Skocz do zawartości
KvM

Jeszcze o mrożeniu kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł z chłodzeniem via lodówkę a tak na prawdę zamrażarkę nie jest do końca pozbawiony sensu. Ale na pewno nie ma sensu wkładanie całego kompa do lodówki. Najprościej jest kupić ze dwie używane zamrażarki np. typu mors - potrafią schłodzić do -20C jedną przeznaczyć na chłodzenie procka drugą na chłodzienie grafy, chipsetu i pamięci. nie ma jednak sensu wkładanie do zamrażarki chłodnicy z wiatraczkami. Trzeba ją zalać cieczą zamarazającą poniżej -20C (na razie nie mam pomysłu na coś taniego) i pompować ciepło przy pomocy klasycznego WB (oczywiście przed włączeniem kompa schładzamy ciecz na maxa). Trzeba jednak pomyśleć o pompce, która będzie pracować w takiecj temperaturze! Żadnych peltierów (chyba, że do bicia rekordów) - chodzi o to aby było jak najmniej ciepła do odprowadzenia. Oczywiście wątpliwe jest aby taka zamrażarka podołała shładzaniu procka przez 24h - temperatura cieczy będzie się podwyższać (zamrażarka raczej nie wydoli z utrzymaniem temperatury, w momencie wyłączenia kompa będzie z powrotem schładzana. Myślę, że gdyby po kilku godzinach pracy temperatura nie podniosłaby sie powyżej -10C, to byłby to sukces - im więcej cieczy w systemie tym lepiej. W sumie takie chłodzenie mogłoby być całkiem tanie - używanego Morsa można kupić za ok 100PLN - do tego WB drugie tyle, pompka, węże kolejna stówka. Nie wiem czy da radę znaleźć tanią niezamarzającą ciecz - płyn do chłodnic, czy spryskiwaczy jest za drogi.

Rzecz jasna trzeba pomyśleć o izolacji i przeciwdziałaniu skraplania wody w kompie. Dużym minusem jest wysoki pobór prądu i zajmowane miejsce.

Dla chcących bić rekordy - z b. mocnymi i dobrymi peltierami wydaje się możliwe osiągnięcie przez kilka - killkadziesiąt minut temperatur rzędu -50C - szczególnie gdy ktoś ma pomieszczenie typu piwnica z temperaturą powietrza 10-15 stopni (nawet w te upały...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam whisky ;) A tak serio, to plyn do spryskiwaczy jest zajebiscie tani.. nie wiem ile ty tego chcesz uzyc, ale za 30 zlotych to mozesz miec tego z 10litrow

No może nie wyraziłem się jasno tego ma być kilkaset litrów... (ale bliżej stu niż tysiąca) ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna uwaga - układy oparte na agregatach moga powodować powstanie błędnego koła jeżeli bedą umieszczone w tym samym pomieszczeniu co chłodzony procek a mianowicie dlatego że układ oparty na agregacie będzie wydzielał sporo ciepła. A im więcej ciepła będzie wydzielał tym częściej bedzie musieł pracować gdyż tym cieplej będzie w otoczeniu ... itd ...itd ostatecznie może dojść do tego że będzie on pracował non stop . Więc wniosek jest z tego jeden , podobnie jak ma to miejsce w klimatyzatorach układ oddający ciepło ( chodzi o tą cześć znajdującą się z tyłu lodówki) powinien sie znajdować poza pomieszczeniem .

Ps.

Możliwe że moje obawy są niepotrzebna w końcu nie znam się na tym aż tak dobrze :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna uwaga - układy oparte na agregatach moga powodować powstanie błędnego koła jeżeli bedą umieszczone w tym samym pomieszczeniu co chłodzony procek a mianowicie dlatego że układ oparty na agregacie będzie wydzielał sporo ciepła. A im więcej ciepła będzie wydzielał tym częściej bedzie musieł pracować gdyż tym cieplej będzie w otoczeniu ... itd ...itd ostatecznie może dojść do tego że będzie on pracował non stop . Więc wniosek jest z tego jeden , podobnie jak ma to miejsce w klimatyzatorach układ oddający ciepło ( chodzi o tą cześć znajdującą się z tyłu lodówki) powinien sie znajdować poza pomieszczeniem .  

Ps.

Możliwe że moje obawy są niepotrzebna w końcu nie znam się na tym aż tak dobrze  :lol:  :lol:

Oczywiście - jest to istotna sprawa - pomieszczenie musi być w miarę duże - do odprowadzenia będzie ok. 1KW - latem jest to na pewno problem... Tak czy inaczej agregat będzie pracował nono stop - raczej nie wpłynie to pozytywnie na jego żywotność....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agregat by dlugo nie pociagnoł, kilka godzin i po nim, z reszta sam uzywam takiego agregatu do malowania, pochodzi z 30 minut i jest gorący. Aha nie które maja zabezpieczenie ze sie same wyłączają po czasie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nic nowego....takie rozwizania juz pracuja:

-> Tu jest przyklad jednego z nich <-

I jak widac woda z watercoolera+peltier moze byc spokojnie schlodzona w lodowce  8)

Eee to nie to samo - gość wsadził do lodówki chłodnicę, a ja chcę schładzać bezpośrednio ciecz w zamrażarce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agregat by dlugo nie pociagnoł, kilka godzin i po nim, z reszta sam uzywam takiego agregatu do malowania, pochodzi z 30 minut i jest gorący. Aha nie które maja zabezpieczenie ze sie same wyłączają po czasie :(

Być może się zgrzeje i nie wydoli - to na razie teoria... Może wystarczyłoby połączyć ze sobą dwa "Morsy", a może jakiś mod Morsa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...