loqo4 Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 (edytowane) Poszukuje płyty głównej na SOKECIE775 dla PIV 3.0.Srodki jakie mogę na nią przeznaczyć to maksymalnie 400zł,tę którą widać na dole, w wybranej przeze mnie konfiguracji ODRADZAJĄ mi!Proszę o radę!!!!Dla przypomnienia kom0p ma obsługiwać CADY,ArchiCady,3D STUDIO MAX itp.Z góry dziękuję!!!! Mianowicie: -Procesor PIV 3.0 530J+went(BOX) INTEL SOCKET 775 -Płyta główna GIGABYTE 8/915P DUO 800/533 PCI-E ODRADZANA -Karta graficzna GIGABYTE GEFORCE 6600GT 128MB 256bit -Dysk twardy MAXTOR 200GB 7200 8MB SATA -Pamięc DDR KINGSTON DDR 512MB 400MHz(SZTUK DWIE) -Nagrywarka LG DVD RECORDER GSA-4163B BOX -FDD 3,5" NEC -Zasilacz AEROCOOL AEROPOWER BLACK LINE 450W (ewentualnie dodatkowo chłodzenie procesora ARTIC COOLINE FREEZER 4) I obudowa,zabardzo nie wiem jeszcze jaka,ale mysle,że jakaś ze średnich,by troche przestrzeni wewnątrz pozostało:)WSZYTKO TO W PRZEDZIALE CENOWYM2900-3200zł.Proszę o rady. Edytowane 18 Lipca 2005 przez loqo4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Poszukuje płyty głównej na SOKECIE775 dla PIV 3.0.Srodki jakie mogę na nią przeznaczyć to maksymalnie 400zł,tę którą widać na dole, w wybranej przeze mnie konfiguracji ODRADZAJĄ mi!Proszę o radę!!!!Dla przypomnienia kom0p ma obsługiwać CADY,ArchiCady,3D STUDIO MAX itp.Z góry dziękuję!!!! Mianowicie: -Procesor PIV 3.0 530J+went(BOX) INTEL SOCKET 775 -Płyta główna GIGABYTE 8/915P DUO 800/533 PCI-E ODRADZANA -Karta graficzna GIGABYTE GEFORCE 6600GT 128MB 256bit -Dysk twardy MAXTOR 200GB 7200 8MB SATA -Pamięc DDR KINGSTON DDR 512MB 400MHz(SZTUK DWIE) -Nagrywarka LG DVD RECORDER GSA-4163B BOX -FDD 3,5" NEC -Zasilacz AEROCOOL AEROPOWER BLACK LINE 450W (ewentualnie dodatkowo chłodzenie procesora ARTIC COOLINE FREEZER 4) I obudowa,zabardzo nie wiem jeszcze jaka,ale mysle,że jakaś ze średnich,by troche przestrzeni wewnątrz pozostało:)WSZYTKO TO W PRZEDZIALE CENOWYM2900-3200zł.Proszę o rady. 1553522[/snapback] ale grafika agp czy pci-e ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Jak widać to mobo na PCI-Express więc grafa też. A kolega @logo4 pyta się o płytę główną anie o grafikę :mur: A co do płyt to ABIT lub ASUS na 925XE jeśli w przyszłości coś ma być kręcone. Jeśli nie to zostaw tego GB Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Jak widać to mobo na PCI-Express więc grafa też. A kolega @logo4 pyta się o płytę główną anie o grafikę :mur: A co do płyt to ABIT lub ASUS na 925XE jeśli w przyszłości coś ma być kręcone. Jeśli nie to zostaw tego GB Pozdro 1554297[/snapback] tylko plyte mogli mu odradzac bo bral grafe na agp:) ale jesli to ma byc z pci-e to polecam Asus P5GD1 najmniej za 380 gdzies widzialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) hmmm..właśnie. Qmpel ma podobny dylemat. Potrzebuje taniej płytki do 500zł z DDR i pci-e16x. Mówi że jeszcze by chciał proca kręcić :/ Nie widuję często w działach z INTELEM, ale zastanawiam się czy mu właśnie nie polecić tego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13654 dobre t jest ? Podkręci tego proca z 3Ghz do 3.2,3.4 lub najlepiej 3.7 ? Edytowane 19 Lipca 2005 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 gigabyte nie nalezy do królów o/c... moze jednka uda ci sie cos ciekwaego uda znaleść ze stajni abita/asusa na chipsecie 925 (lub wyższym, ale w to watpie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15594 a co sądzisz o tym ? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18039 albo o tym ?? Edytowane 19 Lipca 2005 przez quartzXXI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 To "ewentualne dodatkowe chłodzenie procesora" to raczej nie do tego CPU co masz !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 jesli jest w stanie dosbierac pare zł wiecej to bym celował w: Abit AA8 DuraMAX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 całkiem fajne, jeśli mówisz o moim problemie. Jednak, ten mój kolega potrzebuje płyty z obsługą zwykłych DDR a nie DDR2 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 jak ma miec ddr a nie ddr2 to jest wybór: 1. 915 - brak blkokady na pci - wiec sobie nie pokreci. 2. 865pe/875p - wszystko fajnie, ale tam jest agp 8x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 a te z 865pe/875p mają te blokady ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 oczywiście... ale jest to chipset na którym nie uświadczysz PCI-E... przykładem takiej płyty jest asus p5p800, abit as8, dfi lanparty 875p-t (chyba niedostepny w pl - a szkoda) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 teraz, to tym bardziej się kolega cieszy. Bo największy dylemat jaki mu sprawiał to to że musi zmieniać kartę na pci-e. No to się ucieszy :D Jakoś nie chciał się rozstawać ze swoim Gigabytem 6600GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Ganeon, dokładnie! piszesz to prawie w kazdym topiq ale to jest ważne ;) Abit AA8 Dura Max mam taką do drugego kompa, zbieram teraz na grafe na Pcie, była "testowana" u kumpla i mówie Wam że jest nieziemska :D O/c to pestka ;) ja ją kupiłem za 370, ale to była okazja, można ją mie za ok 450zł... jeszcze by sie do niej przydał guru clock ;) (o ile podejdzie ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 a ze sie tak zapytam i925x ma blokade PCI-E?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) a ze sie tak zapytam i925x ma blokade PCI-E?? 1556124[/snapback] Nie... :wink:, AA8XE - to jest dobra płyta do o/c. Edytowane 19 Lipca 2005 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) ..... AA8XE - to jest dobra płyta do o/c. 1556268[/snapback] Niestety tylko dla pentiawek, fsb 800& up... ma blokade czy nie? nawet nie wiem :| chyba ma... Ganeon kiedyś mówił że idealna do Oc jest AA8.. Edytowane 20 Lipca 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 idealna w sensie: pasuje do sadanego przedziału cenowego i ma dobry chipset + renoma producenta, która wskazuje na duzy potencjał oc. a o to jak sie sprawuje zapytaj hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 soory nie pytajcie bo 1. nie mam swoich ramek 2. nie mam ggrafy 3. drugiego dysq Całośc (Cel D 2.53+ abit AA8 + Samsung 80 GB ATA + Chieftec 360W + mycha klawa. monit, cedek - to było moje) uruchomiłem przy pomocy kumpla użyczył mi ramek Geile 2x 256 533, Gf 6600 i swojego chłodzenia ( jakiś nonamowy big miedziak z 120mm wentylem (małe przeróbki):D - to działa :D ) Qmpel ma combo z ddr 1 i ddr2 asusa do tego pentiawke 2.8 i tego gf'a Siedze na starym kompie do nie mam do nowego budy grafy ramek zasiłki... Ale po 'testach' mój celek szedł 3.5 na stock napięciu :D, dalej nie męczyliśmy go[; płyta stabilna i ładnie wygląda ;) Moge ją tylko poleci chociż pod pentiawkee to wolałbym AA8xe ;) szkoda że dużo droższa ale myśle warta ceny (tylko nie wersja fatality bo szum i cena z kosmosu ;) ) to je moje zdanie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) ma blokade czy nie? nawet nie wiem :| chyba ma... Ganeon kiedyś mówił że idealna do Oc jest AA8.. 1556444[/snapback] Chciałbym jeszcze wrócić do 915/925X i ich możliwości w o/c, w skrócie to stosowny dzielnik zależny od FSB reguluje taktowanie PCI-E i łącza DMI. :-| Wniosek jest taki - wraz z podkręcaniem FSB rośnie PCI-E i DMI, czyli podkręcasz całego kompa. :? Więc w płytach opartych na tych chipsetach szczególnie życzę powodzenia w podkręcaniu dysku twardego - w szczególności tych na SATA i karty graficznej... płyty na chipsecie 925XE w o/c nie wnoszą nic nowego poza zastosowaniem kolejnego dzielnika, który pozwala na spokojną pracę z FSB=266(1064) :wink: Tak, więc płyty oparte na 915/925X/925XE nie mają blokady PCI-E i DMI a sprawę rozwiązują tylko dzielniki. Dlaczego ja polecam AA8XE, to już chyba wiecie... :wink: Nie ma to, jak stare chipsety i865/i875P, gdzie można wziąć AGP/PCI - Fixed Edytowane 20 Lipca 2005 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 a czy wgrywając bios od i925xe można dostac taki dzielnik w biosie? może głupie pytanie , mi sie wydaje że nie bo chodzi o budowe fiz chipsetu ale powiedźcie jak to jest... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 a 945 i 955 blokade maja czy dalej kupa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 gdyby chociaż 945G gigabyta miało blokade to by sie opłacało moją zamieni na tego gigabyta ciekawy jestem czy ma.. ktoś wie? komuś sie chciało i znalazł :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 (edytowane) Witam! Pozwólcie, że się dołącze do tematu i troszkę go zmienię. Mam proca Intel Pentium IV 3,4 GHz 1MB cache 800 fsb s. 775. Potrzebuję do niego jakiejś całkiem dobrej płytki głównej w cenie od 350 do góra 400 zł. W grę wchodzi tylko płyta ze złączem AGP, czyli chipset 865/875. Co byście polecili? Czy ten Gigabyte to niezły wybór? PS. Nie zależy mi na dużych możliwościach OC. Wystarczy niedroga i stabilna płytka. Edytowane 24 Lipca 2005 przez Beckson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 do noramlej pracy jest super. do krecenia itp. poszukaj czegoś z tej listy przykładem takiej płyty jest asus p5p800, abit as8, dfi lanparty 875p-t (chyba niedostepny w pl - a szkoda) 1555666[/snapback] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 jak do kręcenia to polecam DFI LanParty 875p-t albo Abit AS8 + mody :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...