialo blokowac pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bowman Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Dzieki za wszelkie rady :-) Moze system wreszcie bedzie pozbawiony robali! Wywalam nortonka i instaluje kasperskiego ;-). Rozumiem ze Ad-Aware tez moge wywalic bo pewanie nie spelnia normy ^^ Sorka za tyle pytan ale czy zna ktos jeszcze dobry program do fragmentacji dyskow (bo kasperski tego miec nie bedzie :/) a windowsowi nie ufam... Teraz bede wiedzial ze zostawiajac komputer pod opieka mlodszych uzytkownikow nic sie do niego nie dostanie :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...