Skocz do zawartości
emgie

768 Ram Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzialam sobie spokojnie na P4P800 + PIV 2.4C i 512RAM. Z uwagi na fakt, iż praca z tak mala iloscia ramu przestala byc komfortowa dokupilem w tym miesiacu jedna kostke 256MB i po wyplacie mam zamiar kupic druga. Problem polega na tym, ze komp nie za bardzo chce chodzic na 3 kosciach. Prime ok, 3DMarki dzialaja, Memtest ok, za to gry sie wieszaja. Rozumiem, ze stracilem duala, ale totalny brak wspolpracy to przesada. Kosci sa takie same (twinmosy). Komp odkrecony, bios dzis aktualizowany na najnowszy i dalej nic :mur:. Jest jakies wyjscie czy pentiawki maja uczulenie na 3-kosci. Troche mnie to leczy bo widze poprawe w "chrupaniu" w grach, ale co z tego kiedy po chwili [gluteus maximus]. Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie pentium tylko kontroler pamieci w chipsecie

To miałem na myśli :)

Próbowałem wczoraj wszystkiego. Przekładałem, wyjmowałem, w różnych konfiguracjach. Za każdym razem było do bani. Dwie kości obojętnie które by to nie były jest wszystko ok, a jak dołożę trzecią powstają zwisy. Memtest wczoraj bardzo dłuuugo i 0 błędów więc może płyta coś nie halo. Trzeba przyznać, że po dłuższej pracy zaczęło to jakoś działać (może płyta się przyzwyczaja) Dziś nie miałem jeszcze zawiechy, nawet pograłem w Battlefield 2 i nic się nie działo (choć wczoraj czasami też się udawało). Zobaczymy dalej. Najbardziej mnie dziwią dobre wyniki w testach podczas gdy prawdziwe sprawdziany powodują jakieś błędy.

Edytowane przez emgie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra pochwaliłem :D Włączyłem przed chwilą RBR i zagrałem 4s po czym zwis. Może to ta płyta jakaś wadliwa. Na nieszczęście w około sami AMDkowcy więc nie mam jak sprawdzić :( Warto z czymś takim chodzić na gwarancję? Może jeszcze jakieś pomysły?

Edytowane przez emgie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. plyty na s939 wogole nie chodza na 3 kosciach

ty masz plyte z dualem ,czyli na 3 kosciach jak najbardziej moga byc problemy ,bo plyta pewnie sama nie wie czy ma pracowac w dualu czy nie - moze napisalem to smiesznie ,ale chodzi o to ze chipset nie wie gdzie ma poslac porcje danych ,a skad odczytac

oczywiscie programy do testowania moga przechodzic ,bo sprzwdzaja komorki pamieci po koleji ,ale juz aplikacje sie wykrzaczaja

coz mozna poradzic - albo luzujesz timingi ,czy nawet zwalniasz pamiec ,wlaczas/wylaczasz opcje pamieci w biosie (rozna opcje) i za ktoryms razem trafisz ze plyta bedzie jako tako chodzila ,albo dokladasz czwarta kosc ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Ja mam MSI 875P Neo. I w mojej instrukcji od mobo napisano iż mogę zastosować jedną, dwie bądź cztery kości pamięci. Ani słowa o trzech. A jako, że chipsety mamy podobne, to prawdopodobnie dotyczy to także Twojego Asusika.

Czyli trzeba dozbierać na jeszcze jadną kochę, a pamięci idą w górę :cry:

Edytowane przez ZeroSuper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus nie zszedł jeszcze na psy. U mnie na 3 kościach komp działał super stabilnie - miałem 512mb hynixa i 2x256 twinmosa.

A może zasilacz jest dupny i nie wytrzymuje dodatkowego obciążenia 15W?

1560437[/snapback]

256mb jednostronne a 512mb dwustronne ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamietam dokladnie gdzie to jest ale zobacz czy opcja przy podkręcani nie ustawila Ci sie na AUTO ( tam co jest do wyboru AUTO, STANDARD, TURBO) jak masz AUTO ustaw sobie na STANDARD moze cos pomoże :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no miales zapelnione 4 banki wiec parzysta liczbe

no i kazdy bank mial 256mb

to inna sytuacja

1563354[/snapback]

w slocie 1 i 3 mialem kostki po 256mb jednostronne twinmosa(czyli jak do duala)

a w slocie 2 był dwustronny hynix 512

Pierwszy kanał załadowany 3 bankami, drugi kanał tylko jednym.

EDIT : co innego mialem na myśli a co innego napisalem

Edytowane przez AK47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pentiumach przy 3 bankach dual wylacza sieau autmatycznie a wiec kontroler nie ma problemu, pentiuma na dobrej plycie da sobie rade z roznymi pamiatkami, na 2 confi ( to nie jest dobra plyta msi865p neo) mam celka 2.66 1 kosc kingmax 512 3cls ddr 400,2 256 noname ddr266 2.5cls. wszystko pracuje na 333 co wy na to to nie pracuje tylko w dualu

Edytowane przez thorton1973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOja plyta MSI chodzi super wiec nie wiem dlaczego MSI i865p neo...ma byc gorsza...to chyba w sumie ta sama plyta...tylko chipset inny...nie sprawdzalem trzech pamieci...ale jak mialem twinmosa w pierwszym slocie a w 3cim viteste...to cos sie chrzanilo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego bo ja mamk porownanie z moim gigabytem, na msi 865neo swojej pentiumy nie moglem odpalic nawet na 255mhz a na gigabycie zwiesza mi sie dopiero na 288mhz na standartowym chlodzeniu a dotego wcale nie trzeba miec super zasilacza ani swietnych pamiatek. tamta plytka latala wczesnie z ta pentiuma 2.4c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi