Skocz do zawartości
Andreee

Stawiam czteropak dobrego piwa jak komuś uda się pomóc!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, a czy to coś  pogarsza jak jest asynchronicznie? Bo nie wiem. Może lepszy gorszy wynik a synchronicznie? Tylko jeżeli tak to po co tyle ksy wydawałem na 333hz? :(

sam sprawdz czy ci lepiej na synchronicznych czy asynchronicznych ustawieniach a ddr333 sa np dla mnie po to by procek biegal na fsb 166 i wiecej dlatego tez wczoraj wymienilem swoje ddr266 na ddr333 8) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL witek_p - poczytaj dokładniej jego wypowiedzi to zobaczysz, że dał HCLK+33.

Spox! Już próbowałem. Jeżeli pamięci sa na hclk + 33 (czyli tera 173hz) też im dać 2,7 V??

Tylko nie LOL OK. Na forum nie ma wszystkiego, jest jeszcze priv i tym się zasugerowałem. Andree może potwierdzić że tam wpisał że na HKLC. Poza tym to namieszał on zakładając 2 i 3 topic (dobrze że tego 3 zamknołeś bo już bym zgłupiał).Andree > Nie lepiej pisać w jednym, przynajmniej na bierząco można wszystko sprawdzić, a tak to robi się sieczka.

Pozdr.

PS sprawdzałeś z wyciągniętą dźwiękówką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL witek_p - poczytaj dokładniej jego wypowiedzi to zobaczysz, że dał HCLK+33.

Spox! Już próbowałem. Jeżeli pamięci sa na hclk + 33 (czyli tera 173hz) też im dać 2,7 V??

Tylko nie LOL OK. Na forum nie ma wszystkiego, jest jeszcze priv i tym się zasugerowałem. Andree może potwierdzić że tam wpisał że na HKLC. Poza tym to namieszał on zakładając 2 i 3 topic (dobrze że tego 3 zamknołeś bo już bym zgłupiał).Andree > Nie lepiej pisać w jednym, przynajmniej na bierząco można wszystko sprawdzić, a tak to robi się sieczka.

Pozdr.

PS sprawdzałeś z wyciągniętą dźwiękówką.

Nio przyznaje że trochę namieszałem za co oficjalnie przepraszam!

Co do dźwiękówki to i tak jej nie wyjmę więc wolę nie sprawdzać ;)

Myślę że jutro się nią zajmę bo nie chce mi się dziś kompa rozkręcać!

Więc zostaje przy fsb 141. Jakie jest optymalne napięcie dla tego fsb? Pisaliście ze 1,85 jest bezpieczne. Ja nie widzę różnicy czy to 1,80 czy 1,85 więc co lepiej? Dać mu zapas czy to przesada na takie male fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witek_p - no offence było :wink: A co do sieciówki/dzwiękówki to wyciągnij na testy najlepiej wszystko co się da, ale myśle, że nawet 150MHz FSB czyli PCI 37.5MHz każde urządzenie zniesie wiec IMHO odpada ten problem.

Ok. Ale widziałem już sieciówki, dzwiękówki i modemy które nawet 35 nie potrafiły wytrzymać.

Andree > Może masz jakieś inne urządzenia na PCI, do testów wszystko wywal i jak zacznie chodzić na 146 to wkładaj pojedyńczo. Zobaczysz wtedy co Ci "przeszkadza" w systemie, ja bym nawet CD i Nagrywarę odpiął.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będziesz rozbierał komputer to sprawdź dokładnie mocowanie coolera, czy jest pasta itd. bo wychodzenie z 3DMark'a to u mnie był problem przy zbyt wysokiej temp. procka. Jak speedfan pokazywał powyżej 51-52 to wywalało do pulpitu. Po czym nagle temp. spadała w ułamku sek. do 48-49.

Uruchon speedfana w tle i przy wyjściu to od razu zaobserwujesz.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się jeszcze z biosem i wyłączyłem "pci delay transaction" Zostawiłem fsb 141, vcore 1,80, hclk + 33 i cała mem na maxa. Chodzi stabilnie, 3dmark ładnie i bez kręcenia grafy 10420 marków. Temperatura ok. 48 stopni. To chyba przyzwoicie? Zostawiam to bo szkoda nerwów. Po prostu dupna wersja się trafiła i tyle. Po sylwestrze wsio pewno stanieje to wtedy zmienie na xp 2000 albo 2200. Jeszcze spróbuje go skręcic na 1,775V i zobacze czy ok. Pozdrawiam i dzięki że pomagaliście próbować! Jak będzię okazja to i tak obalimy 4-pak! A tak na złość temu prockowi! :) Strzała Panowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwne wrazenie, ze kolega jest do mnie podobny sprzed 2 miesiecy, kiedy znal sie na wszystkim, jak .... ja :). Teraz zrobilem leciutkie postepy... BTW moj Antek2000+, sami popatrzcie jak sie kreci. Ja jestem za tym, zeby kolega sprawdzil serie... bo cos czuje, ze to AGOIA nie jest na pewno... poza tym nalezy mu wyjasnic, ze im wieksze napiecie tym polepsza stabilnosc procka tzn. sygnal staje sie bardziej przejrzysty, przez co nie ma bledow, ktore prowadza do zwich. lecz, jesli dziala na nizszym napieciu, to nie trzeba go zwiekszac. To gowno daje, a poza tym temp. rosnie bardzo nieprzyjemnie ;( :) :) :).

teraz porady

0,5. (sorry, dopiero teraz sobie przypomnialem...) zdejmij cooler, przesmaruj pasta termoprzewodzaca - ja polecam ta od titana z dodatkiem srebra, jest tania, dobra i dostaniesz ja w kazdym sklepie. Przy okazji sprawdz serie procesora.

1. ustaw pamiatki zupelnie defaultowo!!! 266mhz, bo z tego co zrozumialem masz hclk+33. Zmien na hclk najlepiej, timingi defauktowe, czyli cl 2,5 itd. itp.

2. wtedy zacznij jechac z fsb do gory, ale nie skokami po 10, bo tak sie nie robi. ja dawalem po jednym fsb do gory i rekord jaki wycisnalem to fsb150, ale komp... ze tak powiem mial tendencje do nieciaglego pracowania :) :) :) :)

3. gdy komp sie zawiesi, to zacznij zwiekszac napiecie

4. Co do 4-paka :) :) :) to ok ok :) jak ci cos pomoge :)

5. najlepiej niech ktos do ciebie wpadnie i ci to zrobi. bo tak samemu, to nie za najlepiej :)

OT: Rafal i co z pamiatkami? :) :) :) Juz ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda Andreee ma MSI ja mam solteka ale u mnie nie wytrzymuje mostek południowy (albo północny ) na płycie , wszystko co niepotrzebne wyciągałem i qpa. na duraku na fsb 112 mhz się wywalał potem nawet już przy 107 mhz a jak doałem mu od razy fsb 133 to all ok. Teraz mam ten sam problem na tej płycie z ATHLonem XP max to 139 mhz dlatego myslę o zmianie płyty, odblokowaniu mnożnika ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda Andreee ma MSI ja mam solteka ale u mnie nie wytrzymuje mostek południowy (albo północny ) na płycie , wszystko co niepotrzebne wyciągałem i qpa. na duraku na fsb 112 mhz się wywalał potem nawet już przy 107 mhz a jak doałem mu od razy fsb 133 to all ok. Teraz mam ten sam problem na tej płycie z ATHLonem XP max to 139 mhz dlatego myslę o zmianie płyty, odblokowaniu mnożnika ..

No właśnie! Ja wacham się między dwoma akcjami.

1. Zamienie 1800 na 2000xp

2. Odblokuje mnożnik na moim 1800.

Tylko czy jako początkujący overlocker jestem w stanie to zrobic?

Myślicie że jak już odblokuje mnożnik i pokręcę to Titan i wentylowana obudowa stykna? Jak odblokować mnożnik???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow - jade dziś do nich sprawdzic te pamięci... Wezme inną kostkę, a jak to nie pomoże wezme kase bo 370zł na Kingstony nie mam zamiatu zapłacić. Odblokowanie mnożnika raczej nic Ci nie da. Kazdy sprzęt powinien wytrzymać bez mrugniecia okiem pójść na 150MHz FSB więc trzeba bardziej się skupić IMHO na chłodzeniu/napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie!

Fast Writes dawno wyłączony.

Już podjąłem decyzję i jutro zmieniam procka na Athlona 2000xp.

Co do chipsetu to na kt333 miałem tylko radiator ale dołożyłem mały coolerek, a na vt8235 przykleiłem aluminiowy radiator.

Nie wiem. Zapraszam jutro na moje relacje z instalacji nowego proca! I mam pytanko:

Czy po wymianie tylko procka

trza robić reinstalkę xp? Czy nie ma z tym problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po wymianie!!!!

Mam Athlona 2000 z seri Aroia ale spoko chodzi na 1,75ghz (dalej jeszcze nie probowałem)

Do tego mam miedziany coolerek i w stresie tak podkręcony ma 45-46stopni:)

Po podkręceniu ma w 3dmarku 10850 bez kręcenia garfy (1800 mial w dobry dzien na fsb133 ok 10500) ale mysle ze jest to zanizony wynik bo nie robilem reinstalki Win xp a chyba by się przydało:) (choć same windowsy niczego sie nie domagają i udają że nic się nie stalo:)))

Poza tym "gołym okiem" widze różnice w szybkości:)

Jest ok. Jutro może pójde dalej z fsb!

Zobacze ile pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starenki... starenki... roznice sa minimalne... a ty sie zrobiles kupujac tego procka... nie szkoda ci bylo kasy? miales fajny sprzet... i do tego kupiles procka z serii aroia, przy czym wiekszosc 2000+ to agoia hehehe

LOL dla ciebie :)

No offence of course

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie pomoże, masz taki procek jak ja za cholere sie nie chce podkręcic juz od 136 fsb pada.

Może jak podkręcę mnożnikiem to cos z tego wyjdzie.

zmieniam to co powiedziałem

po zmianie coolerka na blok wodny

procek poszedł bez łachy na 1660Mhz :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andree nie rozumiem ciebie... dla mnie to jest jakies niepojete... moj procek kreci sie o 100 mhz wiecej na standartowym chlodzeniu od titana, a nie na jakiejs miedzi... :) tak wiec agoia rules!

pozdro

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

No więc poirytowany waszymi postami poszedłem i nakrzyczałem na tego co mi sprzedał Athlona i zamienił mi na 2000 AGOIA. Zmieniłem też zasilacz na 400W bo tamten "300W" noname coś sie krzaczył i napięcie mu skakało. Tak więc wszystko teraz chodzi. Prcka zostawilem na fsb 140 (temp ok 42 stopni). Jak do tego rozkrece grafe do 300/600 to w 3dmarku mam 12200markow.

Więc chiba ok.

Obiecałem sobie ze nic nie zmieniam przez najbliższe 6 miesiecy!!!

Posdrawiam i bez LOL mi tu!

Nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL :wink: Czemu tylko 140MHz FSB ??

Widzisz stary...

Nie wiem?????????

Zrobilem wsio, wyciagalem wszystkie pci, kombinowalem z biosem... :evil:

Więc wyeliminowałem:

Procka, pci, zasilacz...

Moim zdaniem te kingstony nie daja rady i to w nich tkwi problem.

Jakie proponujesz pamiątki dobrze się kręcące?

A i jeszcze jedno:

Ustawiam fsb145 i jade... i pierw pojawia sie screen typu "uruchom w trybie awaryjnym, lub w trybie awaryjnym z obsługa sieci, lub nornamlny". No i naciskam normalny i nie pokazuje sie "Uruchomianie win xp" tylko komp się restaruje?!

Co to może być? Czyżby to też była wina ddr-ów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... Więc moja propozycja jest aktualna :wink:

Jeżeli Kingstony nie dawałyby rady to... miałbys Bluescreena przy uruchamianiu o treści PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA - Ja tam mam w XP ja przesadze z pamięciami. A jeżeli chcesz dać im odpocząc to daj je na HCLK, a nie HCLK +33.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...