Skocz do zawartości

Czy uzywacie peltka  

1. 1. Czy uzywacie peltka

• Tak
      1
    • Nie
      24
    • do 30W
      0
    • do 50W
      0
    • do 100W
      2
    • powyzej 100W :D
      1
    • nie widze sensu
      1

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie aby dowiedzieć sie jak zapatrujecie sie Na Stosowanie peltka i ile Tweak"owców go uzywa . prosze o klikanie ciekawe jaki jest % ich uzywania bo rniezła dyskusja sie rozwinela ta temat chlodzenia peltkiem chlodzenia :lol: wiec co myslicie o Pelcie ?

zapraszam do glosowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys uzywalem peltka 74W. Bylo to za czasow celerona 333 ktorego wykrecilem na 560 :twisted: Pelt chlodzony byl woda napiecie na procku 2,3V FSB 112 :lol: Teraz kiedy procesory wydzielaja 50+ watow mocy cieplnej nie widze sensu stosowania peltiera. Za duzo pradu zzera to cudo. Uwazam ze dobre WC pozwala uzyskac temp. +10C od otoczenia jest w zupelnosci wystarczajace do rozsadnego O/C no i cisza to jest to co lubie :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ha widząc teraz wyniki głosowania widzę że tylko ja oddałem głos na nie :). Nie mam tego peltiera bo instalacja elektryczna w domu nie pozwala mi na takie bajery ;). Ehh taki żarcik :) Przy moim procku (cel433@541 nie widze takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz grzac TB to 74W starczy 8) Jezeli schlodzic to zaczynaj od 120W. Wlasnie dlatego zarzucilem sprawe z peltierami. Stosunek wydajnosc/cena jest cholernie niekorzystny. Korzystanie z komputera przez okolo 6 godzin kosztowaloby mnie o prawie 40 groszy wiecej. Poniewaz w miesiacu spedzam cos kolo 150 godzin to miesiecznie taka zabawa wynioslaby mnie 10zl wiecej niz bez pelta.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz grzac TB to 74W starczy  8)  Jezeli schlodzic to zaczynaj od 120W. Wlasnie dlatego zarzucilem sprawe z peltierami. Stosunek wydajnosc/cena jest cholernie niekorzystny. Korzystanie z komputera przez okolo 6 godzin kosztowaloby mnie o prawie 40 groszy wiecej. Poniewaz w miesiacu spedzam cos kolo 150 godzin to miesiecznie taka zabawa wynioslaby mnie 10zl wiecej niz bez pelta.

Pozdro

Dexter

ja mam troszke inne powody niż ekonomiczne

do EXtreme Overclk. sie nie przymiezam wole aby kom cału działał szybciej nie tylko proc wiec peltek jest mi zbędny po drugie problemy z parą wodną itp. to dla mnie już typowy EXTR CLK :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja niemam, gdyz aby skutecznie schlodzic procka (-20-50C) musialbym uzyc kaskady co najmniej dwoch peltierow 120W.

Procek oddaje Juz teraz ok 73-75W ciepla, powiedzmy przekrece go jeszcze o ok 10-15W to bedzie prawie 90W ciepla.

Tak wiec to niema sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja niemam, gdyz aby skutecznie schlodzic procka (-20-50C) musialbym uzyc kaskady co najmniej dwoch peltierow 120W.

Procek oddaje Juz teraz ok 73-75W ciepla, powiedzmy przekrece go jeszcze o ok 10-15W to bedzie prawie 90W ciepla.

Tak wiec to niema sensu

Oj z kaskadami to troche przesadzasz. Nie bede niczego liczyl, powiem ci tylko jak to sie ma mniej wiecej. Zeby kaskada zadziala, to 2 TEC musi miec Qmax sporo wieksze, niz to co wydziela pierwszy TEC (na procesorze) + cieplo procesora. Jesli wiec procesor oddawalby 90W, to TEC na nim musialby miec Qmax>>120, czyli np.156W, czyli razem wydzielalyby 350W, a TECa o Qmax >> 350W nie znajdziesz. Dla 1 TECa 120W, caly uklad wydziela 290W, a takiego TECa tez nie znajdziesz (max to 226W). Kaskada ma sens przy kartach graficznych, mostkach (tylko po co), ew. slabiutkich intelkach (celerony, p3 itd)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec to niema sensu

Oj z kaskadami to troche przesadzasz. Nie bede niczego liczyl, powiem ci tylko jak to sie ma mniej wiecej. Zeby kaskada zadziala, to 2 TEC musi miec Qmax sporo wieksze, niz to co wydziela pierwszy TEC (na procesorze) + cieplo procesora. Jesli wiec procesor oddawalby 90W, to TEC na nim musialby miec Qmax>>120, czyli np.156W, czyli razem wydzielalyby 350W, a TECa o Qmax >> 350W nie znajdziesz. Dla 1 TECa 120W, caly uklad wydziela 290W, a takiego TECa tez nie znajdziesz (max to 226W). Kaskada ma sens przy kartach graficznych, mostkach (tylko po co), ew. slabiutkich intelkach (celerony, p3 itd)...

no jak tak czytam te wasze posty to normalnie dochodze do wniosku ze stosowanie peltka pod proca nie ma najmniejszego sensu bo to zamknięte koło. pozatym schłodzenie 300W to jakby zrobić WC które schłodzi żelazko 200W do temperatury 30 C :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj, kaskady na procki sa sprawa z gory przegrana, ale chlodzenie jednym TECiem jest ok. Ale zeby schlodzic poteznie podkrecony procesor (Vcore=2.3V, 150W ciepla) do temperatury pokojowej potrzeba ~2x172W TEC @ 22V. Tak to 156 - 226W i jest ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...