Sprinter21 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Elo mam Geforca 4 ti podejrzewałem że padł mi wiatrak(nie kręcił się) więc kupiłem VGA Silencera NV1 rev. 2 monetuje go a tu wiatrak nadal się nie kręci.Co się dzieje?proszę o jakieś porady, z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 no chyba ze wiatrak w VGA Silencerze włącza sie dopiero po przekroczeniu jakiejs temp.?ale wątpie w to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 A podlaczyles zasilanie do karty czy do molexa ? Moze napiecie podawane na wentyl jest za male albo gniazdko sie roz...walilo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 do karty jest podlączony wentyl,gdzie mozna zwiększyć napięcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 ale ta karta była sprawdzana na 2 kompach i na 2 nie działa wiec nie wierze ze na 2 kompach jest za małe napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Padło zasilanie wiatraczka na karcie - musisz chłodzenie podłączyć do molexa, albo 3pin z płyty. Mała przeróbka końcówki, lub przejściówka i będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 aha tylko żebnym jeszcze wiedział co to jest molex:-)albo w które miejsce na płycie to podłączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 molex to standardowa wtyczka od zasilacza. taka jak do dysku / cd-romana. na plycie do gniazda do wentyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 ok no to wiem ze potrzebna mi jest przedłużka ale teraz z ile pin na ile?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Podłączenie napięcia 12V: wentylator - molex czerwony do żółtego czarny do czarnego Podłączenie napięcia 5V: wentylator - molex czerwony do czerwonego czarny do czarnego Podłączenie napięcia 7V: wentylator - molex czerwony do żółtego czarny do czerwonego 7V ma poważną wadę - w przypadku awarii wentylatora, normalnie zwiera się +12V z masą. Na to zasilacze są przygotowane i mają zabezpieczenia. W przypadku zwarcia po modyfikacji na 7V - zwiera się +12V i +5V. Wtedy na wszystkie elementy zasilane z +5V idzie przez moment +12V i palą się kondensatory w zasilaczu. Edytowane 20 Lipca 2005 przez qura16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 no za duzo mi nie pomogłeś bo i tak dalej nei wiem o co chodzi, ja poprostu chce kupić tą przedłużkę do płyty głównej tylko zę z ile pin na ile i w które miejsce na płycie to podłączyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qkasurf Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 no za duzo mi nie pomogłeś bo i tak dalej nei wiem o co chodzi, ja poprostu chce kupić tą przedłużkę do płyty głównej tylko zę z ile pin na ile i w które miejsce na płycie to podłączyć?? 1556532[/snapback] kup w komputerowym przejściówke z 2pin na 3pin, lub sam pobaw się w lutowanie kabelków ze schematu kolegi qura16. kabelek z wentylka na grafice jest 2-pinowy a na płycie masz wejscie 3pin----stąd mowa o przejściówce. przyjrzyj się gdzie masz podłączony wentyl z proca i poszukaj takiego samego wejcia w innym miejscu płyty, zazwyczaj jest ono oznaczone CHA_FAN1 ( fan connector ), tam właśnie podłącz kabelek 3 pin i gotowe! :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 na taka odpowiedz czekałem wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sprinter21 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 kurde szukałem tej przejsciówki na necie i nigdzie nie moge takiej znaleźc 2 pin na 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Ale masz problem. Odcinasz końcówkę od tego wentyla z grafy i jakiegoś starego wentyla z procka lub jakiegoś mostka i od niego bierzesz tą końcówkę łączysz czerwony z czerwonym i czarny z czarnym i zostanie Ci żółty bo jest od obrotów więc go nigdzie nie podłączasz. Końcówkę podłączasz do CPU fana lub SYS fana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...