Skocz do zawartości
Spuki

Podkręcanie Na Płycie Gigabyte Kn8s Ultra 939

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem tej płyty oraz procesora venice 3000, chłodzonego frezerem 64 w do0brze wentylowanej budzie (tem w stresie 42 stopnie góra na 2,25gb). Poblem mój wynika z tego, że, gdy ustawie magistrale ht powyżej 250 (nawet o 1), to już nie nie przechodze przez okna post. Marzeniem byłoby uzyskanie magistrali ht 300 (wtedy pamięci szły by na 3*133 o ile sie nie myle), ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Wszystko jest ok jezeli mam 250 w sumie niżej też nie próbowałem. Jakie napięce dać na procesor, jakie częstootliwości moge osiągnąć (chciałbym 2,7 o ile jest to możliwe). niestety mam pamieci kingoston ddr 400 cl3 value ram, wieć nie wiem ile one zniosą. Prosze o fachowców o porade, bo podobno gigabyte jest taka dobra, a ja póki co nie za bardzo jestemz niej zadowolony. mam nadzieje że winika to z mojego braku umiejętności, a nie z tego ze płyta jest badziewna. Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poblem mój wynika z tego, że, gdy ustawie magistrale ht powyżej 250 (nawet o 1), to już nie nie przechodze przez okna post.

1556209[/snapback]

Oczywiście mnożnik HT ustawiasz na 4x ?

Może po prostu taki padaczny procek ci się trafił? Ja mam wersję non-Ultra i FSB 300 idzie na domyślnym napięciu ...

Ewentualnie sprawdź, jaK masz ustawione timingi pamięci - jeżeli na auto to przestaw na manual, a konkretne wartości poustawiaj tak, jak płyta domyślnie ustawia dla niepodkręconych pamiątek - tj. CL3 - 11-14 i jakoś tak dalej to szło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chciałby ustawić 2.7 GHz to FSB na 300. Moim zdaniem mnożnik HT lepiej ustawić na x3 żeby dawał 900MHz niż 1200MHz (tyle da przy x4) bo z tego co się orientuję to HT jest czuły na podkręcanie.

Pamięci nie może ustawić na domyślne ustawienia bo w życiu nie pójdą przy takim takcie.

Proponowałbym nimi zejść do 333MHz (i tak przy takim FSB będą miały sporo ponad 200) lub nawet dla testów do 266

Warto się pobawić napięciem na procesorze i chipie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chciałby ustawić 2.7 GHz to FSB na 300. Moim zdaniem mnożnik HT lepiej ustawić na x3 żeby dawał 900MHz niż 1200MHz (tyle da przy x4) bo z tego co się orientuję to HT jest czuły na podkręcanie.

1556569[/snapback]

Tak tak, kompletnie o tym zapomniałem.

Reasumując:

FSB 300

mnożnik pamięci 133

timingi ustawić ręcznie na takie, jakie płyta ustawia przy nominalnym taktowaniu.

Ale nie zdziwię się, gdy na tym dzielniku płyta będzie wariować, a bezproblemowo pójdzie na dzielniku 100. Sam mam taką sytuację i po długotrwałym szperaniu po rozlicznych forach znalazłem masę postów sygnalizujących zbliżony problem, tj. niestabilną pracę płyty głównej przy określonych dzielnikach pamięci, pomimo prawidłowo ustawionych wszelkich szykan w rodzaju timingów itp.

Ja w każdym razie stwierdziłem że wstyd mieć pamiątki taktowane na 150 Mhz i zrobię test - wsadzę kostki dostosowane do taktowania 250 Mhz i zobaczę, jak komputer będzie się zachowywał przy FSB=300 i dzielniku 166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi