Skocz do zawartości
_HuBi_

Pilne! Problemy W Boisie - Komp Sie Nie Uruchamia!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zdarzyl mi sie dosc duzy problem na kompie mojego wuja! Do rzeczy: wuja posiada plyte glowna firmy FOXCONN na KT600. Ma on 2 moduly pamieci (400MHz) jedna to Elixiry(lub Goodram) a druga to Twinmos CL2,5. Zachcilo mi sie ustawic im troche agresywniejsze timingi ze standardowych 3-5-4-7 na mniejsze. Po restarcie komp nie startuje. Robie reset zworka ( ze zdenerwowania wyjalem kable IDE - nie widzialem zworki ) robie reset ale zapomnialem jak kable byly wlozone a w manualu troche to niejasno opisane bylo to kombinowalem (2x). po wlaczeniu kompa za 1. razem w srodkowej czesci ekranu byl post:

IDE Chanel 0 Master : None

IDE Chanel 0 Slave : Lite-ON... (CD-Rom)

IDE Chanel 1 Master : WDC...(HDD)

CMOS checksum error - Defaults loaded

Za 2. razem byl podobny tylko bez CD-romu yle ze przy dufaults loaded byly jeszcze jakies cyfry.

Dyskietka na starcie wydaje jakis glos (to jest chyba normalne)

kilkanascie razy robilem resety zworka i nic! przekladalem kable i nic!

Cos tak wyglada jak by CD-rom byl Slave a ja go w ogole nie dotykalem.

Co radzicie zrobi???? Juz sam nie wiem jak tego nie zrobie to bedzie KONIEC - fszyscy beda gadali "o feluch spieprzyl a nie umnie zrobic - taki informatyk" (mam takich porombanych znajomych)

prosze o pomoc!

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm jezeli do caviar to wyciag mu zworke wtedy bedzie na master a jak to nie pomoze to moze tasmy sa walniete ?

edit:

Za 2. razem byl podobny tylko bez CD-romu yle ze przy dufaults loaded byly jeszcze jakies cyfry.

tasma walnieta :]

Edytowane przez gollumek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tasmy no nie wiem jutro wezme nowe i sprawdze ale o co chodzi z CMOS checksum error

moze ktos przypuszcza w czym jest problem wydaje mi sie jak bym mial przywrocic bios ale ile razy?

do biosu tez nie moge wejsc ani wlaczyc systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

"IDE Chanel 0 Master : None

IDE Chanel 0 Slave : Lite-ON... (CD-Rom)

IDE Chanel 1 Master : WDC...(HDD)

CMOS checksum error - Defaults loaded"

jezeli miales tak jak w tym cytacie to wystarczy przelozyc tylko tasmy miejscami i zworke od cd-romu ustawic wtedy na master lub drugie zalozenie podlaczyc cdroma pod pierwszy kanal i wtedy bedziesz mial dysk na master i cd na slave

natomiast co do CMOS checksum error to powinno normalnie sie dac wejsc do biosu a jak sie nie da to poczekaj te 15 min jak radzil kolega Domik i wtedy sproboj a za drugim raze te cyferki co ci sie pokazaly za defaqults loaded to byly na bank timingi pamieci ktore sa zle ustawione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm.

Jak sie okazalo tasmy byly zle wlozone lecz!!! teraz bios postuje:

IDE CHannel 0 Master : WDC...

IDE Channel 0 Slave :None (to jest OK)

IDE Channel 1 Master : None (!!!!)

CMOS checksum error - Defaults loaded327S QS57

Nie rozpoznaje CD-ROMU - sprawdzone na 2. taśmach 80 żył (innych nie mam ale wczesniej dzialalo!)

Robilem resety zworka i bateria, juz sam nie wiem co jest z nim,

do bisu wejsc nie moge w zaden sposób, ani przejsc do Windowsa (F1)

Prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi