Mukacz07 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 :blink: Mam mianowice jedno pytanko czy im wiecej talerzy tym lepiej czy nie? bo mam zamiar zakupic dysk 200gb i nie wiem jaki wybrac. Zastanawiam sie pomiedzy WD (3talerze) :-| i Seagate-m (2 talerze) :huh: . dysk mam zamiar kupic na ATA 100 ponieaz tylko takie obsluzy moja plyta glowna. Jesli macie propozycje innych firm to bardzo prosze podzielcie sie ze mna swoim zdaniem. POZDRAWIAM :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Im mniej tym lepiej bo w tym przypadku masz większa gęstość danych na cal kwadratowy powierzchni dysku co bezposrednio przekłada się na szybkośc odczytu danych. Takie porównanie: WD : max transfer wew :748 Mbit Seagate:683 Mbit Jest niezły rywal : Samsung :973 Mbit -> 2 talerze Wybór należy do ciebie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Z Twojego porównania wynika, że to jednak WD jest szybszy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Z Twojego porównania wynika, że to jednak WD jest szybszy. ;) 1557776[/snapback] WDC są szybkie i wydajne ale do najcichszych nie należą chociaż te nowe nie są tak głośne jak starsze no i starsze się bardziej grzeją. Mój jest szybki i w miarę cichy ale w upalny dzień to można na nim jajka smażyć, dlatego musiałem mu zorganizować chłodzenie. BTW oriętujecie się jak wygląda średni czas między uszkodzeniami nowych dysków. Z moich danych wynika że: WD Raptor 1,2 mln godz pracy WDC ok 1 mln godz Seagate ok 1 mln (Maxtor chyba też) a Samsung tylko 500 - 600 tys godz pracy aż mi się wierzyć nie chce że tak mało, mój stary (prawie 2 lata) WD ma MTBF ok 750 tys godz a nowe szajsungi tylko 500 tys! Edytowane 20 Lipca 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Dyski które maja coraz większa gęstość zapisu sa bardziej czułe na uszkodzenia. Miałem WD 80bb podobno z 3 ma tależami i nim rzucałem ;) i bada nie miałem ale padł po roku i 1 miechu ( rozebrałem innego gada i miał jeden talerz :blink: ) Mam Samsunga 80 z jednym talerzem i miałem pada po 0.5 roku urzytkowania. Tego Wd-ka jeszcze nie rozebrałem bo czeka na transplantację elektroniki lub talerzy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro830628 Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 a mozesz kupic dysk na ata133 jak kiedys zmienisz swoją płyte głowną to wykorzystasz go lepiej! a róznica cenowa miedzy ata100 a 133 jest minimalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 a mozesz kupic dysk na ata133 jak kiedys zmienisz swoją płyte głowną to wykorzystasz go lepiej! a róznica cenowa miedzy ata100 a 133 jest minimalna 1559704[/snapback] A różnicy w wydajności między ATA100 a ATA133 nie ma żadnej. Starsze kontrolery obsługujące max standard ATA100 wspierają HDD o pojemności do 137GB a nowsze kontrolery (max standard ATA133) HDD o poj do 144PB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Seagate'y chyba są dobre bo mam tego co w podpisie i działa od ponad 4 lat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuy_zgred Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Przeczytaj to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) aż mi się wierzyć nie chce że tak mało, mój stary (prawie 2 lata) WD ma MTBF ok 750 tys godz a nowe szajsungi tylko 500 tys! 1557853[/snapback] normalnie magik! nie dziwie sie ze ci sie wierzyc nie chce, bez zastanowienia glupoty wypisujesz! Edytowane 28 Lipca 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Ja bym proponowal zastanowic sie jeszcze nad takim zagadnieniem: Producent bada trwalosc dysku, ktory "przed chwila" zjechal z linii produkcyjnej, a zanim taki dysk dotrze do naszego pieknego kraju musi przebyc baaardzo dluga droge... widzial ktos kiedys jak traktowane sa dyski w czasie transportu na paletach przez "fachowcow" w wozkach widlowych? Powiem tak: jak komus dysk kupiony w ciagu ostatniego roku wytrzyma 5 lat, to moze z powodzeniem ubiegac sie o rekord Guinessa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...