Skocz do zawartości
w3atherwax

Głooośna Pomka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Dzisiaj zrobilem probe generalna mojego chlodzenia, przed zalozeniem go na komputer. Po zlozeniu wszystkiego okazalo sie, ze pomka chodzi przerazliwie glosno. Jest to układ z pompka puszczona jako niezatapialna (new-jet 1200).

Moje podejrzenia co do pracy pompki sa dwa:

1) na pompce jest króciec o srednicy 16-17mm, a na bloku CPU o srednicy 10mm. I wlasnie pompka polaczona jest z cpu w taki sposob, ze na choinke CPU nasadzony jest kawalek weza 12mm (15mm zewnetrzna), a na niego dopiero waz 16mm i to wsztstka scisniete zapinka. Czy tak powazne zmnieszenie srednicy moze powodowac glosna prace pompki?

2) Pompka dzialala jedynie przez ok 2 minuty, czy to mozliwe, ze przez ten czas jakies powietrze bylo jeszcze w pompce i powodowalo chalas?

Dodam ze moj uklad sklada sie z trzech blokow + chlodnica + zbiornik odpowietrzajacy + wlasnie ta nieszczesna pomka.

WAZNE - pompka wlozona do wiadra i odpalona jako zatapialna pracuje dosc cicho, a napewno o niebo ciszej niz jako niezatapialna.

Z gory dziekuje za kazda pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ raczej nie odpowietrzy się w 2 minuty :D i nie zrobi też tego sam z siebie. Najlepiej potrząść i poobracać na różne strony pompkę i każdy z elementów, tak długo aż przestana pojawiać się jakiekolwiek pęcherzyki powietrza. U mnie New-Jet chodzi już od pół roku przez 24 godziny na dobę (ani razu nie wyłączyłem pompki od 18 lutego 2005 :lol: ) i jest bardzo cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi