Orgiusz Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Bez przesady. Sapkowski IMHO jest dobry tylko w malych dawkach (Wiedzmin i kilka opowiadan ) Pratchetta naczytalem sie wszytkiego co wydal. Genialny jest Dobry Omen ktory skrobnal razem z Neil'em Gaiman'em. Wlasnie przypomnialo mi sie ze musze sieknac resztke ( jakies 400 stron Amerykanskich Bogow bo pierwsza setke zmeczylem w Empiku :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 A ja się wetnę. Książka stulecia (uważam, że kto jej nie czytał, to jakby nie czytał w ogóle nic przez całe życie) to PARAGRAF 22 (ci co znają, to wiedzą dlaczego :wink: ) Acha: kto z was czytał 'Ulissesa' Joice'a? Od razu do ulubionych dodam :wink: (a co ja taka wredna się dziś zrobiłam? :) ) Ullises to byla moja droga przez meke. Jak bylem w Dublinie, to za przeproszeniem rzygac mi sie chcialo, jak widzialem co sto metrow tabliczke upamietniajaca wydarzenia z ksiazki. Za glupi na Ullisesa po prostu jestem - za przeintelektualizowana jak dla mnie ksiazka, a ze starozytnosc nigdy nie byla moim konikiem, wiec wywody uniwersyteckie mnie meczyly niezmiernie. Moze na starosc wroce do Joyce'a, ale na razie... ble Paragraf rzadzi :) Ksiazka lezy caly czas w samochodzie i zawsze jak stoje w korku to jakis fragment sobie przeczytam. I nie ma bata, zeby sie nie usmiechnac. Polecam "Lot nad kukulczym gniazdem" - rownie szalone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quistis Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Ullises to byla moja droga przez meke. Jak bylem w Dublinie, to za przeproszeniem rzygac mi sie chcialo, jak widzialem co sto metrow tabliczke upamietniajaca wydarzenia z ksiazki. Za glupi na Ullisesa po prostu jestem - za przeintelektualizowana jak dla mnie ksiazka, a ze starozytnosc nigdy nie byla moim konikiem, wiec wywody uniwersyteckie mnie meczyly niezmiernie. Moze na starosc wroce do Joyce'a, ale na razie... ble Paragraf rzadzi :) Ksiazka lezy caly czas w samochodzie i zawsze jak stoje w korku to jakis fragment sobie przeczytam. I nie ma bata, zeby sie nie usmiechnac. Polecam "Lot nad kukulczym gniazdem" - rownie szalone. Heheh, a ja Ulissesa czytałam ze słownikiem wyrazów obcojęzycznych Kopalińskiego - tam co dziesiąte słowo to albo nie znałam, albo zapomniałam :lol: Tak BTW, to ta książka powinna mieć podtytuł 'droga przez mękę' :wink: też mi ręce opadały. To samo miałam z Arystotelesem: godzinami się starałam załapać o co chodzi w tej teorii idei i miałam wielkie problemy z tym, żeby to spamiętać :D A Paragraf: to generał Scheisskopf i jego plany jak te deseczki i druciki zainstalować żołnierzom, by równo w defiladach szli, ja się tarzałam ze śmiechu przy tym :D oraz Milo i jego tłumaczenie, jak kupuje drogo, sprzedanje tanio - a zarabia; jeszcze tago nie rozgryzłam :wink: :D ale kiedyś to zrobię - i zastosuję... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 pod filozofów trzeba sobie zrobić delikatne podwaliny, np w postaci "swiata zofii" - mila i przystepna podroz przez filozofie... a pozniej arystoteles ;) pratchetta ostatnio zaniedbalem, musze troche nadrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arfis Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Jak wiadomo trwaja wakacje. Jedni graja po 24h inni katuja procki przy OC. Inny czytaja ksiazki. Co obecnie czytacie ? Co polecacie ? Do tej pory czytalem tylko fantastyke, moze czas na zmiane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja zabieram się ponownie za "Anioły i Demony" i osławiony już Kod :( trzeba przeczytać żeby sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja narazie czytam reklamy na opakowaniach:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Dobre sa ksiazki telefoniczne :-P Edytowane 5 Lipca 2006 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 czy mi sie wydaje czy juz bylo cos podobnego? :) tak czy siak koncze zaraz George R. R. Martin - Uczta dla wron: cienie smierci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 dzisiaj zakonczylem 'Zahir' P.Coelho i teraz zbieram sie (zreszta od dluzszego czasu) do czytania 'Bastion' S.Kinga :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaioshen Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Polecam książke H.Sienkieiwcza - Potop. Przyda Ci się do szkoły, jeżeli jeszcze nie omawiałeś. Bardzo dobra książka. Pierwsza lektura szkolna, która mi się podobała. Teraz zabieram się za Trylogie Mrocznego Elfa. Co polecicie z książek o tematyce wojennej ? Mam smaczek na ten klimat po obejrzeniu Band Of Brothers. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Ja zabieram się ponownie za "Anioły i Demony" i osławiony już Kod :(Ponownie? :blink: Nie szkoda Ci czasu na ponowne czytanie "Aniołów i Demonów"? Zbyt duż przegięć jest w "Aniołach..." co mnie zniechęciło do przeczytania "Zwodniczego punktu". Nie czytaj "Cyfrowej Wieży" - szkoda czasu, nic specjalnego. czy mi sie wydaje czy juz bylo cos podobnego? :)Było kilka topiców o książkach. Wracając do pytania zawartego w nazwie tematu - obecnie czytam "Sztukę Wojny" Sun Tzu, a później chyba będzie trzeba się zabrać za kolejne części Diuny: "Bóg-Imperator Diuny", "Heretycy Diuny" i "Diuna Kapitularz". Swoją drogą: znacie książki o tematyce cyberpunka oprócz "Neuromancera" Gibssona i "Ubika" Dicka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Cro a czytales Idoru i Swiatlo Wirtualne Gibsona? Troche inny klimat niz biblia cyberpunku ale tez mi sie podobaly ;] A ostatnio co sieknalem to Kapelusz pelen nieba Pratchett'a i Kule Crichton'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Swoją drogą: znacie książki o tematyce cyberpunka oprócz "Neuromancera" Gibssona i "Ubika" Dicka? Ubik to raczej narko-klimaty niz cyber-punk, ale jak Ci sie podobal, to koniecznie przeczytaj "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" tego samego autora. A jak Cie Dick wciagnie, to zainteresuj sie opowiadaniami, a potem reszta jego powiesci. Warto poswiecic duzo czasu na poznawanie jego swiatow. Aha - Dies Irae czytaj na koncu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Trzy stygmaty... sa, jak kazda ksiazka PKD, niesamowicie wkrecajace. Ubik to dobry kawal psycho jazdy :] Oczywicie koncowka miazdzy ;] mowi do tych co nie czytali ;] Hmm musze przejzec strony Gildia.pl moze znajde cos co skutecznie zabije czas wolny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) @Crosis W przypadku Gibsona na “biblii” świat się nie kończy, polecam “Graf Zero”, “Mona Liza Turbo”. A co do ojca dyrektora nurtu to wystarczy po prostu sięgać po kolejne jego ksiązki... "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?" "Przypomnimy to panu hurtowo" "Minority Report" to najbardziej znane i oklepane. Od siebie polecam “Opuścić Los Raques” Macieja Żerdzińskiego – mocno psychodeliczny, mroczny i brutalny CP. Radzę czytać mając “suchy mózg”. koniecznie przeczytaj "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha"Racja... Edytowane 6 Lipca 2006 przez MeWho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ostatnimy czasy wziolem sie za S. Kinga i trafilem na knige pt. "Regulatorzy", książka troche pokręcona ale warta bo wciaga jak bagno ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Ostatnimy czasy wziolem sie za S. Kinga i trafilem na knige pt. "Regulatorzy", książka troche pokręcona ale warta bo wciaga jak bagno ;] Tylko koncowka spieprzona i to kompletnie. Podobnie jak w "Desperacji" :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Polecam książke H.Sienkieiwcza - Potop. Przyda Ci się do szkoły, jeżeli jeszcze nie omawiałeś. Bardzo dobra książka. Pierwsza lektura szkolna, która mi się podobała. Teraz zabieram się za Trylogie Mrocznego Elfa. Co polecicie z książek o tematyce wojennej ? Mam smaczek na ten klimat po obejrzeniu Band Of Brothers.Potop jest niezły jeśli ktoś lubi takie klimaty. Mi się podobał, ale bez rewelacji. Aczkolwiek warto przeczytać. W wakacyjnej kolejce: - Graham Masterton - "Ciemnia" - Terry Pratchett - "Równoumagicznienie" - Stephen King - "Skazani na Shawshank" - Dan Brown - "Angels & Demons" - oryginał - Paulo Coelho - "Eleven Minutes" - oryginał Nie są to może specjalnie ambitne tytuły, ale liczę, że miło wypełnią mi najbliższe wolne wieczory. Może wyskrobię jeszcze trochę kasy na kolejnego Pratchetta, kto wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 (edytowane) Ja obecnie męczę "Dziady" :lol2: Do tej pory tylko streszczenia czytałem, szkoła skończona, trzeba nadrobić braki. Pratchett'a chyba cały świat dysku przeczytałem, polecam każdemu B-) No i po coś nowego strugackich bym sobie skoczył do biblioteki... Edytowane 6 Lipca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 - Stephen King - "Skazani na Shawshank" Dyc to opowiadanie i to dosc krotkie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 Cro a czytales Idoru i Swiatlo Wirtualne Gibsona? Troche inny klimat niz biblia cyberpunku ale tez mi sie podobaly ;]Nie, nie czytałem. W tej chwili zbieram tytuły, aby móc spojrzeć, czy w bibliotece są te książki. Dobrze jest wiedzieć o wielu książkach, a wiem, że na PurePC sporo osób czyta książki o tematyce cyberpunka, stąd te moje pytanie. ;) Ubik to raczej narko-klimaty niz cyber-punk, ale jak Ci sie podobal...Szczerze to nie czytałem jeszcze Ubika. ;) Wiem że to popularna książka, która warto przeczytać. @Crosis W przypadku Gibsona na “biblii” świat się nie kończy, polecam “Graf Zero”, “Mona Liza Turbo”. Domyślam się. ;) Nueromancera też jeszcze nie czytałem i niestety przez jakieś 2-3 miesiące nie będę mógł przeczytać żadnej książki z tych przez Was proponowanych. Tak jak wcześniej napisałem - dobrze jest znać tytuły dobrych książek, tak profilaktycznie na przyszłość. ;) Kiedy będę mógł sobie je wypożyczyć, to wtedy ta wiedza mi się przyda. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 6 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2006 A ja właśnie skończyłem "Przesyłkę z Salonik" Ludluma... a w kolejce "Bez pożegnania" Harlana Cobena, "Zamknięty świat" Silverberga i "Kula" :) Crichton'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Dodam całą sage o Wiedźminie Sapkowskiego. Musze w wakacje zacząć Narreturm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Ja skonczylem wlasnie "Odyseja Trojańska" Clive Cusslera jak i zreszta 'Wydobyć Titanica" ,"Skarb" czy tez "Sahara". Bardzo mi sie spodobala ta seria i polecam kto nie czytal. Akurat na wakacje jak nigdzie nie wyjezdzasz mozna poczytac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 Larry Bond - "Kocioł" (The Cauldron) Niezwykle wciągająca książka przedstawiająca scenariusz wojny w Europie (w czasach współczesnych). Polska odgrywa w niej znaczącą rolę. ;) Dodam, że książkę czytałem do samego rana. Polecam jeszcze: Andrzej Ziemiański - "Achaja" Jacek Dukaj - "Czarne oceany" wszystko Siergieja Łukianienki (w szczególności dylogie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2006 (edytowane) Hihi. A ja przy pomocy mojego wrodzonego farta, znalazłem prace w ksiegarni, w ktorej to robie juz od konca czerwca;] Jak narazie zaliczyłem miedzy innymi ostatnie ksiązki Pratchett'a, ktorych jakos nie mialem okazji kupic [miedzy innymi wlasnie dobrego omena]. Po za tym trafiają sie nieraz smaczki takie jak polska manga [guardian rula :lol:] . Teraz jestem na etapie czytania po raz X braci Strugackich :) BTW , nawet nie jestescie sobie w stanie wyobrazic ile powstało ksiązek na podstawie słynnego kodu....;> Po za tym "kfiatki" w stylu co łączy piramidy i zamach na WTC to codziennosc ;]]]] Edytowane 9 Lipca 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Hmm... jako że czasu troszkę więcej ostatnio (wakacje w końcu), to zabrałem się za wszystkie ksiązki Cusslera i Browna... lekkie i w sam raz na wakacje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:::PaStA:::. Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja teraz czytam "Ląd zapomniany przez czas" E.R.Burroughs'a . Bardzo fajna książka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 A ja wczoraj skończyłem kolejnego Ludluma (Spisek Akwitanii)...już 12 jego książka...dobrze że jeszcze tyle zostało :) A zacząłem "Bez pożegnania" Harlana Cobena...zaczyna się ciekawie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...