Skocz do zawartości
Gość Pioorek

Ram - Ile Mhz Aby Bylo Ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupic 512 DDR ram. moja plyta glowna obsluguje raczj wszystko, tzn mam na mysli to, ze moja plyta jakas stara nie jest :D I teraz przechodze do sedna - ile RAM musi miec Mhz aby spokojnie wspoldzialac z AMD Sempronem 2.4 (ktory pracuje na szynie 333 mhz)? Czy moj ram tez musi miec 333 mhz (tak jak procek) aby wszystko bylo ok?? Pozdro i dzieki wszystkim za pomoc.

Pioorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli kupie 400 mhz to i tak bede dzialac na 333 wiec po co kupowac drozsze 400, skoro mozna kupic 333 mhz? To kupic te 400 mhz RAM'y czy 333?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge puscic ich na 166, poniewaz wtedy moj proc dzialalby na 166, a on MUSI dzialac na 333, jezeli bedzie na 166, to bedzie mi go wyswietlalo jako athlona 1000 chyba... na ostrzejszych timmingach? Sry, nie znam sie, moglbys troche to rozjasnic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku poczytaj podstawy;/ 166 to jest 333.FSB liczy się x2.Wez kup 400setki i jedz szyna do fsb 200(400),jak proc nie bedzie dzialal zwiększaj napięcia.Ale widze ze jestes ZUPEŁNIE zielony więc żeby nie zrobić krzywdy w kompie poczytaj podstawy.Tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k spoko dowiedzialem sie, ze jak kupie 400 setki to odrazu bedzie wszystko dzialac... samo sie przelaczy itp. a wy mi piszecie o timingach, napieciach... nie lepiej latwiej napisac? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czlowieku najpierw poczytaj podstawy a potem sie pytaj i nie najezdzaj ludzi, ze zle mowia :rolleyes:

istnieje cos takiego jak "SPD" -> czyli timingi, które są ustawiane fabrycznie, ale można je ręcznie zmienić by miały jak największą wydajność...

napięcie można zmieniać, ale to wszystko zależy od typu pamięci...

p.s. DDR400 i DDR333 kosztują tyle samo... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge puscic ich na 166, poniewaz wtedy moj proc dzialalby na 166, a on MUSI dzialac na 333, jezeli bedzie na 166, to bedzie mi go wyswietlalo jako athlona 1000 chyba... na ostrzejszych timmingach? Sry, nie znam sie, moglbys troche to rozjasnic?

1554929[/snapback]

Pewnie Cię rozczaruję ale Twój Semp 2400+ pracuje z częstotliwością 166MHz * 10 (mnożnik) co daje 1660MHz (clockspeed) wiec pamięci PC3200 (PC400 czyli max FSB 200MHz) bądą pracowały na FSB 166 (DDR 333) synchronicznie z procem, chyba że ustawisz asynchroniczną pracę RAMu.

Co do timingów to jeżeli kupisz PC3200 CL 3.0, to masz większe szanse, że na FSB 166 pójdą z CL 2.0, niz kupując PC2700 (PC333 czyli max FSB 166MHz) i z CL 3.0, bo tu szanse poprawnej pracy na FSB 166MHz z CL 2.0 są mniejsze, wszystko zależy od firmy.

Więc podsumowując, kupujesz RAM PC3200 wkładasz i odpalasz z timingami "by SPD", mierzysz wydajność np Everestem (odczyt/zapis z pamięci) następnie w BIOSie zmniejszasz (zaostrzasz) timingi np: CL = 2.0; RCD = 2; RP =2; tRAS = 6 i znów mieżysz everestem odczyt/zapis, powinien być wyraźnie większy.

EDIT

Kurcze, tyle czasu to pisałem że mnie wyprzedziliście :-P

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie chcesz słuchać ludzi, którzy się na tym znają w przeciwieństwie do ciebie to psiej skóry słuchaj. Kupuj sobie co chcesz...i nie zawracaj ludziom głowy. Każdy ci tu doradza jak najlepiej.

Edytowane przez sigard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A płyte głowną też masz zamiar zmienić? Bo w podpisie masz 256 SDRAM a nie ma chyba takiej płyty która obsluguje ddr i sdr. I z tego co się orientuje to nie ma też sdr 400mhz tylko 133mhz

jeśli się myle to niech ktoś mnie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w podpisie masz 256 SDRAM a nie ma chyba takiej płyty która obsluguje ddr i sdr.

1556250[/snapback]

Nie ma? Dziwne, bo mam własnie taką płyte(oczywiscie nie moze działac na SDR i DDR jednoczesnie)...

Niech Pioorek lepiej napisze jaką ma płytę główną, bo nie widzialem plyty obsługującej FSB 333(166) i sdramy. Wtedy bedzie wszystko wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no nie mam zamiaru jednoczesnie obslugiwac ddr i sdr bo sie tak nie da. Chce wywalic te moje stare i zmienic na ddr, to chyba oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta glowna na bank obsluguje DDR, a napisze nazwe plyty jak bede w chacie, teraz jestem w szczecinie i nie siedze na swoim kompier tylko na kompie brata. Jak juz napisalem. plta ddr obsluguje, a chodzilo mi tylko o to, czy kupic 400 czy 333... pozdro.

PS. Jak juz napisalem wyzej wiem co zrobic, pozdro dla wszystkicyh, dzieki za pomoc.

EDIT: Plyta glowna - k7 Triton 400 GA-7VA Gigabyte.

Link:http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Products/Products_GA-7VA.htm

Jak widzicie obsluguje DDR... Pozdro.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi