Skocz do zawartości
Orgiusz

Book Squad

Rekomendowane odpowiedzi

Czy nie ma jakis fajnych ksiazek o UFO ? chodzi raczej o takie horrory o porwaniach ufo, bez zadnych walk. Nie lubie ksiazek w ktorych autor odbiega od fabuly i pisze jakies głupoty ( jak w Przenaczeniu i Lolicie ).

Np. "Łowca snów" S. Kinga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Orson Scott Card Gra Endera - no to było ciekawe, ksiazka wciagała, byla interesująca wciagała prawie jak Harry Potter. Chodziasz bylem troche zawiedziony, myslalem ze ksiazka bedzie obejmowała duzo wydazen, a skupila sie ona na tych początkowych i na nich sie niemalze skonczyla.

[...]

IMHO duzo ciekawszy jest drugi tom Orson_Scott_Card#Saga_Endera :)

Strawilem komplet (oczywiscie z tego co wyszlo) i jak na razie jestem zadowolony, ze sie nimi zajalem.

Rozwiniecie (oraz nastepstwa) wydazen, ktore dzieja sie w Grze Endera ma miejsce w Orson_Scott_Card#Saga_Cienia (przynajmniej w pierwszych 4 tomach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. "Łowca snów" S. Kinga.

ogladalem film, nie byl aż tak dobry, i z tego co pamietam to tam nie bylo nic o UFO. Dodam jeszcze ze S.King to jedyny autor ktorego czytalem, nie chcialbym sie znowu do niego ograniczac.

IMHO duzo ciekawszy jest drugi tom Orson_Scott_Card#Saga_Endera :)

Strawilem komplet (oczywiscie z tego co wyszlo) i jak na razie jestem zadowolony, ze sie nimi zajalem.

Rozwiniecie (oraz nastepstwa) wydazen, ktore dzieja sie w Grze Endera ma miejsce w Orson_Scott_Card#Saga_Cienia (przynajmniej w pierwszych 4 tomach).

no oczywiscie mam to w planie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogladalem film, nie byl aż tak dobry, i z tego co pamietam to tam nie bylo nic o UFO. Dodam jeszcze ze S.King to jedyny autor ktorego czytalem, nie chcialbym sie znowu do niego ograniczac.

Zapomnij o filmie, książka (tradycyjnie) jest lepsza.

A ufo było i to takie nieprzebajerowane, pokazane w ciekawy sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o filmie, książka (tradycyjnie) jest lepsza.

A ufo było i to takie nieprzebajerowane, pokazane w ciekawy sposób.

no wiem ze film i ksiazka to 2 inne historie, ale znam zakonczenie i postep fabuly. Ja szukam ksiazki ze ufo porywa kogos na statek do badan itp. a nie ze chodzi po ziemi i zabija a jest pochodzenia pozaziemskiego :< bo to wcale nie musialoby byc ufo tylko jakis nieznany potwór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam chodzi po ziemi i zabija, aleś uprościł. Dla mnie wątek Szarego jest zdecydowanie ciekawszy i pomysłowy niż jakiś potwór z bagien, do którego go chyba sprowadzasz.

Książka mi się bardzo podobała, ale rozumiem już, że szukasz czegoś innego. Niestety nie polecę ci nic o takiej fabule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Harry Potter and Deathly Hallows... Szkoda że to ostatni tom :(

Mógłbym czytać o Harrym ile wlezie (czyt. do jego śmierci po ~90 książkach :D )

Dobra, co o książce... hmm nie będę pisał nawet spoilerów, nie ma sensu, lepiej przeczytać. W każdym razie niektóre zakończenia spraw/wątków mnie zaskoczyły jak cholera, a jeden nawet jeszcze bardziej :blink:

Chodzi o Snape'a...

Nie napisze kto umarł, ale parę osób, a nie tylko 2 jak mówiła J.K.R.

Ogólnie książka dobra, ale pozostaje niedosyt, bo to niby koniec :|

Zresztą teraz już mi się miesza oryginał z HP napisanym przez fankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys Strugacki Poszukiwanie przeznaczenia albo 27 twierdzenie etyki - na poczatku było nudne, potem zrobilo sie ciekawsze a przez ostatnie 1/3 ksiazki było tak nudne i głupie, ze szkoda gadac

No niestety, od kiedy zmarł Arkady i Borys pisał sam ksiąki - to już nie to. Mimo niewątpliwego warsztatu pisarskiego, pomysłów i tak dalej brakuje tam chyba tej burzy mózgów braci.

Orson Scott Card Gra Endera - no to było ciekawe, ksiazka wciagała, byla interesująca wciagała prawie jak Harry Potter. Chodziasz bylem troche zawiedziony, myslalem ze ksiazka bedzie obejmowała duzo wydazen, a skupila sie ona na tych początkowych i na nich sie niemalze skonczyla.

No to jak Gra, to cały cykl Endera machnij, jest naprawdę fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

evocati - Trylogia Bourne'a, Testament Materese'a, Strażnicy Apokalipsy, Protokół Sigmy, Zlecenie Jansona

imho ;]

tak samo zresztą imho Świat wg Clarksona 2 jest lepszy od części pierwszej :]

Kończę teraz 'Wiem że masz duszę' tego samego autora...bardzo fajna, trochę mniej z humorem niż wymienione wyżej, ale polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, macie jakies tytuly w stylu "kula" ( ksiazki nie czytalem, z braku lepszych tytulow moze przeczytam, niestety widzialem film ) albo "ukryty wymiar" ( film ). Chodzi o taką groze, niewyjasnione zjawiska, niewidzialny wróg.

W kolejce mam "Solaris" na szczescie filmu nie ogladalem :) z krotkiego opisu o czym jest ksiazka, stwierdzam ze sie bardzo nadaje dla mnie, lubie takie tajemnice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu, ale po przeczytaniu tego posta pierwsze co mi przyszło do głowy to The Thing (Rzecz)...jakoś tak fajnie mi się to czytało...tylko za Chiny nie pamiętam kto to napisał...

zbieżność tytułów z filmem Carpentera oczywiście nieprzypadkowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu, ale po przeczytaniu tego posta pierwsze co mi przyszło do głowy to The Thing (Rzecz)...jakoś tak fajnie mi się to czytało...tylko za Chiny nie pamiętam kto to napisał...

zbieżność tytułów z filmem Carpentera oczywiście nieprzypadkowa...

własnie o takie cos mi chodzi, niestety film ogladalem nawet dwa razy i to niedawno :<<<<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, macie jakies tytuly w stylu "kula" ( ksiazki nie czytalem, z braku lepszych tytulow moze przeczytam, niestety widzialem film ) albo "ukryty wymiar" ( film ). Chodzi o taką groze, niewyjasnione zjawiska, niewidzialny wróg.

W kolejce mam "Solaris" na szczescie filmu nie ogladalem :) z krotkiego opisu o czym jest ksiazka, stwierdzam ze sie bardzo nadaje dla mnie, lubie takie tajemnice :)

Dean Koontz - "Odwieczny wróg" (jest film)

Dean Koontz - "Zimny ogień"

Stephen King - "Desperacja"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sesq, ja właśnie przeczytałem kilka dni temu Solaris, rzeczywiscie jak się czyta to wieczorem to można się przestraszyć, ale ta groza to tylko dodatek bo i tak chodzi o coś innego. W każdym razie polecam z powodu na oryginalne podejście do kosmitów czy obcych cywilizacji.

A teraz zaczałem sobie czytać Wladce Pierscieni, film a ksiazka roznia się dosyć bardzo, film strasznie mroczny, a książka jakby baśniowa... w każdym razie fajnie się czyta ale filmy już widziałem więc znam zakończenia wielu wątków...

Dziwi mnie jedynie fakt, że w filmie nie było Toma Bombadila :D Śmieszna postać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sesq, ja właśnie przeczytałem kilka dni temu Solaris, rzeczywiscie jak się czyta to wieczorem to można się przestraszyć, ale ta groza to tylko dodatek bo i tak chodzi o coś innego. W każdym razie polecam z powodu na oryginalne podejście do kosmitów czy obcych cywilizacji.

A teraz zaczałem sobie czytać Wladce Pierscieni, film a ksiazka roznia się dosyć bardzo, film strasznie mroczny, a książka jakby baśniowa... w każdym razie fajnie się czyta ale filmy już widziałem więc znam zakończenia wielu wątków...

Dziwi mnie jedynie fakt, że w filmie nie było Toma Bombadila :D Śmieszna postać.

ja soraris mam na polce i szybko czytam na sile zeby skonczyc "miasteczko salem" :)

co do lotr, to ksiazke jak chialem przeczytac po filmie, to byla biedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J. Ćwiek,Kłamca 2 -książka utrzymana w podobnych tonacjach jak czesc pierwsza. Miło, szybko i przyjemnie. Czekam na część trzecią bo zakończenie dwójki wskazuje na powstanie takowej.

J.Ćwiek, Liżąc ostrze-dosyc mroczna intryga, troszke fantastyki, wszystko polane odpowiednią iloscią krwi i wyprutych bebechów. Książke mozna we 2 dni przeczytac, specjalnie się do tego nie przykładając, a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tom Bombadil wnosi do glownego watku fabuly bardzo niewiele, a watek z nim zajalby jednak sporo czasu na ekranie - film i bez tego jest dosc dlugi ;)

Ja w pociagu pozyczylem Prawde Pratchetta od kumpla - fajne, wciagnelo mnie mocno, 6 godzin minelo jak 15 minut :) Dotarlem niestety tylko do polowy, bo sie podroz skonczyla ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narobiliście mi smaku tymi fanfarami pod adresem Ludluma. Myślę, że najlepiej będzie czytać jego książki w takiej kolejności w jakiej powstawały. Tak, więc czy dla osoby, która z własnej woli przeczytała jedynie 6 części HP, Dziedzictwo Scarlattich będzie dobrym wyborem? BTW czy w ogóle zdarzyła się jakaś lipa sygnowana Robertem Ludlumem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, zależy co komu pasuje.

Ja przeczytałem jak na razie połowę jego książek i tylko jedna czy 2 książki nie podobały mi się z początku, ale potem już się wkręciłem.

BTW. nie lubię czytać książek w kolejności w jakiej wychodziły. Za liniowe to dla mnie jest :P

Styl pisania ewoluuje, jakieś motywy w danych książkach sie pojawiają. Lepiej czytać raz z "początku", raz z "końca"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książki pisane ze współpracy z różnymi autorami (którzy dzięki temu jakby nie patrzeć mogli się wypromować)...imho to już nie to samo co "czysty" Ludlum...

Serie ?...w sumie nie choć...

powiązane ze sobą - Testament Matarese'a i Spadkobiercy Matarese'a

i książki o agencie Jonie Smith'cie - z cyklu Robert Ludlum otwiera tajne archiwa...

swoją drogą już pisałem kiedyś o tym...strasznie mi Trevayne nie podeszło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po przeczytaniu OP-Center - Centrum Szybkiego Reagowania - Toma Clancy'ego i Steve'a Pieczenika. Ksiazka swietna, niesamowite zwroty akcji, trzyma w napieciu od poczatku do samego konca.

A tak po krotce...

Eksplozja bomby w centrum Seulu. Amerykanski samolot zestrzelony nad Korea. Proba zamachu na amerykanska baze wojskowa w strefie zdemilitaryzowanej. Do akcji wkracza Centrum Szybkiego Reagowania. Za zamachami nie stoi Korea Polnocna, lecz ktos, kto dla swoich szalenczych celow nie zawaha sie wywolac globalnego konfliktu.

Zachecajace ? Goraco polecam.

Edytowane przez CBZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi