Skocz do zawartości
Pride

Zestaw Do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Już od pewnego czasu mam problemy z moim komputerem: padnięty dysk, CD rw, chłodzenie, listwa a teraz grafika.

Postanowiłem wziąć jakiś nowy komputerek z pobliskiej firmy ENTER -> http://enter.bydgoszcz.pl Kupić chciałbym coś do MAX 2000zł z tym, że takie rzeczy jak DVD RW (LG), Ram, sieciówka były by ze starego kompa (tego, z którego teraz pisze :P).

Proszę wiec pomóżcie mi wybrać w miarę dobry sprzęt za rozsądną cenę.

Oto, jaki zestawik złożyłem ja:

Nazwa | Cena

Dysk Twardy

Samsung 120 GB, ATA/133, 7200 obr. 8 MB | 312.00zł

Karta Graficzna

Gigabyte Radeon 9550, 256 MB DDR 128bit , TV-out/DVI | 302.00zł

Obudowa

Aton Basic 6145 350W P4 USB | 139.00zł - Tu mam problem bo nie znam się na obudowach :|

Pamięć RAM

DDR 512 MB DDR, PC-400 | 186.00zł - Dodam 512 moje i razem będzie 1024 :)

Procesor

Socket 478 Celeron D 335 2.8 GHz BOX | 399.00zł - Nie chce żadnego Athlona czy Semprona. Tylko Celeron lub Pentium

Płyta Główna

Socket 478 Gigabyte GA-8PE800 RS I865P | 183.00zł - Tu mam problem bo nie znam się na płytach głównych :|

Inne

Zasilacze itd itp | 150zł

Cena

Sestaw komputerowy | 1671zł

Proszę o pomoc w dobraniu tego sprzętu tak, aby komputer był dość dobry jak na tą cenę. Także proszę o posługiwanie się o ile to możliwe cennikiem sklepu ENTER, do którego link podałem u góry postu, ponieważ w tej firmie mam zamiar zakupić komputer (składak).

Z góry dziękuję za pomoc

Mateusz (Pride) K.

Jeśli pokręciłem dział to proszę przenieść ten temat.

Edytowane przez Pride

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz grac to nie celeron tylko amd athlon (a nie "pantium" ;) rozumiem ze literowka?) // wyedytował ;)

Zasilacze itd..... hmmm... No to Medecom 350gtf za 95 zł, bedzie okay. Pamięc rozumiem, że to noname co wybrałes... proponuje twinmosa 512 lub to co masz teraz.

Obudowa, najlepeij cos bez zasilacza, bo kupujesz osobno, a te w budach to z reguły no namey.

Dysk samsung, ale w zaleznosci od płyty głownej na sata lub ata.

Grafika tak, alezalezy czy jak sie przesiadziesz na amd to moze zostnie kasa na cos lepszego :]

No i płyta i procek to jak wyjasnisz czy amd czy intel. Pewnie nie masz zaufania do amd - ja tez nie miałem i kupiłem pentium 4 dwa lata temu, ale teraz miałem przesiadke na amd64 i na prawde wydajnosci z testoew maja amd lepsze i sa tansze. jednak polecam amd, szczegolnie jak komp do gier ;)

*EDIT*

Płyta pod socket A:

w gry wchodzi asus i gigabyte, bo tylko one maja nf2 - w tym sklepie, ale wygrywa jak dla mnie gigabyte, bo ma kontroler SATA.

KLIK

Procesor to sa semprony, proponuje 2600+ oem + jakies chłodzonko dobre

Ej, wyedytowałes swojergo posta a sie nie odzywasz ;) jak z tymi procami :D

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: nie nie nie i jeszcze raz nie :mur:

na szybko piszę:

proc - Socket 754 Athlon 64 2800+ BOX - 459,00zł

mobo - ..... fajny wybór w tym sklepie :mur: z bólem serca - Socket 754 Gigabyte GA-K8NS NF3 LAN,SATA - 249,00zł

twardziel - WD Caviar WD1200JD 120 GB, SATA/150, 7200 obr., 8 MB/Seageta odpowiadający - 313,00zł

ram - tutaj nie chce zapeszać, ale nie koniecznie będą one współpracować z Twoimi starymi, bardzo możliwe, że stare pracują z mniejszą częstotliwoscią, tudzież, są SDR a nie DDR :lol: DDR 512 MB DDR, PC-400 TWINMOS CL2.5 - 201,00zł

grafika - Gigabyte Radeon 9550, 128MB DDR 128bit , TV-out/DVI - 249,00zł, już widzę pytanie, a czemu nie 256, przecież więcej? :mur:

psu - Mode Com 350GTF 350W PFC - 101,00zł

obudowa (nie obódowa) do wyboru

Około 1700zł

a jak jesteś uporczywy

Nie chce żadnego Athlona czy Semprona. Tylko Celeron lub Pentium

To KUP sobie swojego wymażnoego Celerona i graj :lol:

Warto jeszcze zainwestować w słownik ortograficzny, nie wiem jakie ceny w sklepach, ale są także internetowe słowniki -> http://so.pwn.pl/

Aaaa, zapomniałem dodać, strasznie drogi sklep :mur:

Ofkoz Samsung SpinPoint też styka :)

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość eminemtwo

Procesor: Semptron 3000+ BULK/OEM (Barton) [330zł]

Chłodzenie: Pentagram Freezone QVC-100Cu+ [100zł]

Płyta główna: Asus A7V880 (VIA) [190zł] lub Abit AN7 (nForce) [200zł]

Karta graficzna: GeForce 6600 128MB 128-Bit [450zł]

RAM: 512MB PC3200 (FSB 400MHz) [150zł] - koniecznie w jednej kości to potem kupisz drugą i puścisz w Dualu

HDD: Samsung SpinPoint 80GB SATA/150 [215zł]

DVD: LG GSA-4163B [200zł]

Zasilacz: Chieftec 360W [140zł]

Obudowa: jakakolwiek [100zł]

W SUMIE: NIECAŁE 1900ZŁ

Ten sklep jest cienki - nie mają tam podstawowych rzeczy. Lepiej kup w innym - na pewno w okolicy jest ich masa....

//EDYCJA//

Dlaczego nie chcesz Athlonów? W grach (HL2 i MoH:WNP) są wydajniejsze od Pentiumów serii 600 (tych najdroższych jednordzeniowych)!

Edytowane przez eminemtwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem, że wyedytowałem, ale się post nie zapisał, bo przez chwile padł mi net a później byłem z psem i dopiero wróciłem.

A czy ktoś powiedział, że ja chce grać? Szczerze mówiąc to w ciągu roku gram w 2-3 gry i nic więcej ;)

Dobra a czemu athlon a nie celeron? -> Pytam, bo nie wiem :)

grafa 128 a nie 256 :) -> Pytam, bo nie wiem :)

Ramy będą współpracować, bo wybrałem te same, co mam ;) Kupiłem je jakieś 2 miechy temu :]

Dysk samsunga, bo mam też z tego sklepu 40GB (stary), ale zadowolony jestem, bo mój stary rozleciał się w 2 miesiące

Nie wiem już czy athlona ;/ Mam teraz 1700+ (stary 2-3lata) i

1. Bardzo się grzeje

2. Jest wolny (wiem wiem, że jak ma być szybki jak taki stary, ale on już był wolny na samym początku jak przesiadłem się z P1 266 :P)

A sklep jako sklep nie aukcja to jest jeden z najtańszych w bydgoszczy.

No to coś takiego może być:

Nazwa | Cena

Dysk Twardy

Samsung 120 GB, ATA/133, 7200 obr. 8 MB | 312.00zł

Karta Graficzna

Gigabyte Radeon 9550, 128MB DDR 128bit , TV-out/DVI | 249,00zł

Obudowa

Aton Basic 6144 350W PFC P4 USB | 139.00zł

Pamięć RAM

DDR 512 MB DDR, PC-400 | 186.00zł

Procesor

Socket 754 Athlon 64 2800+ BOX | 459.00zł

Płyta Główna

Socket 754 Gigabyte GA-K8NS NF3 LAN,SATA | 249,00zł

Zasilacz

Mode Com 350GTF 350W PFC | 101,00zł

Cena

Sestaw komputerowy | 1695zł

A przy sklepie zostane bo są raty 3x0 :)

Edytowane przez Pride

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk dobry tylko ze na sata, 5 zł wiecej :D

karta tak

obudowa inna, ta ma zasilacz, a po co ci! // chyba ze to 350W pfc to jest modecom watpie, ale jak tak to bierz :D

pamiec sprawdz jaka masz teraz, a jezeli ma vbyc jedna to TwinMosa, a nie noname // w tym sklepie nie ma?! a 2x256 ponad 200 zł.... yyyyyyyyy

procek od bólu tak

płyta tez od bólu

zasilacz tak

No to zostan przy tym sklepie, ale nie dosc ze przepłacvasz to jestes ograniczony wyborem :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kszonek o co Ci chodzi "od bólu?"

A jak ktoś pisze "SEMPTRON" to mnie czyści...

Proponuje zostać przy moim konfigu, dysk przecież pisałem na SATA, wybierz sobie ładną bude i juz. Jak się bardziej wgłębisz w dziedzinę OC, to mozna zmienić chłodzonko, i nieźle podrasowac procka. Przy moim konfigu, zostaje Ci 300zł, a więc proponuje grafikę wziac inna, na agp ~500zł to tylko r9800pro, którego dorwałbyś na allegro, ~550 bodajze w ESC. Ewentualnie 6600 w tym Twoim sklepie. Masz kompa jak chcialeś - 2000zł.

eminentwo - tak na przyszłosc, semprony mają sens w granicach 2200+ - 2800+, wyżej naprawdę nie ma sensu, czytaj, potem doradzaj.

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

semptron hehe, nie zauwazyłem :D

No od bolu, bo co 939 to 939 ;) ale wyzsza cena. lepiej w tym kompie w grafe zainwestowac.

Jest okay, wiem,ze pisałes ze na sate, ale Pride dalej wciskasobie ATA ;)

no eminemtwo to nc, płyta na via a sempron 3000, juz lepiej tego 2600 z tego sklepu jak pisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie www.proline.pl za 2000 tys złożysz coś takiego:

AMD 64 3000+ s939 Venice-599zeta

Gigabyte GA-K8NF-9 NForce4-4X S.939-369zeta

dysk to sobie kup z serialATA np ten Samsung 120GB 8MB SP1213C SATA-295zeta

chyba wolisz radeony bo chciałeś 9550 tu masz takiego Abit Radeon RX700PRO 128MB PCI-Express-665zeta

a obudowa to niewiem sam sobie wybierzesz:))))

RAZEM:1929zeta no jeszcze jakas zasiłka i buda to ok 2200 tyle to sobie chyba dołozysz od czego są babcie :D :D NO za ta kase masz kompa 21wieku :D :D :D :D

Edytowane przez jaroX500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak tak to w esc.pl:

procek: AMD Athlon 64 3000 Venice /1.8GHz/ oem KLIK

chłodzenie: Arctic-Cooling Freezer 64 (socket 754,939) KLIK

płyta: Gigabyte K8NF-9 (nForce4 4X) KLIK

Grafika: Gigabyte Geforce 6600 128MB /128bit/ TV-out DVI-out (Silent-Pipe)KLIK

Dysk: Samsung 80GB 7200rpm 8mb cache ATA150 (SATA) KLIK

RAM: Twinmos 512 MB PC400 CL2.5 KLIK

Zasilacz: ModeCom ATX-350GTF 350W PFC noise killer KLIK

Obudowa: Wybierz cos, liczmy, że 100 zł (bez zasilacza mozesz wziac i cena bedzie nizsza - ida na reke w tym sklepie ;) ) KLIK

Komp bardzo dobry i całkiem tanio = 2018, a jest cały - kompletny i niesamowicie wydajny :P

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to:

Dysk Twardy

Samsung 120 GB, SATA/150, 7200 obr. 8 MB | 317.00zł

Obudowa

CODEGEN 6081L-1 USB/AUDIO | 122.00zł - lub inny szajs

i cena wychodzi o 8zł taniej :P

Przy grafie już chyba zostane zawsze będzie miał 350zł dla siebie :)

Dzięki za porady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeeeeh, jak chcesz, ale na prawde nie opłaca sie ładowas w 754, no i ten sklep jest straszny, jestes ograniczony wyborem, a ceny wysokie. NIE OPŁACA SIE. Ale to twoj wybor i potem mozesz załowac :|

to co Ci napisałem za 2018 jest DUZO lepsze. no ale rob jak chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytanie jeśli teraz dysk kupie pod SATA czy mój stary ATA (też samsung 40GB) będzie działał albo chciaż miał jakieś połączenie żebym mógł z niego przegrać pliki?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość eminemtwo

No mnie też już głowa boli......

Przecież Socket-A otwiera ci większe możliwości od S754 (obsługa trybu dwukanałowego).

Olej ten sklep - z ratami 0% wyjdzie cię drożej nawet niż z ratami 10-15% w innym sklepie (Vobis, Anateum, Sferis).

Tak w ogóle po co ci dysk 120GB? 80 wystarczy. Chyba, że masz co robić z tym miejscem, w takim razie weź od razu 250GB i po problemie.

Co do płyty głównej nie bierz tego Gigabyte X4, bo to strasznie okrojona płyta. Weź Abita AX8 lub Asusa A8N-E - inne płyty są albo drogie albo cieniutkie.

PS.

Wszystko zależy od płyty głównej, ale w 99% przypadków będzie to możliwe.

Edytowane przez eminemtwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eminemtwo wyjdz z tego forum, boze co za człowiek :mur:

Przecież Socket-A otwiera ci większe możliwości od S754 (obsługa trybu dwukanałowego).

N/C

No mnie też już głowa boli......

Ojjj tak, oj tak...

w innym sklepie (Vobis, Anateum, Sferis).

wyjdz po raz drugi.

w takim razie weź od razu 250GB i po problemie.

wyjdz po raz trzeci.

Jak masz pisać takie bzdury to zbieraj manatki.

Co do płyty głównej nie bierz tego Gigabyte X4, bo to strasznie okrojona płyta.

a miałeś z nią styczność? tak się składa, ze jestem jej posiadaczem, mam ją już cała w jednym paluszku, znam jej wszystkie za i przeciew, wyjdz x4.

Dysk ruszy.

A co do 754 vs 939, to róznica w cenie jest, a topiców porownawczych było multum, fakty takie: 939 większy potencjał oc, mniejsze V -> mniejszy grzejnik, tryb dwukanałowy (aż 3% wydajnosci :o ) no i roznica złącz. Jeżeli stać Cię na coś pokroju 6600, to rzeczyscie mozna łykać. Na ten przykład

zestaw Kszonka. Pozdrawiam.

Edytowane przez emilooos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra chłopaki spokojnie... ;)

Więc tak. Może i robie słaby interes ale nie mam ochoty wydać ok 3000-4000tys za kompa z którego 50% możliwości wogóle nie wykorzystam.

Komputera używam do:

Tworzenia stron WWW,

Internet....

Czasami gry ale jak już to nie jakieś dene tylko dość wymagające.

Ogólnie mówiąc jak ocaniacie tego kompa w tej cenie? Jak będzie chodził? Nie będę go musiał chłodzić: radiatro, otwarta obudowa, otwarte okno? Tak jak muszę to robić teraz i temperatura mojego athlona 1,7 wynosi jedyne 55 stopni przy zamkniętej obudowie wyłączas się awaryjnie ponieważ temperatura przekracza limit ;/

Aaa i zaznaczam że raczej podkracać go nie będę bo:

1. Większość rzeczy ma gwarancję 24 mies. Wieć nie moge tego zrobic bo strace gwarancje.

2. Za dwa - trzy lata (tak jak to jest teraz w moim prypadku) będę wymieniał kompa bo ten nowy bedzie sie juz sypal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zajrzyj do topicu "Zestawy komputerowe" ? Zestaw Kszonka ok, ewentualnie mozesz oszczędzać na grafice, także ten 9550 jak najbardziej. Czyli raczej schodzimy do mojego zestawu ~1700zł i nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz (mobo ew. na neo-fsr ale nie ma w tym shopie) Kosztem grafy mozna zapodac drugą kosc 512, przyda się przy pracy! Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi