hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Co myślicie o zastosowaniu ogniwa peltiera przy zestawie Athlon 64 + Thermaltake Sonic Tower? Chciałbym osiągnąć 3GHz (nie jednorazowo ale żeby chodził tak na co dzień) Na przeszkodzie stoi mi tylko zbyt duża temperatura (w chwili obecnej w pełnym stresie do 80 stopni) Uważam że radiator i wentylator są super wydajne (Sonic Tower ma jedną z największych powierzchni chłodzących) a problem leży po stronie przenoszenia ciepłą z procesora do radiatora. Dlatego też uważam że w/w ogniwo pozwoliło by mi drastycznie zmniejszyć temperaturę, wykorzystując cały potencjał który tkwi w radiatorze. Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Twój A64 wydziela 80W z haczykiem w normie, po takim kreceniu pewnie bedzie dawał ponad 100W, to musiał byś założyc cos takiego lub jakieś inne ogniwo peltiera 120W-atowe. I przydała by się pasta OCZ 5. A jak byś coś takiego założył to twój piękny 350Watowy zasilacz błysnął by pięknym błekitnym płomieniem niczym spadajaca gwiazda na bezchmurnym nocnym niebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Ten zasilacz jak na razie spisuje się idealnie, daje bardzo stabilne napięcie. Czy zaryzykuję podłączenia do niego ogniwa to jeszcze nie wiem (muszę sprawdzić ile pobierają obecnie podłączone sprzęty) ale jeśli będzie to na granicy jego przeciążenia to do peltiera będzie oddzielny zasilacz 450W ze stacji graficznej HP. Niestety zasilacza nie mogę wymienić bo jest prawie integralną częścią obudowy. Jest jakaś metoda aby sprawdzić wydajność zasilacza? (bo teraz to on nie jest prawie obciążony) Chcę kupić inne ogniwo 120W, 280W to trochę sporo. Edytowane 18 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Co ma peltier do polepszenia odprowadzania ciepla przez radiator? Jakim cudem przy 80C dziala Ci jeszcze ten a64? Jestes chyba jedynym takim przypadkiem na swiecie... Jakim cudem chcesz takim sobie AC odprowadzic ponad 250W ciepla? I ostatnie z serii RETORYCZNYCH pytan- zastanowiles sie choc przez sekunde nad tym co chcesz zrobic? Bo jest to czysty absurd. Zero szans na powodzenie. PS. Te 3GHz na 3000+ i av8? Czyli htt na poziomie 333MHz? Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 "Twój A64 wydziela 80W z haczykiem w normie" @sbchp250 chyba sie troszke pomyliles bo AMD64 3000+ wydziela 67W ciepla w normie a ta temperatura to jest troszke za wysoka bo z dokumentacji tego proca wynika ze moze on wytrzymac temperaturke do 70*C takze chyba ten odczyt jest troszke walniety moim zdaniem jeszcze pytanko do kol. hpx4000 masz na nim zalozona czapeczke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Co ma peltier do polepszenia odprowadzania ciepla przez radiator? Jakim cudem przy 80C dziala Ci jeszcze ten a64? Jestes chyba jedynym takim przypadkiem na swiecie... Jakim cudem chcesz takim sobie AC odprowadzic ponad 250W ciepla? I ostatnie z serii RETORYCZNYCH pytan- zastanowiles sie choc przez sekunde nad tym co chcesz zrobic? Bo jest to czysty absurd. Zero szans na powodzenie. PS. Te 3GHz na 3000+ i av8? Czyli htt na poziomie 333MHz? Powodzenia 1553343[/snapback] HTT może chodzić na x3 czyli da 999MHz czyli tyle ile powinno być (1GHz) Nie chodzi o odprowadzanie ciepła z radiatora tylko z procesora na radiator(właściwie to przenoszenie) 250W ciepła nie będzie, zresztą jak pisałem mogę użyć dodatkowego zasilacza. Jeśli procesor pójdzie na 3GHz to reszta taż. Płytę sprawdzałem do 340MHz i idzie (oczywiście przy zaniżonym mnożniku) Moim zdaniem się uda a czy mam rację to będę wiedział za jakieś dwa dni. Edytowane 18 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) hpx4000 masz na nim zalozona czapeczke 1553355[/snapback] Czy masz na myśli ten aluminiowy bzdet który zasłania rdzeń i okolicę? Jeśli tak to mam. Można to zdjąć? W chwili obecnej mam temperaturę bardzo wysoką (na dzień dzisiejszy 41 stopni teraz i do 80 przy pełnym obciążeniu) ale jest ona w miarę bezpieczna (po 60 stopniach włączają się dodatkowe dwa wiatraki i pilnują aby max było 80). Wpływa jednak na stabilność, jeśli przekroczy 85 i utrzyma się przez chwile to wszystko się zawiesza. Edytowane 18 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Widac, ze nie masz elementarnej wiedzy jesli chodzi o pelty. Bedzie grubo ponad 240W ciepla bo musisz dodac do siebie ilosc ciepla wydzielana przez cpu (przy 3GHz i tym napieciu bedzie to juz ok 120W) plus ciepla strone pelta. Tego NIE DA sie zrobic na AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Tego NIE DA sie zrobic na AC. 1553365[/snapback] Może masz racje, ale chcę osobiście się o tym przekonać. Jak się uda to fajnie, jak nie to trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Ale to sie nie może udać i tyle. Fizyki nie przeskoczysz..... Pelty sa do dobrego chłodzenia wodnego albo lepiej fc przanaczone na wiatraczku to moim zdaniem usmażysz tylko tego i tak gorącego proca i tyle. Ja bym dołaczył na twoim miejscu do klubu oskalpowujacych a64 i zdarł blache... ale najpierw poczytaj sobie posty osób, które to robiły żebycz egtoś nie spierdzielić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Ja bym dołaczył na twoim miejscu do klubu oskalpowujacych a64 i zdarł blache... ale najpierw poczytaj sobie posty osób, które to robiły żebycz egtoś nie spierdzielić 1553394[/snapback] Ale właściwie co jest niezgodne z prawami fizyki? Radiator nie nadąży z odprowadzenie ciepła? Zasilacz nie wytrzyma? Procek nie osiągnie takiego taktu? Czy ktoś może sprecyzować dlaczego wykluczacie powodzenie takiej akcji? Bo już się pogubiłem :-( Właśnie się nad tym zastanawiałem ale trochę to ryzykowne. Mocowanie mojego radiatora jest na tyle ciężkie, że obawiam się uszkodzenia rdzenia przy dokręcaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Jak sie nie uda, a sie nie uda to nie bedzie 'trudno' tylko spalisz w miare dobrze krecacego sie a64. Twoj wybor, choc uparty jak osiol jestes. edit- :mur: Te twoja ac nie odprowadzi takiego ciepla! Nie rozumiesz ze i pelt sie grzeje?! Zabierasz sie do roboty od [gluteus maximus] strony- bez wiedzy, bez racjonalnego myslenia... Edytowane 18 Lipca 2005 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Przy samym procku "podobno" masz 80 C w stresie (na 100% blad odczytu) a ty jeszcze chcesz tym samym chlodzeniem schlodzic pelta + proc ? Temat walkowany po milion razy i kazdy dochodzil do wniosku ze jak pelt to tylko z WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 A najlepiej załóż sobie chłodzenie ciekłym azotem. Ja widziałem takie instalacje ale w zakładzie (huta szkła mam do niej 300m) na wytwórni ciekłego azotu, zrób sobie cos takiego w ogródku bo do domu kilkset litrowy zbiornik sie niezmieści. Bedziesz miał chłodzenie jak sie patrzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) jezeli nie masz sciagnietej czapeczki to poczytaj o tym w temacie dla twojego proca tam juz chyba ktos to opisywal z tego co wie to po sciagnieciu czapeczki temp proca spada nawet o 10*C a co do tych 80*C to na bank jest to zly odczyt bo przy tej temperaturze to ten proc juz dawno by wyzional duchaten big typhoon powinien ci w zupelnosci wystarczyc do schlodzenia tego proca a z tego co widzialem to ogniwo ma 267W czyli potrzebowalbys drugi zasilacz do chlodzenia tego i napewno ten typhoon nie wystarczyl by ci do schlodzenia tego bo jest to ponad dwa razy wiecej jak twoj proc wydziela po podkreceniu wlasnie znalazlem temat na forum o tym coolerze troche go poczytaj bo napewno nikt nawet na podkreconych procach nie osiaga takich temperatur jak twoja http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=135034&st=90 Edytowane 18 Lipca 2005 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Ale on nie ma big typhoona tylko sonic tower... Zeby nagrzac to cudo wcale nie potrzeba ekstremalnie uszczelniac budy, popatrzcie sobie na testy w niewentylowanych budach, temp rzedu 75C sie zdarzaja, a tutaj jeszcze proc przykrecony calkiem ladnie. Temp podobnych rzedow na sonic tower jest prawdopodobna. A co do pelta to kompletne nieporozumienie. Mozna sie juz na sile bawic jakims slabym peltem ~60-80W + big typhoo, ale nic wiecej. Tylko WC i to z odpowiednim do tego celu blokiem. Edytowane 18 Lipca 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Nawet gdyby udało Ci się zrobić te 3GHz na procku(co jest oczywiście nie mozliwe na tym chłodzeniu/zasilaczu) to ten procek nie pożyłby długo bo do takiego taktowania to juz zeby pracował na codzień i aby przetrwał z 2 lata pewnie potrzebna jest temperatura około 0C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Witam, ogniwo kupione i założone. Chwilowo wszystko jest poskładane byle jak i komputer chodzi tylko na 2.55GHz ale temperatura w momencie jak piszę ten tekst wynosi 9/10 stopni!!!! Lepiej jak na chłodzeniu wodą :-) Jeszcze nie sprawdzałem pod obciążeniem, ale zobaczymy. Ogniwo ma 89W i chodzi na linii +12v czyli pewnie nie osiąga maksymalnej wydajności. Jak dodamy do tego jakieś 70W od procesora to znaczy że radiator bez problemu odprowadza minimum 140W. Jeśli ktoś będzie zainteresowany jak to się sprawuje przy testach to napiszę. PS. Temperatura właśnie spadła do 8stopni :-) STRES: Temperatura przekracza 50 stopni i tak się utrzymuje. Powód? Radiator chłodzi tylko jeden wiatrak 12cm o prędkości obrotowej 1020rpn. Potrzebny jest jeszcze jeden wiatrak. Po nagrzaniu temperatura spada w dość wolnym tempie, widać że tym razem radiator za wolno oddaje ciepło. RYZKO: Skoki temperatury o ponad 40 stopni może wywołać skraplanie się wody… krok do nieszczęścia. Temperatura przy normalnej pracy wynosi około 10 stopni. Linia +12 wykazuje spadek o około 0.2v. Trzyma się na poziomie 11.82. Widać jest to odczuwalne obciążanie dla zasilacza. Edytowane 20 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Oj coś mi sie nie chce wierzyć. Pelt podłączony do zasilacza 350W + taki konfig. I coś za niska ta temperatura. Czym ją sprawdzasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Oj coś mi sie nie chce wierzyć. Pelt podłączony do zasilacza 350W + taki konfig. I coś za niska ta temperatura. Czym ją sprawdzasz? 1557076[/snapback] Temperaturę sprawdzam przy pomocy SpeedFan’a z poziomu windows’a oraz z biosa. Sprawdzałem właśnie przy stresie na SuperPI 16M temperatura jest na poziomie 56/58 stopnia czyli o 20 stopni niższa niż bez peltiera. Zdaje mi się że na stres moc peltiera 89W jest za mała i to jest powód tego skoku (nie jest w stanie przenosić ciepłą które wytwarza procesor) Ale kombinuję z wiatrakami, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jaką temperaturę ma Twoje WC w czasie spokoju? Edytowane 20 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Hmm wc dopiero składam ale jeszcze nie mam. Mój celeron w spokoju ma ok 40st na chłodzeniu box. Wydziela 29,9W ciepła. edit: temperatury z biosa pokrywaja ci sie ze Speedfanem?? Bo mi nie :P Edytowane 20 Lipca 2005 przez .:::PaStA:::. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 'WC w czasie spokoju'- :lol:, po jakiemu ty do nas piszesz? A co do twojego pelta- prosilbym o fotki, pokaz swoja izolacje + screeny z temp. w spoczynku (spokoju :lol:) i full stress. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Parówkowy_Skrytożerca Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Hmm wc dopiero składam ale jeszcze nie mam. Mój celeron w spokoju ma ok 40st na chłodzeniu box. Wydziela 29,9W ciepła. edit: temperatury z biosa pokrywaja ci sie ze Speedfanem?? Bo mi nie :P 1557110[/snapback] a skoro taki układ pelt + radiator + wentylek nie ma prawa działać t opowiedzcie mi coś :) przecież jakaś firma produkowała coś takiego seryjnie - Alphacool czy Arqua - nie pamietam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Wstydzę się zadać takie pytanie jako admin w2k3 ale jak się robi zrzut ekranu w windowsie? Nigdy tego nie robiłem… Wiem jak się robi pod Mac OS 9/X i RedHat’em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Print Screen na klawiaturze, obraz przeniesiony do schowka [ wchodzisz w np. Painta, dajesz Edycja - Wklej ]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 @Parówkowy_Skrytożerca: Thermaltake produkowal SubZero4G :D To było AC z peltem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 @Parówkowy_Skrytożerca: Thermaltake produkowal SubZero4G :D To było AC z peltem 1557174[/snapback] Tak owszem... Tyle , ze jak pamietam do tego zestawu byl jeszcze kontroler na PCI , ktory odpowiednio dobieral moc pelta (mialo to wyeliminowac mozliwosc pojawienia sie wilgoci) Ja w kazdym badz razie czekam na fotki , mysle ze w erze aparatow cyfrowych od 100zl i telefonow komorkowych z wbudowanymi aparatami , nie bedzie to dla Pana hpx problemem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Tak owszem... Tyle , ze jak pamietam do tego zestawu byl jeszcze kontroler na PCI , ktory odpowiednio dobieral moc pelta (mialo to wyeliminowac mozliwosc pojawienia sie wilgoci) Ja w kazdym badz razie czekam na fotki , mysle ze w erze aparatow cyfrowych od 100zl i telefonow komorkowych z wbudowanymi aparatami , nie bedzie to dla Pana hpx problemem... 1557245[/snapback] Zrzuty są dwa pod adresem http://piotrkarpinski.vip.interia.pl/ Zdjęcia będą, ale z tym aparatem to kiepsko, wyjechał na wakacje :-( Ale jak wystarczą chwilowo z telefonu zdjęcie to zaraz zrobię. Czuję że ktoś niedowierza… :-) Chwilowo są parametry zaniżone, bo z tym jednym wentylatorem to te skoki temperatury mnie niepokoją… ale 2.6GHz to nie tragedia. Edytowane 20 Lipca 2005 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 60 st przy superpi , to ile masz przy prime smallftt 70 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) 2.6ghz to nie tragedia to prawda. ile wydales na tego pelta ?? nie lepiej bylo sprzedac tego sonica i kupic cos lepszego ? Ze tak powiem zamienil dziadek siekierke na kijek Edytowane 20 Lipca 2005 przez piotrek_zet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...