Skocz do zawartości
Hamil_Hamster

Dothan S478 I Płyta Desktopowa...

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bliski kupna Pentium-M Sonoma 1.6 GHz i płyty DFI.

Mój znajomy może sprowadzić za odpowiednio 850 i 980 zł za te dwie rzeczy.

Tylko zastanawiam się, czy nie lepiej wybrać przejściówkę Asus, ale wtedy funkcja SpeedStep nie działa (najbardziej mi na tym zależy) i nie można zmieniąc mnożnika, ani napięcia. Jednym słowem lipa, więc trzeba dopłacać do DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda.

Mnożnik możesz zmieniać do woli clockgenem spod windowsa, podobnie jak FSB, wydajność jest wyższa niż na DFI, napiecia można na pewno zmienić na P4P800 SE z odpowiednim biosem (1008 czy jakoś tak? ), już o cenie i OC nie będe wspominał.

Jednym słowem lipa :P

/EDIT - A jednak chodizło o bios 1009.

Edytowane przez Hamil_Hamster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz o który konkretnie punkt chodzi :]

Jak idzie o zmiany robione clockgenem to spójrz sobie na topicki na xtremesystems.org , tam więskzość bootuje na FSB 200 i dalej kręci spod windy :) znajdziesz tez pewnie screeny z programu którym się zmienia mnożnik. To samo w recce legit reviews do której dałem niżej link.

A o tym jak sobie radzi P4P800 SE (tj. zmiany napięcia spod biosu) wyczytałem min. w recenzji. Chyba tej : http://www.legitreviews.com/article.php?aid=181 nie dam głowy bo net mi za wolno chodzi by sprawdzić :)

A tu i w poprzedniej recce masz różnice w wydajnosci i855GM oraz i865P http://www.pcper.com/article.php?aid=133&type=expert

Potrzeba czegoś więcej?

Edytowane przez Hamil_Hamster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz czym jest SpeedStep? Nie widzisz różnicy między Asusem, a DFI na wykresie?

Z początku ta przejściówka umożliwiała jedynie zmianę FSB, teraz także Vcore i mnożnik(?). Ale SpeedStep chyba nadal nie działa, a to jest główny powód kupna tego CPU.

Jesli chodzi o pieniądze, to 300 zł nie robi już wielkie różnicy.

PS. Jeszcze mi powiedz, jak zamontować na takiej przejściówce blok wodny...

Edytowane przez EDDY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po cholere kupowac proca dla speedstep, tego proca kupuje sie dla wydajnosci, poza tym speedstep mozna go samemu zrobic, wystarczy zmnienic napiecie i mnoznik programem CPUMSR, a w dodatku mozesz jeszcze zjechac troche z FSB clockgenem i masz juz swoj speedstep

p.s. najnowsze prescotty tez maja speedstep i sa w pelni obslugiwane przez te plyty asusa

Edytowane przez Miravo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s. najnowsze prescotty tez maja speedstep i sa w pelni obslugiwane przez te plyty asusa

1567343[/snapback]

speedstep, pomijajac mobile, jest na przyklad w prescottach z 2m cache - wiec na lga. sa jakies prescotty ze speedstepem obslugiwane przez te plyty asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porzelotka doszla do mnie

aktualnie czekam na procka dothan 1,6ghz (2mb/c0) i pamieci (1Gb G.Skill FR Series PC4800 (2.5-4-4-8) Dual Channel kit) no i dobra paste mam nadzieje ze do piatku zmontuje to gowno

oczywiscie dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest juz proc jest adpater wciaz nie ma pamieci

chlodzi go cooler master6 idle/stres 39/55 uzylem katowki do przerobienia radiatora i wygialem w kombinerkach zapinke wygialem ta wystajaca zasilajaca wtyczke na adaptorze tak by zbytnio nie wystawala przegialem tez jumpery na bok by radiator ich nie dotykal i wszystko jest oki

zmiana napiecia dziala do 1,6V max

zmiana mnoznika tylko w dol

jak narazie udalo sie puscic go na fsb 260 mprzy mnozniku 10 1,6V

obecnie chodzi 11x250 bo tak pamieci (stare pc2700) chodza wydajniej

na takim konfigu

proc 11x250=2750MHz

pamiec 416MHz 2,5/4/4/8/2,85v

super pi~14min

narazie bez rewelacji zobaczymy co bedzie przy fsb/mem 1:1

czekam na pamieci zapodam wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie bez rewelacji zobaczymy co bedzie przy fsb/mem 1:1

czekam na pamieci zapodam wynik

doszly juz moze bo tez konkretnie jestem zainteresowany w temacie, tylko szukam narazie okazji i mozliwosci sciagniecia 'taniego' P-M albo C-M + MB-Asus + CT-479...

B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

superpi 16M 12m 44s

przy 11x252MHz pamieci synchro 2,5/3/3/7

nie moge wyzej poleciec na dothanie chyba musze podniesc napiecie ale tylko drut modem szukam zatem schematu vmoda s479

moj asus niestety wytrzymuje max fsb 260

caly sprzet jak narazie bez zadnych przerobek na powietrznym chlodzeniu

dodatkowo zrobilem test w 3dm2k1se na 6600gt 575/1170 wynik 25600pkt

ide szukac tego vmoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drutować można s479 w adapterze. Jest jeden prosty modzik na 1,55V, są też inne ale net mi za wolno chodzi by przegladać cokowiek :|

1566572[/snapback]

wiesz moze gdzie znajde drut moda dla s479 bo chcialbym pobrobowac z moim prockiem wyzej jak 1,6V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi