Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:blink: Mam mianowice jedno pytanko czy im wiecej talerzy tym lepiej czy nie? bo mam zamiar zakupic dysk 200gb i nie wiem jaki wybrac. Zastanawiam sie pomiedzy WD (3talerze) :-| i Seagate-m (2 talerze) :huh: . dysk mam zamiar kupic na ATA 100 ponieaz tylko takie obsluzy moja plyta glowna. Jesli macie propozycje innych firm to bardzo prosze podzielcie sie ze mna swoim zdaniem.

POZDRAWIAM :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniej tym lepiej bo w tym przypadku masz większa gęstość danych na cal kwadratowy powierzchni dysku co bezposrednio przekłada się na szybkośc odczytu danych.

Takie porównanie:

WD : max transfer wew :748 Mbit

Seagate:683 Mbit

Jest niezły rywal :

Samsung :973 Mbit -> 2 talerze

Wybór należy do ciebie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Twojego porównania wynika, że to jednak WD jest szybszy. ;)

1557776[/snapback]

WDC są szybkie i wydajne ale do najcichszych nie należą chociaż te nowe nie są tak głośne jak starsze no i starsze się bardziej grzeją. Mój jest szybki i w miarę cichy ale w upalny dzień to można na nim jajka smażyć, dlatego musiałem mu zorganizować chłodzenie.

BTW oriętujecie się jak wygląda średni czas między uszkodzeniami nowych dysków.

Z moich danych wynika że:

WD Raptor 1,2 mln godz pracy

WDC ok 1 mln godz

Seagate ok 1 mln (Maxtor chyba też)

a Samsung tylko 500 - 600 tys godz pracy

aż mi się wierzyć nie chce że tak mało, mój stary (prawie 2 lata) WD ma MTBF ok 750 tys godz a nowe szajsungi tylko 500 tys!

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski które maja coraz większa gęstość zapisu sa bardziej czułe na uszkodzenia.

Miałem WD 80bb podobno z 3 ma tależami i nim rzucałem ;) i bada nie miałem ale padł po roku i 1 miechu

( rozebrałem innego gada i miał jeden talerz :blink: )

Mam Samsunga 80 z jednym talerzem i miałem pada po 0.5 roku urzytkowania.

Tego Wd-ka jeszcze nie rozebrałem bo czeka na transplantację elektroniki lub talerzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz kupic dysk na ata133 jak kiedys zmienisz swoją płyte głowną to wykorzystasz go lepiej! a róznica cenowa miedzy ata100 a 133 jest minimalna

1559704[/snapback]

A różnicy w wydajności między ATA100 a ATA133 nie ma żadnej.

Starsze kontrolery obsługujące max standard ATA100 wspierają HDD o pojemności do 137GB a nowsze kontrolery (max standard ATA133) HDD o poj do 144PB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aż mi się wierzyć nie chce że tak mało, mój stary (prawie 2 lata) WD ma MTBF ok 750 tys godz a nowe szajsungi tylko 500 tys!

1557853[/snapback]

normalnie magik! nie dziwie sie ze ci sie wierzyc nie chce, bez zastanowienia glupoty wypisujesz! Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponowal zastanowic sie jeszcze nad takim zagadnieniem: Producent bada trwalosc dysku, ktory "przed chwila" zjechal z linii produkcyjnej, a zanim taki dysk dotrze do naszego pieknego kraju musi przebyc baaardzo dluga droge... widzial ktos kiedys jak traktowane sa dyski w czasie transportu na paletach przez "fachowcow" w wozkach widlowych?

Powiem tak: jak komus dysk kupiony w ciagu ostatniego roku wytrzyma 5 lat, to moze z powodzeniem ubiegac sie o rekord Guinessa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi