kukifas Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) wraz kumplem zamierzamy zrobić własny absynt, nieco mocniejszy od tego słowackiego. zależało by nam na tym abu uzyskać np 40% alkoholu i 0,7-1 tujonu 10mg/l. wiemy, że taki będzie mocny, tylko za bradzo nie potrafimy roszyfrować tego oznaczenia '0,7-1 tujonu 10mg/l'. tak jest podawane na polskiej stronie abystnu. znaleźliśmy jedynie jeden przepis, a wyglądał tak: Wermut owocowy biały słodki:5g piołunu5g mięty pieprzowej5g korzenia arcydzięgla2g korzenia kozłka lekraskiego2g goździków2g gałki muszkatołowej2g cynamonu1 pomarańcza1 cytryna10l białego wytrawnego wina05,l czystej wódki1,4-1,6kg cukrumieszankę ziołową, skórkę z pomarańczy i cytryny zalać wódką czystą i pozostawić na 2-3 tygodnie mieszając nastaw od czasu do czasu. gotowy macerat przecedzić przez watę lub gazę, dodać do białego wytrawnego wina, dosłodzić całość cukrem i odstawić. po 2-3 miesiącach wermut jest gotowy do konsumpcji. czy jeśli zrobimy abystn z takiego przepisu to czy będzie to ten prawdziwy absynt jaki można dostać np w rumuni? może sami już kiedyś robiliście podobny trunek? Edytowane 20 Lipca 2005 przez kukifas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 W zeszlym roku mialem okazje skosztowac czeskiego absyntu 70% - to tyle na temat mocy trunku. Absynt jest nalewka na piolunie, wiec nie wiem czy zrobienie takiej mieszaniny da porzadany efekt, no i oczywiscie nalezy uwazac z takimi eksperymentami ze wzgledu na trujace wlasciwosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 70% ale czystego alkoholu :wink: mi zależy na tym, aby mój abystn miał np 40%, ale więcej % tego co powoduje halucynacje (tujon, uzyskany z piołunu). piłem słowacki, to prędzej się narąbałem niż coś innego poczułem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 jeszcze mocniejszy chcesz zrobic przedziez ten prawdziwy nieźle grzeje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 on nie ma grzac tylko... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 więc to przepis na prawdziwy absynt? :wink: kurcze, teraz tylko pieniądze zbierać na 10l białego, wytrawnego wina. acha i skąd tu wziąc piołun? znaleść tą roślinkę czy gdzieś ją kupić? btw. tylko pamiętajcie: Bylica piołun zawiera spore ilości tujonu - silnie toksycznego związku, stąd jej stosowanie powinno być rozważne. Absynt - alkohol chętnie pijany na przełomie XIX i XX w. zawierał w sobie piołun. I tujon. Produkcji absyntu zakazano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 hie hie, jaki juz uda Ci się to zrobić to powiedz jak było.. z tego co czytam- napisz z tydzień PO TYM, jak to obalicie : P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 samej galki muszkatalowej sie nawpi..... to bedziecie miec jazde:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Kupa prawda. Za to kac nastepnego dnia jest nieprzecietny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 powiem wam ze pilem Absynt :) moc to on ma ale w sumie nie czuje sie tak tego :) potem jest taki fajny zapach w gardl, jakby mietowy :) ale zadnych nieprzewidzianych efektow nie bylo :) poprostu w moim wypadku zwykla wodka o duzej ilosci mocy :)) gl chlopaki :D tylko zebyscie nie przegieli pauy napiszcie jak bedziecie to mieli zrobione i jak bedziecie pic :) to tydzien pozniej bede badal ty ktos cos napisal czy jeszcze trzyma :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) więc to przepis na prawdziwy absynt? :wink: kurcze, teraz tylko pieniądze zbierać na 10l białego, wytrawnego wina. acha i skąd tu wziąc piołun? znaleść tą roślinkę czy gdzieś ją kupić? btw. tylko pamiętajcie: Bylica piołun zawiera spore ilości tujonu - silnie toksycznego związku, stąd jej stosowanie powinno być rozważne. Absynt - alkohol chętnie pijany na przełomie XIX i XX w. zawierał w sobie piołun. I tujon. Produkcji absyntu zakazano. 1557876[/snapback] W necie jest taki sklep tam wszystko kupisz ;) Trzeba tylko pierw dostać dostep do strefy "members" B) http://www.coffeshop.pl/ Edytowane 21 Lipca 2005 przez luks__pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.cox Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 I przepis na każdy drug wymyślony i używany przez człeka. www.hyperreal.info Absynt najlepiej zrobić samemu bo te kupowane w czechach niewiele mają z nim wspólnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Ciotka będzie jechać z Austrii do Polski to zamówię sobie kilka flaszek, mają tam takiego co ma 35mg tujonu na litr, może będzie kopać dobrze :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 samej galki muszkatalowej sie nawpi..... to bedziecie miec jazde:D 1559578[/snapback] ach widze że eksperymenty z gałką muszkatołową ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom1234 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Ja też czekam na buteleczke:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 70% ale czystego alkoholu :wink: mi zależy na tym, aby mój abystn miał np 40%, ale więcej % tego co powoduje halucynacje (tujon, uzyskany z piołunu). piłem słowacki, to prędzej się narąbałem niż coś innego poczułem. 1557326[/snapback] Pewnie że grzeje i idzie w głowe :-P . Oj narazie musze z tym absyntem przystopowac do słowacji mam 44km :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 (edytowane) mam pytanie - jestem w trakcie przymiarek do robienia absyntu (na sylfka :D ). znalazlem przepis na hyperreal - LINK - wyglada ciekawie, a w swojej odmianie mialbym zamiar dac 10g piołunu wiecej :twisted: liczy sie efekt! i najwyzej nie bede mial ucha ;P (ale nie jestem pewien czy to zrobie, znaczy czy zwieksze dawke). propo przepisu - czy starczy tylko jedna destylacja? czy trza wiecej? caly problem to destylator - mam juz wizje 2,5m rurki miedzianej 8 mm fi (badz jeszcze mniej), zwinietej w spirale, w rurze innej (najpewniej pcv), jakis czajniczek i przez to puszczona para z gotowania, a przez rure pcv woda z kranu... tylko boje sie zeby to efektywne bylo :D bo nie chce zeby mi 70% destylatu w powietrze nawialo! :) jakies rady co do destylatora? cokolwiek? jak sie ladnie postaracie to na ktorys zlot przywioze troche absyntu :> /cholera, czytam tak na necie, i wychodzi mi ze zeby uzyskac ABSYNT a nie to co teraz sprzedaja to trzeba wszystkich ziół z tego przepisu x10, a alkocholu zostawic tyle samo... ...e. pojdzie razy 2 wszystko. i bedzie git. Edytowane 9 Listopada 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) skad wziac piolun? Edytowane 10 Listopada 2005 przez Overclocked Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 ze sklepu zielarskiego :) albo z apteki. u mnie w gdansku prawie w kazdym sklepie zielarskim jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 a mi się już buteleczki pokończyly :) już tgo ie piję :) po tym jak ostatnio wypiłem z kuplem 0,5 70% absyntu w 15 minut zapiając redbullem i poprawiłem 0,5 wyborowej odechciało mi się ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 forest absyntu sie nie miesza :mur: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Ehh, ale eksperymenty, nie lepiej dobre piwo + chipsy + mecz :?: Po to, to robisz, aby w jak najszybszym czasie sie napic, i rano wymiotowac + kac + bol glowy :?: Szkoda slow... Edytowane 10 Listopada 2005 przez M@Ly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Dzis z źąmami i źąmalkami z kalsy wybralismy sie na czechy... Radegast jeden, drugi... i patrzymy a tu Absynt - 35 koron 50siatka chyba ;] Nawet smakowita, bylo czuc nuteke czegos, nie wiem czego... 70% daje kopa ;P Ile trzeba wypic, zeby jakies zielone stworki jak w Eurotrip zaczely latac ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) xpektor - niestety, jesli pragniesz halucynacji musisz zrobic wlasny absynt. nie jestem pewien, moj (z hyperreal) przepis jest na absynt ok 45mg tujonu na litr. max dozwolony w ue jest 10mg. własciwosci psychodeliczne sa przy wiekszych dawkach tujonu, mowimy tu o wymiarze od 70 - 250 bodajze (250 - najmocniejszy jaki stworzono :> ). oczywiscie we wszystkim moge sie mylic - to co to mowie to tylko kompilacja danych z internetu. Edytowane 10 Listopada 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Czy mam rozumiec, ze przy Absyncie zakupionym w sklepie nie pojawia sie halucynacje zadne, pomimo sporej dawki?:> Pytam, bo akurat dzis kupilem 0,7l Absynta na Słowacji [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 nom. takiego absyntu musialbys wypic 5 litrów :) tujon tutaj zadziala raczej wspomagajaco tylko, zrelaksujesz sie bardziej, to bedzie takie bardzo delikatnie, inne uczucie. (tak wynika z relacji z neta, sam doswiadczenie mam zamiar dopiero zdobyc :] ) co do halunow... rob swojskiego, bedziesz miec haloony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Ile trzeba zjeść tej gałki aby osiągnąć właściwe rezultaty ?? :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 hm. mailem 6 paczek na 2 osoby, w efekcie we trzy sztuki spozytkowalismy. wazne zeby byla to ta cala. ztarta na tarce i wywar z tego zrobiony. wogle nie dało się pić.. dziewczyna sie pozygala, druga wypila łyk i powiedziala ze pic dalej nie bedzie, ja zmeczylem pol szklanki. faza - byla, lekka, z jednym zrywem, ale tak to nic szczegolnego. cos podobnego do niedopalenia się MJ. (moze za malo spozylem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swt Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 no wlasnie co z tą gałką, jakie ilosci jakie efekty :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 czyli z tego co rozumiem to kupujemy gałke, trzemy aby było około 75g (15g w jednej torebce) i to gotujemy, odcedzamy i pijemy :) ?? jeśli powiecie ze dobrze zrozumiałem to będe testował i dam znać jutro jak poszło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...