w3atherwax Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Witam wszystkich! Dzisiaj zrobilem probe generalna mojego chlodzenia, przed zalozeniem go na komputer. Po zlozeniu wszystkiego okazalo sie, ze pomka chodzi przerazliwie glosno. Jest to układ z pompka puszczona jako niezatapialna (new-jet 1200). Moje podejrzenia co do pracy pompki sa dwa: 1) na pompce jest króciec o srednicy 16-17mm, a na bloku CPU o srednicy 10mm. I wlasnie pompka polaczona jest z cpu w taki sposob, ze na choinke CPU nasadzony jest kawalek weza 12mm (15mm zewnetrzna), a na niego dopiero waz 16mm i to wsztstka scisniete zapinka. Czy tak powazne zmnieszenie srednicy moze powodowac glosna prace pompki? 2) Pompka dzialala jedynie przez ok 2 minuty, czy to mozliwe, ze przez ten czas jakies powietrze bylo jeszcze w pompce i powodowalo chalas? Dodam ze moj uklad sklada sie z trzech blokow + chlodnica + zbiornik odpowietrzajacy + wlasnie ta nieszczesna pomka. WAZNE - pompka wlozona do wiadra i odpalona jako zatapialna pracuje dosc cicho, a napewno o niebo ciszej niz jako niezatapialna. Z gory dziekuje za kazda pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 hmm to moze sie jeszcze nie odpowietrzyla? sam nie wiem tak tylko przypuszczam bo nigdy nie mialem takiej pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Układ raczej nie odpowietrzy się w 2 minuty :D i nie zrobi też tego sam z siebie. Najlepiej potrząść i poobracać na różne strony pompkę i każdy z elementów, tak długo aż przestana pojawiać się jakiekolwiek pęcherzyki powietrza. U mnie New-Jet chodzi już od pół roku przez 24 godziny na dobę (ani razu nie wyłączyłem pompki od 18 lutego 2005 :lol: ) i jest bardzo cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejseba Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 witam. ja mialem podobny problem z eheim 1048 okazalo sie ze na zlaczu pociagala powietrze, kurna co sie na tym naspalalem, zdjecie szybkozlacza i zalozenie normalnej choinki z dobrym zaciskiem (dwoma) podzialalo, Pozdrawiam Seba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w3atherwax Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Problem rozwiazany, tkwil w zlym montażu samej pompki :oops: . Pozdrawiam wszyskich, dzieki za pomoc : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...