Skocz do zawartości
_OskaR

Acer 5024- Ddr 266@333/400- Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo, w Acerach 5020 pamięć pracuje na 133MHz zamiast 166. Notebooka zakupiłem z 2x512 MB DDR-400, z myślą, że pójdą synchronicznie. RAMu oczywiście przybyło, ale MHz-ów nie. Dalej jest 133 (mimo, że powinno być więcej). Znalazłem jednak pewien artykuł dot. podkręcania pamięci w tym notebooku (szczęśliwcowi poszło na 166 i 183, o 200 nie wspominał- może miał DDR-333).

Podobno trzeba użyć programu A64 Tweaker 0.60 i CPU-z 1.29. Po podwyższeniu timingów na 2.0 3 3 7 ze standardowych (przy 133) 2.0 2 2 6 i ustawieniu Refresh Rate (Tref) na 166 MHz 3.9us przyszła pora na najważniejsze- MEMCLK Freq. Najpierw zatwierdziłem ustawienia- CPU-z wykrył wszystkie zmiany (timingi). Poten MEM ze 133 na 150- nic. Po ustawieniu na 166- zwiecha (brak reakcji na ruch myszą itd.). CPU-z w SPD Timings Table podaje tylko (optymalne?) timingi dla 166 (2.0 3 3 7) i 200 (2.5 3 3 8)- więc przy częstotliwościach wyższych niż 133 niby nie powinno być problemów. Kombinowałem z różnymi utawieniami (timingi, tref- 166/200 3.9 i MEMCLK- 166/183/200). Za każdym razem zwiecha. Parę razy zdarzyło się, że CPU-z wykrył 150MHZ (ale to trwało tylko chwilę- potem wróciło do 133). Raz po zatwierdzniu ustawień pojawił się błąd i jakoś wskoczyło na 166 (w CPU-z 160). Dałem na 200 i też działało; w CPU-z- 200!!! No to odpaliłem Everest Home Edition- w trakcie uruchamiania... zwiecha! Sterowniki do CPU zaktualizowałem do 1.2.2, ale to nic nie pomogło (nie pomagała też zmiana opcji zasilania).

Kolejna idea- nowszy BIOS. Mam 1.07- na stronie Acera jest "pakiet" 1.0. Ściągnąłem i okazało się, że to jest 1.010- no to lipa z aktualizacji. Może ma ktos linka do 1.08 czy nowszego? Może próbował ktoś podanego sposobu (z pozytywnym skutkiem)? A może istnieją prostsze metody poradzenia sobie z tym problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nieba zescie mi spadli z tym tematem... Nie mam czasu sie na razie tym zajac ale od sierpnia zaczynam... Teraz tylko zachodzi pytanie czy w tym nowym biosie da sie ustawic 1:1 pamieci jesli mam ddr400 czy odpuscic sobie i kupowac tansze ddr333...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie się daje ustawić... :)

A64 Tweaker, ustawiłem timingi zgodnie z SPD moich modułów (Kingston PC3200), odświeżanie i zegar na 200MHz i się nie wiesza...

Nie wiem tylko czym skutecznie przetestować stabilność takiej konfiguracji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie się daje ustawić...  :)

A64 Tweaker, ustawiłem timingi zgodnie z SPD moich modułów (Kingston PC3200), odświeżanie i zegar na 200MHz i się nie wiesza...

Nie wiem tylko czym skutecznie przetestować stabilność takiej konfiguracji ?

1567512[/snapback]

A możesz podać WSZYSTKIE timingi (albo zrobić screena z DDR na 400 z timingami z A64 Tweakera)? Wymieniłem BIOS i stery do CPU- CPU-z pokazuje 160MHz. Jak w A64 T ustawię na 200, chwilę podziała i zwiecha (na 183 nie ma zwiechy). Może nie przestawiłem wszystkich timingów (wprawdzie pamięć mam innego producenta- chyba Nanya- kupowane w Vobisie, ale 400; może pomoże).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo:

Dołączona grafika

Zmieniam co następuje:

CAS Latency - 2.5 -> 3.0

Min RAS Active Time - 7 -> 8

Refresh Rate - 166 MHz 3.9 us -> 200 MHz 3.9 us

MEMCLK Frequency - 166 -> 200

no i działa... niestety nie do końca stabilnie bo po jakichś 2 godzina pracy poleciał blue screen :mur:

Pewnie powinienem jeszcze coś poprzestawiać, tylko co ?

Edytowane przez SLaweck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem problem z taktowaniem pamięci. Wsadziłem 2x512 DDR400 CL2.5 i były taktowane na 133MHz. Jak zostawiałem tylko jedną to pracowała na 200MHz. Wymieniłem bios na 1.13 (ten sam dla serii 3020 i 5020) i teraz śmigają mi obie kości na 200MHz i CL2.5. Ja nie jestem jedynym który po upgradzie biosu pozbył się problemu bez używania zewnętrznych programów które nie zapewniają stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zna ktoś może jakiś program aby można było obniżyć taktowanie procesora? Mam acera aspire 5024 i najmniejsze taktowanie jakie byłem w stanie osiągnąć to 800 MHz. Wie może ktoś jak zmusić tego procka (Turion ML-34), aby pracował z niższymi częstotliwościami. Chodzi mi generalnie o to aby jak najbardziej obniżyć napięcie na procku a co za tym idzie aby się jak najżadziej wentylator włączał. Trochę mnie on denerwuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten programik ale mogę jedynie w nim zmienić mnożnik. Minimalny jaki mogę ustawić to 4.0, jednak wtedy procesor chodzi na 800 MHz. Mi chodzi o to aby procesor pracował z jeszcze niższą częstotliwością. Wie może ktoś jak to zrobić?

mniej nie ustawisz. 4 X 200mhz to minimum. możesz za to obniżyć napięcie. i to sporo.

np. ja na swoim athlonie64 z 1.1v obniżyłem do 0.9V i chodzi bezproblemowo więc na waszych turionach powinno też się dać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi