Aveuser Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Witam! Po wstępnym rozeznaniu w rynku potrzebuję porady w wyborze karty graficznej. Podstawowe wymagania to: - PCI-E :) - DVI + TV :) - cena rzędu 600-800pln :cry: w uzasadnionych przypadkach może troszkę więcej - chłodzenie pasywne :mur: W tym przedziale wybór jest, z tego co zauważyłem, raczej mały. Do tej pory znaleziono (kolejność mniej więcej cenowa): 1. Gigabyte GF 6600 128MB 128bit TV DVI Box (GV-NX66256DP ) 2. Gigabyte Radeon X700 128MB DVI TV Box (GV-RX70128D) 3. Gigabyte GF 6600 256MB 128bit TV DVI Box (GV-NX66256DP) 4. Asus GF 6600 256MB 128bit TV DVI Silencer 5. Gigabyte Radeon X800 128MB 256bit TV DVI Box (GV-RX80128D) Może jakieś ciekawe pozycje przegapiłem dlatego zwracam się o pomoc w wyborze. Pytania dodatkowe: - czy ten Asus (4) na pewno jest chłodzony pasywnie, co to za cudo, bo nie pamiętam już nawet gdzie to trafiłem... :oops: - czy różnica w wydajności (5) vs np.(3) jest warta tych bodaj 300pln? Zaznaczam, że chodzi głównie o biuro, CAD (w tym dość rzadko 3D) i multimedia, gry raczej sporadycznie. Dzięki za wszelkie porady P.S. Cały czas zastanawiam się nad tym chłodzeniem pasywnym, bo to dość mocno ogranicza wybór, ale te małe wiatraczki jakoś mnie nie przekonują (mniejszy wiatrak ~ większy hałas), a karta na dodatek będzie użytkowana ładne parę lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 A Leadtek 6600GT w wersji extreme ze 128MB pamieci dostaniesz za 735 zł już ;) może warto się nad tym zastanowić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Do takich zastosowan pasywny GF6600 gigabyte'a mysle ze spokojnie wystarczy. X800 jest dużo mocniejszy, musisz sie zastanowić czy faktycznie potrzebna jest az tak mocna karta (chociaz w perspektywie kilku lat na pewno lepiej wziac ta mocniejsza ;) ) EDIT: jeszcze jedna sprawa, poczytaj o 6600 na forum, glownie o problemach z bolącymi oczami, piszczeniem itp. w radeonach takich przygód nie będzie na pewno. Edytowane 20 Lipca 2005 przez madek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGSMRQ Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Z moich obserwacji to muszę przyznać że rzadko spotyka się dobre BOXowe chłodzenie, o pasywnym nie wspomnę. Jeżeli chcesz, aby twoja karta była cicha to nawet nie myśl o OC bądź kartach fabrycznie podkręconych. Raczej skieruj swój koszyk w kierunku sprawdzonych konstrukcji renomowanych firm z klasycznymi taktowaniami, chyba że masz w zimie zimno w pokoju :D . Ja bym na twoim miejscu poszperał w oferta z aktywnym chłodzeniem i coś do tego zamontował, albo firmowe heatpipe'y albo WC. Przemyśl sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aveuser Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) madek Tak, już się naczytałem o kłopotach z 6600, ale jak już wspomniałem wcześniej - oferta z pasywnym chlodzeniem jest raczej wąska (a jak to jest z tym nieszczęsnym wyjściem TV w tych radkach X700/X800?)... Tak czy owak dzięki za radę :wink: Między innymi z tego powodu waham się najbardziej między (2) a (5) bartez91 Wiem, że w tym przedziale cenowym można dostać wydajniejsze karty, tutaj jednak stawiam na ciszę, jak już wspomniał madek, półka wydajności, w którą celuję wystarczy raczej (IMHO) w zupełności... :wink: GREGSMRQ 1. Tak, karta nie będzie raczej podkręcana. 2. Czy dobrze Cię rozumiem? Sugerujesz zakup karty z chłodzeniem aktywnym i przerobienie tego na coś pasywnego (czy raczej dodanie czegoś do standardu)? W sumie o tym nie pomyślałem, tylko, że to raczej podbija koszty, więc trzymając się wspomnianych kwot pewnie wyjdzie na to samo (oczywiście muszę teraz rzucić okiem na ofertę bo zielonego pojęcia o tym nie mam). No i gwarancja... :? Dzięki wszystkim, oczywiście czekam z niecierpliwością na dalsze wypowiedzi. Edytowane 20 Lipca 2005 przez Aveuser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Wbrew pozorom pasywne chłodzenie na tych gigabyte'ach jest bardzo wydajne, nawet do O/C. Oczywiscie trzeba wczesniej zapewnic jakikolwiek przewiew w obudowie. EDIT: Dla świętego spokoju możesz wziąc tego pasywnego X700, wyjscie TV maja bardzo dobre, a wydajnoscia nie ustepuje 6600 (czesto nawet przewyzsza). Edytowane 20 Lipca 2005 przez madek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 A co jest nie tak w wyjściu TV w radeonach? Z tego co się orientuję ATI mialo zawsze lepsze wyjścia TV (chyba że w X-ach jest inaczej). Co do gwarancji - jakby coś padło to zakładasz stare chłodzenie i twierdzisz że nic nie ruszałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aveuser Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Łasico :wink: Swojego czasu sporo czytałem o problemach z konfiguracją wyjść TV w Radeonach (kilku znajomych też miało kłopoty typu prawidłowo działa albo TV albo monitor), ale to dotyczyło bodaj Radków 9xxx itp, jak jest z tymi na PCI-E (czyli X...) właśnie nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREGSMRQ Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Tak, raczej sugeruję rozebranie systemu AC i wsadzenie czegoś bardziej dla ucha i piwka :lol: Koszty kosztami, ale cooling firmowy na mojej grafie <patrz opis> padł po 3 miechach stopniowo z bezgłośniego jak na owe czasy orzechodził ewolucję w słyszalny, głośny, uciążliwy, zdechły i nie pomogły tu czyszczenia czy smarowania, a chłopcy i dziewczątka z Leadteka już się postarali żebym zastępczego wiejoka nie zaimplementował bez ingerencji w alukonstrukcję, więc poszła zmiana jak tylko zaczął mi się radiator goły do 65 Celów podgrzewać na HL2 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...