Skocz do zawartości
loqo4

Dobór Płyty Głównej Dointela?którą Wybrać?ok400zł!

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje płyty głównej na SOKECIE775 dla PIV 3.0.Srodki jakie mogę na nią przeznaczyć to maksymalnie 400zł,tę którą widać na dole, w wybranej przeze mnie konfiguracji ODRADZAJĄ mi!Proszę o radę!!!!Dla przypomnienia kom0p ma obsługiwać CADY,ArchiCady,3D STUDIO MAX itp.Z góry dziękuję!!!!

Mianowicie:

-Procesor PIV 3.0 530J+went(BOX) INTEL SOCKET 775

-Płyta główna GIGABYTE 8/915P DUO 800/533 PCI-E ODRADZANA

-Karta graficzna GIGABYTE GEFORCE 6600GT 128MB 256bit

-Dysk twardy MAXTOR 200GB 7200 8MB SATA

-Pamięc DDR KINGSTON DDR 512MB 400MHz(SZTUK DWIE)

-Nagrywarka LG DVD RECORDER GSA-4163B BOX

-FDD 3,5" NEC

-Zasilacz AEROCOOL AEROPOWER BLACK LINE 450W

(ewentualnie dodatkowo chłodzenie procesora ARTIC COOLINE FREEZER 4)

I obudowa,zabardzo nie wiem jeszcze jaka,ale mysle,że jakaś ze średnich,by troche przestrzeni wewnątrz pozostało:)WSZYTKO TO W PRZEDZIALE CENOWYM2900-3200zł.Proszę o rady.

Edytowane przez loqo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje płyty głównej na SOKECIE775 dla PIV 3.0.Srodki jakie mogę na nią przeznaczyć to maksymalnie 400zł,tę którą widać na dole, w wybranej przeze mnie konfiguracji ODRADZAJĄ mi!Proszę o radę!!!!Dla przypomnienia kom0p ma obsługiwać CADY,ArchiCady,3D STUDIO MAX itp.Z góry dziękuję!!!!

Mianowicie:

-Procesor PIV 3.0 530J+went(BOX) INTEL SOCKET 775

-Płyta główna GIGABYTE 8/915P DUO 800/533 PCI-E  ODRADZANA

-Karta graficzna GIGABYTE GEFORCE 6600GT 128MB 256bit

-Dysk twardy MAXTOR 200GB 7200 8MB SATA

-Pamięc DDR KINGSTON DDR 512MB 400MHz(SZTUK DWIE)

-Nagrywarka LG DVD RECORDER GSA-4163B BOX

-FDD 3,5" NEC

-Zasilacz AEROCOOL AEROPOWER BLACK LINE 450W

(ewentualnie dodatkowo chłodzenie procesora ARTIC COOLINE FREEZER 4)

I obudowa,zabardzo nie wiem jeszcze jaka,ale mysle,że jakaś ze średnich,by troche przestrzeni wewnątrz pozostało:)WSZYTKO TO W PRZEDZIALE CENOWYM2900-3200zł.Proszę o rady.

1553522[/snapback]

ale grafika agp czy pci-e ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać to mobo na PCI-Express więc grafa też. A kolega @logo4 pyta się o płytę główną anie o grafikę :mur: A co do płyt to ABIT lub ASUS na 925XE jeśli w przyszłości coś ma być kręcone. Jeśli nie to zostaw tego GB

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać to mobo na PCI-Express więc grafa też. A kolega @logo4 pyta się o płytę główną anie o grafikę :mur: A co do płyt to ABIT lub ASUS na 925XE jeśli w przyszłości coś ma być kręcone. Jeśli nie to zostaw tego GB

Pozdro

1554297[/snapback]

tylko plyte mogli mu odradzac bo bral grafe na agp:)

ale jesli to ma byc z pci-e to polecam

Asus P5GD1 najmniej za 380 gdzies widzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm..właśnie. Qmpel ma podobny dylemat. Potrzebuje taniej płytki do 500zł z DDR i pci-e16x. Mówi że jeszcze by chciał proca kręcić :/

Nie widuję często w działach z INTELEM, ale zastanawiam się czy mu właśnie nie polecić tego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13654 dobre t jest ? Podkręci tego proca z 3Ghz do 3.2,3.4 lub najlepiej 3.7 ?

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ganeon, dokładnie!

piszesz to prawie w kazdym topiq ale to jest ważne ;)

Abit AA8 Dura Max

mam taką do drugego kompa, zbieram teraz na grafe na Pcie, była "testowana" u kumpla i mówie Wam że jest nieziemska :D O/c to pestka ;)

ja ją kupiłem za 370, ale to była okazja, można ją mie za ok 450zł...

jeszcze by sie do niej przydał guru clock ;) (o ile podejdzie ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..... AA8XE - to jest dobra płyta do o/c.

1556268[/snapback]

Niestety tylko dla pentiawek, fsb 800& up...

ma blokade czy nie?

nawet nie wiem :|

chyba ma...

Ganeon kiedyś mówił że idealna do Oc jest AA8..

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soory nie pytajcie bo

1. nie mam swoich ramek

2. nie mam ggrafy

3. drugiego dysq

Całośc (Cel D 2.53+ abit AA8 + Samsung 80 GB ATA + Chieftec 360W + mycha klawa. monit, cedek - to było moje) uruchomiłem przy pomocy kumpla użyczył mi ramek Geile 2x 256 533, Gf 6600 i swojego chłodzenia ( jakiś nonamowy big miedziak z 120mm wentylem (małe przeróbki):D - to działa :D )

Qmpel ma combo z ddr 1 i ddr2 asusa do tego pentiawke 2.8 i tego gf'a

Siedze na starym kompie do nie mam do nowego budy grafy ramek zasiłki...

Ale po 'testach' mój celek szedł 3.5 na stock napięciu :D, dalej nie męczyliśmy go[;

płyta stabilna i ładnie wygląda ;)

Moge ją tylko poleci chociż pod pentiawkee to wolałbym AA8xe ;) szkoda że dużo droższa ale myśle warta ceny (tylko nie wersja fatality bo szum i cena z kosmosu ;) )

to je moje zdanie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma blokade czy nie?

nawet nie wiem  :|

chyba ma...

Ganeon kiedyś mówił że idealna do Oc jest AA8..

1556444[/snapback]

Chciałbym jeszcze wrócić do 915/925X i ich możliwości w o/c, w skrócie to stosowny dzielnik zależny od FSB reguluje taktowanie PCI-E i łącza DMI. :-| Wniosek jest taki - wraz z podkręcaniem FSB rośnie PCI-E i DMI, czyli podkręcasz całego kompa. :? Więc w płytach opartych na tych chipsetach szczególnie życzę powodzenia w podkręcaniu dysku twardego - w szczególności tych na SATA i karty graficznej...

płyty na chipsecie 925XE w o/c nie wnoszą nic nowego poza zastosowaniem kolejnego dzielnika, który pozwala na spokojną pracę z FSB=266(1064) :wink:

Tak, więc płyty oparte na 915/925X/925XE nie mają blokady PCI-E i DMI a sprawę rozwiązują tylko dzielniki.

Dlaczego ja polecam AA8XE, to już chyba wiecie... :wink:

Nie ma to, jak stare chipsety i865/i875P, gdzie można wziąć AGP/PCI - Fixed

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Pozwólcie, że się dołącze do tematu i troszkę go zmienię.

Mam proca Intel Pentium IV 3,4 GHz 1MB cache 800 fsb s. 775. Potrzebuję do niego jakiejś całkiem dobrej płytki głównej w cenie od 350 do góra 400 zł. W grę wchodzi tylko płyta ze złączem AGP, czyli chipset 865/875. Co byście polecili?

Czy ten Gigabyte to niezły wybór?

PS. Nie zależy mi na dużych możliwościach OC. Wystarczy niedroga i stabilna płytka.

Edytowane przez Beckson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi