Skocz do zawartości
ya2

Prosba O Pomoc-ram Acer Ferrari

Rekomendowane odpowiedzi

po 1 witam

mam takie pytanie.zamowilem 2 x512MB RAM,po kilku godzinach komp sie wylaczyl.martwy.wiec zmienilem na stare 2x256MB 333 , i wszystko OK.

te nowe kosci to(firmy nie znam,jakiesTMTc) 512 DDR 400.i pytanie -czy z nimi cos nie tak ,czy powinny byc inne?

mam notebooka Acer Ferrari 3000,2x256MB 333,AMD ATHLON XP-M 2500+,

plyta?-VIA VT8378(A) UniChrome KM400(A),nie wiem czy dobrze opisalem sprzet ale jestem zielony w tym temacie.

licze na pomoc,z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że się tak spytam Ciebie, ale czyś Ty chłopie zdurniał ? Czytałeś chociaż z 1 raz manuala dołączonego do laptopa przed zakupem nowych pamięci ? Bo zadając pytanie sam sobie odpowiedziałeś na nie ... jakie masz stare pamięci ? 2x 256 DDR o częstotliwości 333Mhz a jakie masz nowe ? 512 DDR o częstotliwości 400Mhz. Podejrzewam żę z pamięcią komputera jak i samym komputerem jest wszystko ok, czego nie da się powiedzieć o jego użytkowniku. Musisz kupić 512DDR taktowaną na 333Mhz I sory za szyderczy ton ale ... no proszę Cie człowieku myśl!!! to naprawdę nie boli!!!

Edytowane przez Obsydian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm :wacko:

ja do swojego moge wlozyc ddr400 i dziala na tym ustawieniu-jedynym problemem sa ddr2.

Do HP nx9020 mojego staruszka tez mozna wlozyc ddr333 mimo,ze jego lap obsluguje tylko ddr 266 .Zadnych problemow nie ma....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że się tak spytam Ciebie, ale czyś Ty chłopie zdurniał ? Czytałeś chociaż z 1 raz manuala dołączonego do laptopa przed zakupem nowych pamięci ? Bo zadając pytanie sam sobie odpowiedziałeś na nie ... jakie masz stare pamięci ? 2x 256 DDR o częstotliwości 333Mhz a jakie masz nowe ? 512 DDR o częstotliwości 400Mhz. Podejrzewam żę z pamięcią komputera jak i samym komputerem jest wszystko ok, czego nie da się powiedzieć o jego użytkowniku. Musisz kupić 512DDR taktowaną na 333Mhz I sory za szyderczy ton ale ... no proszę Cie człowieku myśl!!! to naprawdę nie boli!!!

1552972[/snapback]

szczerze to nie rozumiem

przeciez mozesz wsadzic szybszy ram niz laptop obsluguje tylko ze wtedy chodzi wolniej! Moim zdaniem cos z tymi kosciami jest nie tak albo laptop sie akurat z tymi gryzie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1552972[/snapback]

A co to za roznica??? DDR400 jest kompatybilne wstecz z DDR333, wiec powinny dzialac. I jesli komp chodzil przez kilka godzin, to twoje wywody mozna sobie o kant d... rozbic. Mozliwe, ze akurat te pamieci sie "gryza" z plyta glowna. Najlepiej przejedz memtestem pamieci, czy nie sypia bledami. Jesli dalej beda problemy, wymien pamieci na jakies innej firmy (jesli masz na nie gwarancje).

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, przecież to nie zalezy od ramów jak chodzą tylko od FSB kompa, jak wsadzisz ramy 600mhz do starego kompa z FSB 100 to będą ci chodzić jako 200, a te oznaczenia na ramach to poprostu ustawienia z którymi producent gwarantuje, że kostki będą chodzić. Obsydian trochę się zbłaźniłeś tym że na niego tak wjechałeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi.

Obsydian-nie wkurzam sie na Ciebie tym razem ....mysle czlowieku,mysle.ja nie wybieralem tych kosci.poszedlem do serwisu i powiedzialem cieciowi jakiego mam laptopa itd.takie kosci zamowil.nie znam sie.tak jak sam napisales-wlasnie te roznice daly mi do MYSLENIA-stare kosci 333-nowe 400Mhz.ale czytalem tez wczesniej na tym forum,ze to nie ma znaczenia ile Mhz,bedzie najwyzej wolniej chodzil-tak jak napisali inni ,ktorym dziekuje.

dzieki za odpowiedzi

pozdr.

ide do ciecia......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze to nie ma znaczenia ile Mhz,bedzie najwyzej wolniej chodzil-tak jak napisali inni

1553851[/snapback]

skoro tak twierdza to powodzenia zobaczymy jak dlugo Wam lapiki pociagna przy szybszych ramach niz w specyfikacji i kreceniu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yngwie: moze powienes przeczytac specyfikacje Ferari 3000

1554248[/snapback]

obsydian: moze powinienes zajrzec na podstawowe zagadnienia?

to ze ram jest PC3200 nie oznacza ze bedzie dzialal z ta predkoscia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obsydian: moze powinienes zajrzec na podstawowe zagadnienia?

to ze ram jest PC3200 nie oznacza ze bedzie dzialal z ta predkoscia

1554293[/snapback]

Widze że zrobiłem za duży skrótr myślowy - nie przeszło Ci przez myśl coś takiego iż do każdego z modelu laptopa jest dedykowany ram ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że zrobiłem za duży skrótr myślowy - nie przeszło Ci przez myśl coś takiego iż do każdego z modelu laptopa jest dedykowany ram ?

1554608[/snapback]

Ee... Jasne, ze moze producent wymusic stosowanie pewnych okreslonych modulow, ale jest to sztuczne ograniczenie. Przeciez DDR, SDRAM itp to sa *standardy*. Wlasciwosci elektryczne itp musza miescic sie w pewnych granicach.

Niektorzy producenci pewnie blokuja mozliwosc sotosowania innych modulow chociazby poprzez kontrole tego, co jest podane w SPD - dzieki czemu dzialaja tylko okreslone pamieci.

Jedynym "minusem" - ale podkreslam, ze mozliwym a nie koniecznym - jest wiekszy pobor pradu (choc z drugiej strony moze byc i mniejszy) - wsyzstko zalezy jakie modulu upchamy. Ale podejrzewam, ze roznice sa naprawde bardzo male, skoro i tak 90% ukladow pamieci robia ci sami producenci a uklady sa po prostu przebrandowane.

Wiec polecam kierowac sie typem pamieci (DDR/DDR2 itp) nastepnie tym, zeby predkosc pamieci byla >= od standardu w laptopie. Jesli wiemy - np. z google - ze nasz model ma jakies dzikie wymagania odnosnie ramow wystarczy sprawdzic na strone producenta laptopa i/lub pamieci i gotowe. Pamieci w laptopach i tak - z tego co wiem, moze sie myle w przypadku highendowych laptopow - dzialaja na dosyc luznych timingach wiec i wymagania nie sa tak duze.

PS: Najciekawsze rzeczy dzieja sie na Allegro gdzie ktos sprzedaje te same moduly o 100zl drozej w dziale "Apple" niz w pamieciach do pc-towych laptopow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1554608[/snapback]

nie musialem rozpatrywac takich tez

zapoznalem sie ze specyfikacja przed kontynuacja watku

juz wczesniej pisalem ze rowniez powinienes sie stosowac do swoich rad

zreszta

mowimy o Acerze

sam posiadacz produkt tej firmy

wiec doskonale powinenes wiedziec czy funkcjonuje tutaj pojecie ram dedykowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czizes, darujcie mu ludzie, on nawet nie wybieral tych pamieci tylko poszedl do serwisu po upgrade ramu.

Nie byloby takich watkow gdyby w serwisach byli kompetentni ludzie, ot co.

1558943[/snapback]

No to jest fakt...

No ja bym sie wybral do tego "serwisu" i bym zrobil awanture!

Niech wymieniaja pamieci, skoro z tymi jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi