Skocz do zawartości
Maks!

Niebieski Pasek Zamiast Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Po tym jak padł mi EP 8rda zamówiłem nową płytę Abita NF7. Postanowiłem pokręcić trochę, więc wszedłem do biosu, zmieniłem ustawienia identyczne jak na EP, zapisałem je i komp uruchomił się ponownie. Przy bootowaniu wywaliło coś o jakimś błędzie w sumie kontrolnej, kliknąłem del chcąc wejść do biosu, jednak zamiast menu biosu pojawił mi się taki niebieski pasek na dole ekranu i migający kursor na górze :( Resetowałem bios, updatowałem go i nic :( Dalej nie mogę wejśc do biosu. Najlepsze jest to, że po kliknięciu F1 przy starcie ładuje się windows i wszystko działa z tym szczegółem, że mam FSB 100Mhz. Wie ktoś jak to naprawić bez odsyłania płyty do serwisu? Proszę pomóżcie. :(

Edytowane przez IchBinLaden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie rowniez podobna historia spotkała, tzn przy wchodzeniu do biosu, jak kilka razy czesto - i od samego momentu bootowania - napiskamy DEL (wejscie do biosu)..nie uruchamia sie BIOS a na ekranie widoczny jest poziomy niebieski pasek w dolnej części ekranu

niestety nie szukalem rozwiazania, bo za kolejnym razem , na ogol wejscie do bios jest bezproblemowe.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest ten ból, że tylko raz wszedłem do BIOSu, przy pierwszym uruchomieniu płyty... każdy kolejny raz kończy się NIEBIeSKIM PASKIEM nawet FSB nie mam jak zmienić :( softwarowa zmiana za każdym razem kończy się restartem :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taka latwa sprawa. BIOSy wymieniaja za 40 zl nawet. Na gieldzie w okolicach 20. Ja to mialem dosc czesto, i obstawiam blad BIOSU, ewentualnie zasilacza. Ale u mnie po restarcie pomaga i jest OK. Sprobo zaktualizowac BIOS na jakis nowszy/starszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak koło 20PLN za kostkę.

Ja osobiście mam BIOS Savior (2 BIOSy w 1 czasie) i już nie muszę się obawiać o wydawanie pieniędzy w złodziejskich serwisach.

W Gdańsku samo Nagranie nowego BIOSu na kostkę kosztuje 60PLN BEZ VAT!!!

A w serwisach gdzie robią to nie Nagrywarką EEPROM tylko HotFlashem kosztuje 35/45PLN z VAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sprawdzić jak jest opisana...

Winbond W39V040AP

PMC Pm49FL004T LPC/FWH

ST M50LPW041 /3V

ST M50LPW040 /3V

SST 49LF040A LPC /3.3V

Pierwsze dwa występują fabrycznie w ABIT NF7. Jednakowoż jest więcej pasujących kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Epoxie mam PMC Pm49FL022T-33JC jak myślicie będzie pasować?

Na

http://www.forumpcs.com.br/printview.php?t=46440&start=0 takie coś znalazłem

Recomendo (1) ou (2)O chip original trata-se de um...Fabricante: PMCModelo: PM49FL004T-33JCÉ um BIOS tipo LPC+FWH, chamado por alguns de "BIOS-HUB". O encapsulamento é PLCC32, é um BIOS de 3.3V. Só dá pra fazer hotflash em placa com chipset nForce2. Não precisa necessariamente ser feito em outra NF7-S.Você pode pegar um chip compatível LPC ou LPC+FWH, mas não somente FWH.São compatíveis:SST49LF040BSST49LF040SST49LF004BNão é compatível:SST49LF004A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

A próbowałeś na nowo wgrać biosa, choćby jakimś programem z pod windowsa, pewnie jakiś błąd w pamięci flash wystąpił.

Moja propozycja sciągnij program winflash wyczyść ze trzy razy kostke (erase) wgraj na nowo biosa i powinno chulać, jak nie będziesz mógł znaleść na necie programu napisz mi na pw i podaj @ do ciebie pośle ci.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi