Skocz do zawartości
Andreee

Stawiam czteropak dobrego piwa jak komuś uda się pomóc!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Więc jeszcze raz Amigos!!! :D

Mam:

Athlon 1800xp (nie wiem jaki)

Msi Kt3ultra2

Msi Geforce 4ti4200

2x256Mb ddr 333hz kingstone 6ns

soundblaster live

seagate bar. IV 40GB

cooler titan + wentylowana obudowa

I próbuje podkręcić proca!!!!

Nie mam odblokowanego mnożnika i chce to ominąć.

Próbowałem:

1.

Fsb 145

vcore1,85

hclk, cl 2, 8qw, 1t enabled,

Odpalam ale 3dmark wyłącza sie po 2 teście! Ale windowsy działają :cry:

2.

Fsb 141

vcore 1,775

pamięć jak wyżej

Wczoraj jak kręciłem wsio ok. Ale dzis wracam z roboty i nie mogę windowsów odpalić :twisted:

3.

Fsb 140

Vcore 1,775

pamięć jak wyżej

Wsio ok. :wink:

Aktualnie jest

Vcore 1,80

fsb141

pamięć jak wyżej tylko vmem zwiększyłem na 2,7 :?

Narazie stabilnie. Bez kręcenia grafy 10400 w 3dmarku!

Jak pojść wyżej???? Co zmienić? Czy vmem na 2,7 nie szkodzi? A może nic nie daje? Jakie napięcie dla core i mem? Help!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz najlepiej odblokuj mnożnik (utrata gwarancji) i tak możesz dojść dalej niż teraz.

Poczekaj, zaraz odezwą się ci co mają podobny sprzęt i wszystko dokładnie tobie wytłumaczą.

Powodzenia.

I bez kręcenia to sprzęt jest super... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreee - podaj adres to w weekend wpadne. Pomogę napewno jeżeli ten czteropak poważnie kupisz :mrgreen:

Hehe! A tak poważnie to serio czteropak się należy ale narazie spróbujmy przez forum. Jak nie da rady to może skorzystam i zaprosze:) Ale słowo na forum się rzekło i słowa dotrzymam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci masz dobre. U mnie chodza na 182 MHz standardowe napiecie 8) Stawiam na proca. Powszechnie wiadomo ze AMD nie kreci sie tak dobrze jak Intel. Napiecie daj na 1,8V i kombinuj. Jakby co to moge sie zapisac do kolejki za Rafalem do tego czteropaka :P

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci masz dobre. U mnie chodza na 182 MHz standardowe napiecie  8) Stawiam na proca. Powszechnie wiadomo ze AMD nie kreci sie tak dobrze jak Intel. Napiecie daj na 1,8V i kombinuj. Jakby co to moge sie zapisac do kolejki za Rafalem do tego czteropaka :P

Pozdro

Dexter

Jeżeli już zostawiam go na tym fsb 140 lub 141 (bo k... dalej nie idzie) to jakie napięcie dać prockowi przy tym fsb a jakie pamięci???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte grafiki tez masz podkrecona ??

Ja osobiscie bym wgral najnowszy bios (jezeli juz tego nie zrobiles ) , zmniejszyl taktowanie na pamiatki na CL 2,5, albo zwiekszyl im napiecia na 2,7 V .

Warto tez sprawdzic zasilacz .

Aha i jeszcze jedno pobawic sie sterownikami do grafiki , bo np testu w 3dmarku nie przejdzie,ale w grach bedzie chodzilo spoko .

Pozatym taj jak mowi e!Gr00bY ciezko jest tak cos napisac najlepiej usiasc i sprawdzac na wlasne oczy :) . Ja sie ostatnio u kumlpa meczylem bo na podkreconym P4 w Colinie zawsze byl restart .A inne gry chodzily .

Pozatym najlepiej odblokowac mnoznik :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie bym wgral najnowszy bios (jezeli juz tego nie zrobiles ) , zmniejszyl taktowanie na  pamiatki na CL 2,5,  albo zwiekszyl im napiecia na 2,7 V . 

Aha i jeszcze jedno pobawic sie sterownikami do grafiki , bo np testu w 3dmarku nie przejdzie,ale w grach bedzie chodzilo spoko . 

Pozatym taj jak mowi e!Gr00bY ciezko jest tak cos napisac najlepiej usiasc i sprawdzac na wlasne oczy :) . Ja sie ostatnio u kumlpa meczylem bo na podkreconym P4 w Colinie zawsze byl restart .A inne gry chodzily .

Spox! Już próbowałem. Jeżeli pamięci sa na hclk + 33 (czyli tera 173hz) też im dać 2,7 V??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie pomoże, masz taki procek jak ja za cholere sie nie chce podkręcic juz od 136 fsb pada.

Może jak podkręcę mnożnikiem to cos z tego wyjdzie.

Hehe! Miło mieć sojusznika :lol:

Wiesz stary może zmieńmy te procki!!!

U mnie na fsb 140 jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie bym wgral najnowszy bios (jezeli juz tego nie zrobiles ) , zmniejszyl taktowanie na  pamiatki na CL 2,5,  albo zwiekszyl im napiecia na 2,7 V .  

Spox! Już próbowałem. Jeżeli pamięci sa na hclk + 33 (czyli tera 173hz) też im dać 2,7 V??

Juz masz odpowiedz , sprawdz czy na taktowaniu synchronicznym chodza spox , a asynchroniczne wylacz . A jezeli to nie pomoze to procek po prostu nie idzie dalej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowię, więc ja obstawiam procesor. Czyli napięcie dawaj 1.85v i popracuj nad chłodzeniem. Rozumiem, że pasta na bazie srebra nałożona, coolerek dobrze siedzi. Jak masz chwilkę (czytaj ok. 2h) to idź do sklepu i kup papier wodny 500, 1000 i ewentualnie 2000. Wyszlifuj radiator bo pewnie jest bardzo nierówny. Jak szlifować? Patrz FAQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowię, więc ja obstawiam procesor. Czyli napięcie dawaj 1.85v i popracuj nad chłodzeniem. Rozumiem, że pasta na bazie srebra nałożona, coolerek dobrze siedzi. Jak masz chwilkę (czytaj ok. 2h) to idź do sklepu i kup papier wodny 500, 1000 i ewentualnie 2000. Wyszlifuj radiator bo pewnie jest bardzo nierówny. Jak szlifować? Patrz FAQ.

Amigos! A jak kręci się 2000xp??? Opłaca sie przesiąść??? Była by duż różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A max. 100% bezpieczne napiecia to 1.85v dla procka i 2.7v dla pamięci. Jeżeli w przypadku procka zwiekszenie napiecia nic nie daje to zostaw 1.85v, a pamiątki jeżeli puszczasz wysoko to mozesz dać "profilaktycznie" 2.7v. BTW - nie ma sensu dawać pamięci asynchronicznie (HCLK+33MHz - w przypadku Athlonów na DDR nic to nie daje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...