Skocz do zawartości
BiAłY

Siłownia

Rekomendowane odpowiedzi

daro %-)

muehehhe jaki lans

i nie pisz głupot, że nei dostarczy odpowiedniej ilosci białka z pokarmu

:mur: nie wypowiadajcie sie jak nie macie pojecia

" dla przeciętnego kulturysty wartość 2,75g białka/kg masy pokrywa wszelkie zapotrzebowania ich organizmów na proteiny"

wiec dla mnie dla 80kg wychodzi 220g bialka na dzien, ciezko dostarczyc z samego jedzonka tyle bialka.

dostarczyc mozna ale wyjdzie go to drozej niz by kupil czyste bialko serwatkowe

ogolnie utrzymac diete jak jesstes jescze na garnuszku rodzicow jest bardzo ciezko.

Co do gainerow to nie polecam. Miesnie sie buduja z bialka. Gainer przy nieodpowiedniej diece zaje.biscie zatluszcza:/.

Podstawa budoway masy jest kreatyna+bialko(mowa tu o suplementach:>) no i oczywiscie dieta i trening.

"Najważniejszą rzeczą w diecie na masę jest zaplanowanie odpowiedniej ilości kalorii. Budowanie mięśni wymaga energii, a żeby budować masę musisz dostarczyćwięcej energii w formie kalorii niż organizm wykorzysta. Rodzaj, jakość i czas przyjmowania tych kalorii jest bardzo ważny"

majac taka przemiane materii polecam gainera+bialko(nie allegro za 5zł) i bede sie tego trzymal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak dieta + trening to podstawa bez tego ani rusz jezeli ktos zna swoja diete to wie czego mu w niej brakuje i wtedy odpowiednio do brakow dokupuje carbo, gajner, bialko.... i to jest uzupelnienie!! diety!!

A co do budowania masy zeby miesnie rosly jest potrzebna energia do syntezy bialek dlatego tak wazne jest zeby jej nie zabraklo bo jezeli nie dostarczymy jej z ww to organizm pozyska ja z bialek i wtedy zabraknie bialek do budowania miesnia...

Piratez

Co do gainerow to nie polecam. --- i tu robisz duzy blad tak mowiac!

Miesnie sie buduja z bialka. --- dobrze

Gainer przy nieodpowiedniej diece zaje.biscie zatluszcza:/. --- i tutuaj dobrze w sumie rzekles trzeba znac swoja diete zeby wiedziec o co ja uzupelniac (zeby go wlasnie nie zalalo tluszczem) no i juz chyba kazdy wie ze dla kazdego inaczej wyglada dieta ktora zalezna jest od celu masa rzezba reedukcja od genetki rodzaju budowy ciala itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty jestes przecietnym kulturysta ze takie duze zapotrzebowanie Tobie potrzebne? watpie... ok 3 g/kg białka to na cyklach ludzie biora i uwierz mi tyle bialka nie wplywa obojetnie na organizm... Wystarczy 2 g/kg dla "normalnego cwiczacego" radze sie skupic na reszcie makroskladnikow. Bo od samego bialka to sie nie rosnie. Wazne sa odpowiednie proporcje bialka, wegli i tluszczy (zdrowych) no i oczywiscie dodatni bilans kaloryczny tak jak wspomniales pod koniec. Aha, przemiane materii mozna spowolnic lub przyspieszyc, wiec nie tlumaczcie sie ze macie tak genetycznie i przez to nie mozecie zrobic masy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ilu z was stosuje prawdziwa diete?? wyliczona wedlug tabelek itd

tabletek? tabletki to ja mam zestaw witamin(cos tam po rusku pisze :] )

Dieta nie dieta napewno nie jem duzo tluszczy(majac na uwadze ze tez uczestniczy w budowie tkanki miesciowej) nie tykam nic bardzo tłustego. Dla przykladu wczoraj jadlem rano tunczyka+zwylky chleb, potem tunczyk z ryzem, po silce rodzyny potem serek wiejski(light -11g bialka 3g tluszczy jak ktos nie wieco to), na wieczor wygrzebalem makaron z zupy(tatus u mnie gotuje czesto :P ). Czesto jem takze ser biały light (~20g bialka) itp. U mnie zawsze bylo w domu duzo warzyw i naprawde brak tlustych potraw wiec tak jem. Pozatym jest bardzo duzo rzeczy ktorych sobei odmawiam, nie bede pisal bo nie uwierzycie.

Znajac moje cialo, predyspozycje itp znowu rozchodzi sie o kase :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tabelek a nie tabletek

i twoja dieta to zadna dieta

poprostu uwazasz na to czego nie jesc i tyle

Sory po nocce jestem. Kurde nie wiem po co sie pytasz o diete zeby kogos zjebac czy cos wyniesc z tego forum. Ten topic widzialem od dawna ale nie wypowiadalem sie bo silownia i komputery to nie idą w parze, polowe ludzie to przed kompem siedzi na silke pojda raz na jakis czas do tego na 40min pogadac z kolegą i do tego sie krzywią jak cwiczą. Myslą ze jak zjedzą ryż to urosną itp. Wiekszosc po 17maja lat, poszli na silke bo jakis kolo z osiadla sie wykoksowal w 3miechy a oni nawet karnetu nie maja szkoda kasy wchodzą na caly czas na jednorazową wejsciowke. Wolą se grafike kupic lub ram niz wydawac kase na karnet czy jedzienie, wiem ze tak jest bo tak mialem kiedys...mialem łatwiej bo mam brata ktory cos z sobą zrobil i mnie motywował choc koncowa decyzja zawsze nalezy do cwiczacego.

Piratez pytales sie o diete, to swoja mniej wiecej przedstawiam na przykladowym dniu, jak radze sobie z dostarczaniem bialka amatorsko:

"tunczyk w puszcze w sosie wlasnym 150g" z czego 21g bialka na 100g jadlem 2x w tym dniu

"serek wiejski" 150g z czego 11g białka na 100g

w pracy jadlem znowu serek do tego jak zawsze jakies kanapki

mi wychodzi w bardzo duzym zaokrągleniu ponad 90g bialka w ciagniu dnia tylko z wipisanych rzeczy, mysle ze to calkiem niezle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory po nocce jestem. Kurde nie wiem po co sie pytasz o diete zeby kogos zjebac czy cos wyniesc z tego forum. Ten topic widzialem od dawna ale nie wypowiadalem sie bo silownia i komputery to nie idą w parze, polowe ludzie to przed kompem siedzi na silke pojda raz na jakis czas do tego na 40min pogadac z kolegą i do tego sie krzywią jak cwiczą. Myslą ze jak zjedzą ryż to urosną itp. Wiekszosc po 17maja lat, poszli na silke bo jakis kolo z osiadla sie wykoksowal w 3miechy a oni nawet karnetu nie maja szkoda kasy wchodzą na caly czas na jednorazową wejsciowke. Wolą se grafike kupic lub ram niz wydawac kase na karnet czy jedzienie, wiem ze tak jest bo tak mialem kiedys...mialem łatwiej bo mam brata ktory cos z sobą zrobil i mnie motywował choc koncowa decyzja zawsze nalezy do cwiczacego.

Piratez pytales sie o diete, to swoja mniej wiecej przedstawiam na przykladowym dniu, jak radze sobie z dostarczaniem bialka amatorsko:

"tunczyk w puszcze w sosie wlasnym 150g" z czego 21g bialka na 100g jadlem 2x w tym dniu

"serek wiejski" 150g z czego 11g białka na 100g

w pracy jadlem znowu serek do tego jak zawsze jakies kanapki

mi wychodzi w bardzo duzym zaokrągleniu ponad 90g bialka w ciagniu dnia tylko z wipisanych rzeczy, mysle ze to calkiem niezle.

ehh daro ty masz chyba problemy ze zrozumieniem tekstu :>

Piratez pytal sie konkretnie czy jest ktos na forum kto wylicza diete wedlug tabelek. Ze kazdego dnia musi zjesc konkretna ilosc, bialka, weglowodanow, tluszczow i wylicza sobie ile gram ma zjesc serka, ile gram tunczyka idt.

wiedz nie dziw sie ze zwrocil ci uwage jak najpierw zaczales od jakis tabletek a pozniej o diecie ktora taka nie jest [;

heh przynajmniej ja tak rozumiem to co napisal Piratez :-) jak nie niech poprawi [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

to jaj uż nie wiem, co zamiast tego hmb łączyć, najlepiej by było jakbyście podali, coś co braliście, znajomy brał hmb i uważa, ze wmiare dobra odżywka to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daro: chce ci tylko uzmyslowic ze to co stosujesz to zadna dieta jest:) na prawdziwa diete przy polskich warunkach rzadko kogo stac dlatego wymyslono cos takiego jak odzywki. I niechce tu nikogo tepic poprostu chce wyprostowac sprawe. Dlatego nie polecam brania gainerow poniewaz w wiekszosci was weglowodanow macie az nadto w normalnych polskich obiadach. Dlatego od pseudo gainerach(to co w polsce sprzedaja to sa pseudo gainery z bialkiem 10%-oczywiscie nie wszystkie) polecam bardzo dobre bialko specialnie stworzone do budowania masy miesniowej.

Dawidsfuturx: to jest suplement. Po drugie jest gowniany. Po trzecie bardzo drogi a efekty sa widziane po 3 miesiecznej kuracji.

Polecam thermal pro + tight. Przy odpowiednim treningu i odpowiedniej diecie(tutaj jest duzo prostrza sprawa niz przy budowaniu masy) zniknie ci tluszcz calkowicie:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh daro ty masz chyba problemy ze zrozumieniem tekstu :>

Piratez pytal sie konkretnie czy jest ktos na forum kto wylicza diete wedlug tabelek. Ze kazdego dnia musi zjesc konkretna ilosc, bialka, weglowodanow, tluszczow i wylicza sobie ile gram ma zjesc serka, ile gram tunczyka idt.

wiedz nie dziw sie ze zwrocil ci uwage jak najpierw zaczales od jakis tabletek a pozniej o diecie ktora taka nie jest [;

heh przynajmniej ja tak rozumiem to co napisal Piratez :-) jak nie niech poprawi [;

Wyszedlem z zalozenia ze jezeli ktos sie stosuje do tego to nie siedzi na forum tweak.pl a zwlaszcze godzinami na forum

to jaj uż nie wiem, co zamiast tego hmb łączyć, najlepiej by było jakbyście podali, coś co braliście, znajomy brał hmb i uważa, ze wmiare dobra odżywka to jest

Nie wiem czy tu cos napisales o sobie ale jezeli pytasz o suplementacje tweakowcow komputerowców to daleko nie zajdziesz. Idz do dobrego sklepu kulturystycznego i zapytaj tam.

Takie moje zdanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej panowie czyli to stosować ? żeby jakieś efektyw miare szybko mozna zauwazyc, czy sama krearyne? odzywke jezeli tak to jaka? + oczywiscie odpowiednie jedzonko, Przeciez te wszystkei odzywki sa kurewsko drogie....i to jeszcze jak sie je ma stosować przez cały cykl ??? ok. 3 miechów łooo ja cieeee .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daro: chce ci tylko uzmyslowic ze to co stosujesz to zadna dieta jest:) na prawdziwa diete przy polskich warunkach rzadko kogo stac dlatego wymyslono cos takiego jak odzywki. I niechce tu nikogo tepic poprostu chce wyprostowac sprawe. Dlatego nie polecam brania gainerow poniewaz w wiekszosci was weglowodanow macie az nadto w normalnych polskich obiadach. Dlatego od pseudo gainerach(to co w polsce sprzedaja to sa pseudo gainery z bialkiem 10%-oczywiscie nie wszystkie) polecam bardzo dobre bialko specialnie stworzone do budowania masy miesniowej.

Dawidsfuturx: to jest suplement. Po drugie jest gowniany. Po trzecie bardzo drogi a efekty sa widziane po 3 miesiecznej kuracji.

Polecam thermal pro + tight. Przy odpowiednim treningu i odpowiedniej diecie(tutaj jest duzo prostrza sprawa niz przy budowaniu masy) zniknie ci tluszcz calkowicie:>

Widzizles kiedys sklad gainera:

Wartość odżywcza:

w 100 g preparatu w 1 porcji (40 g)

Białko 27,9g 11,2g

Węglowodany 60,9g 24,4g

Tłuszcz 0,2g 0,1g

Minerały

Potas 1250 mg 500 mg

Wapń 510 mg 205 mg

Magnez 135 mg 55 mg

Witaminy

w 100 g preparatu

w 1 porcji (40 g)

Witamina C 15,84 mg 6,34 mg

Witamina E 2,46 mg 0,98 mg

Niacyna (Nikotinamid) 4,75 mg 1,90 mg

Kwas pantotenowy 1,76 mg 0,70 mg

Witamina B6 0,64 mg 0,26 mg

Tiamina (witamina B1) 0,46 mg 0,18 mg

Ryboflawina (witamina B2) 0,43 mg 0,17 mg

Folacyna (kwas foliowy) 0,05 mg 0,02 mg

Biotyna 0,04 mg 0,02 mg

Witamina B12 0,25 µg 0,10 µg

Skład aminokwasowy:

w 100 g preparatu

w 1 porcji (40 g)

Izoleucyna 1360 mg 545 mg

Leucyna 2300 mg 920 mg

Lizyna 1950 mg 780 mg

Metionina 800 mg 320 mg

Cysteina 740 mg 295 mg

Fenyloalanina 1155 mg 460 mg

Tyrozyna 905 mg 360 mg

Treonina 1405 mg 560 mg

Tryptofan 325 mg 130 mg

Walina 1455 mg 580 mg

Arginina 895 mg 360 mg

Histydyna 695 mg 280 mg

Alanina 1380 mg 550 mg

Kwas asparaginowy 2475 mg 990 mg

Kwas glutaminowy 3810 mg 1520 mg

Glicyna 640 mg 255 mg

Prolina 1340 mg 535 mg

Seryna 1325 mg 530 mg

W polskim obiadku masz taki zestaw, fajnie:)

ej panowie czyli to stosować ? żeby jakieś efektyw miare szybko mozna zauwazyc, czy sama krearyne? odzywke jezeli tak to jaka? + oczywiscie odpowiednie jedzonko, Przeciez te wszystkei odzywki sa kurewsko drogie....i to jeszcze jak sie je ma stosować przez cały cykl ??? ok. 3 miechów łooo ja cieeee .....

czytaj mojego posta wyzej o takich pytaniach na tym forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ty uwazasz ze kazdy tutaj siedzacy nie ma pojecia o kulturystyce?? bo odnosze wrazenie ze kazdego traktujesz odgornie i uznajesz siebie za alphe i omege...

co do gainera: 20 pare procent bialka??? pfffff

btw: malutki jestes

post-346-1132070188.jpg

a tutaj plecy robione bez gainera i diety:>

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary ty sie napierdzielasz czy powaznie to twoje zdjecia?

Zalany jestes, teraz wiem czemu Gainery ci nie podchodzą przy twoim odkladaniu wszystkiego lepiej kup se hmb i pal tluszcz. Jestes z tych ktorzy cwicza cale zycie ale w koszulce na ramiaczkach nie wyjdzie bo siara sie pokazać.

Moje zdjecia pleców sprzed roku...

post-1136-1132072258_thumb.jpgpost-1136-1132072278_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem z tych ktorzy cwicza dwustopniowo

no ale jakos niechce mi sie tego tlumaczyc bo oczywiscie ladnie mnie zakwalifikowales

gl maly:)

btw po co chodzisz w czapce po domu?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

DaRo, nie uważam, że Piratez jest zalany, może tka chce wyglądac, po wygląda potężnie, może wróć pare stronek i zobacz jak wygląda gladiac, to ci kopara opadnie

co do twojej budowy, to raczej mi sie wydaje, że sie bawiłeś z rzeźbą, a nie z masą, bo ciut malutki jesteś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla ciebie kulturystyka to lansowanie sie przed kobietami to sory ale -> %-) :lol:

muehhehehe

Napisal: "Na rozluznienie atmosfery...", a to juz o czyms swiadczy.

Pozatym chyba lepiej dla kobiet niz dla obcych chlopcow z forum? Gdyby wszyscy cwiczyli tylko dla siebie to nie bylyby tu wklejane fotki.

Jeszcze jedna mysl mi sie nasuwa, cwiczymy dla kolejnych centymetrow, czy dla kolejnych centymetrow miesni? Dla mnie roznica spora, ale widac niektorym to wszystko jedno.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, fakt ja nie mam zielonego pojęcia o kulturystyce. Chodzę na siłkę od dwóch miesięcy i narazie nic nie biorę bo się nie znam a nie chcę sobie zaszkodzić. Robię to przedewszystkim dla siebie... Hm, mam bardzo dużą niedowagę, tz. wzrost 189 cm i niecałe 70 kg (szybko urosłem i teraz nie mogę tego nadrobić). Co mi polecacie? Tylko jeżeli ktoś ma napisać tak jak pisze @Daro to raczej już podziękuje za odpowiedź. Forum jest po to żęby pomagać a nie żeby jechać po kimś...

sory za ot...

Powiem że nie pali mnie tak bardzo, żęby po braniu odżywek odrazu wyglądać super, dla mnie może to być nawet długi czas, mam 17 lat więc mam go sporo... Czy jedzenie jogurtu 450 g i potem tartar (twaróg) po siłowni to dobry pomysł?

Edytowane przez Nuklear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos faqana pisac z tymi odzywkami:D

Nuklear: podstawa to kreatyna + dodatki

zalezy ile kasy chcesz wydac....

co do jedzenia twarogu i jogurtu to dobry pomysl bo znajduje sie duzo bialka. Ale ustrzegaj sie przed tlustymi produktami. Ja np proboje ograniczyc mleko ktore wcale takie dobre nie jest jak na reklamach pisza;]. Poszukaj gdzies w googlach tabelki zywieniowej gdzie jest napisane ile co zawiera bialka, weglowodanow czy weglow. Dobierzesz to co ci najlepiej smakuje i co posiada odpowiednia ilosc elementow.

BTW bez odpowiedniego treningu sie nie urosnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sklep.kreatyna.pl/product_info.php/.../products_id/50 => chyba najpopularniejszy gajnerek w kraju na chwile obecna... to tak jakbyu ktos chcial sobie sklad obejrzec....

sie klocicie o ta diete nie kloccie sie bo nie ma sensu dieta jest indywidualna sprawa i kazdy ja uzupelnia tak jak potrzebuje...

co do tabelek wiadomo ze nie bedziesz przedkazdym posilkiem wazyl tego co masz zjesc ale jakis poglad musisz miec zeby wiedziec ile musisz jesc i do okreslenia zapotrzebowania na poszczegolne skladniki BTW służa własnie tabelki... nalezy takze pameitac ze taka przecietna osoba ni ebedzie jadla jak jakis kulturysta powiedzmy po 4g bialka na 1kg bo jest to nie potrzebne, jezeli ktos robi redukcje napewno bedzie zwracal uwage zeby wlasnie bialka bylo duzo tluszczy niezbedne minimum a ww tez minimum, dieta tez zalezy od czy sie wpsomagamy wlasnie jakas kreatyna lub innym suplementem bo wtedy wiadomo suplement zwiekasza efekt anaboliczny czyli musimy organizmowi dostarczyc budulca wiecej niz zwykle... jak cos gdzies pomylilem poprawcie:)

a co do oceny fot daro ladna rzezba piratez nie chce mi sie czytac w stecz pewnie teraz masowka a gdzies od marca rzezba na lato....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-346-1132227567_thumb.jpg

zeby nie bylo ze calkowicie bez rzezby jestem;]

jeszcze jedna masowka w styczniu a potem od wiosny rzezba z thermalem pro i tight;]

do poprawy dolna partia barkow i talia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu był łobrazek ;] :P

zeby nie bylo ze calkowicie bez rzezby jestem;]

jeszcze jedna masowka w styczniu a potem od wiosny rzezba z thermalem pro i tight;]

do poprawy dolna partia barkow i talia:)

oj piratez .. tak sie dajesz prowokowac ... a ponoc cwiczysz dla siebie?

prawda jest tez taka ze na zdjeciach ciezko ujac cos tak jak wyglada to w realu ... szczegolnie jak sie robi foty samemu

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi