Skocz do zawartości
p!Ck3r

Paszport Pol-niem

Rekomendowane odpowiedzi

elo, przed chwila dzwonil do mnie kumpel z holandii i taka tam gadka szmatka i mowi ze jezeli mialbym paszporty polsko-niemiecki albo francuski to znalazlby dla mnie robote z miejsca, gadka sie skonczyla i pytam ojca, a ojciec mowi, ze nie wie czy takie cos jest. Szukalem http://www.mswia.gov.pl/spr_oby_pas.html ale 1. pisane jezykiem urzedowym to 5/10 wiem z tego, 2. nie ma tam mowy o czyms takich (chyba :P). W sumie teraz przyszlo mi na mysl ze jestesmy w UE, wiec nie wiem po co te [ciach!]ly (no chyba, ze rynku pracy nie otworzyli)

wie ktos cos z was o takim czyms? albo ma takie cacko? miloby bylo jakby sie podzielil ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o obywatelstwo to mozesz miec tylko jedno. czyli jesli przyjmujesz przykladowo obywatelstwo francuskie to automatycznie zrzekasz sie polskiego. wyjatkiem sa osoby ktore urodzily sie poza krajem ojczystym swoich rodzicow. przykladowo: ojciec jest polakiem, matka jest holenderka a porod byl na terenie niemiec - dziecko bedzie mialo potrojne obywatelstwo: polskie (po ojcu), holenderskie (po matce) i niemieckie (z racji miejsca narodzin)

edit:

w tekim przypadku masz prawo miec 3 paszporty ale nie ma czegos takiego jak paszport polsko-holendersko-niemiecki

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi