Skocz do zawartości
tomaki

700mh=?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kąpa celeron 533 256 mb ram geforce 2 mx 200 32mb.chce wymienic procek na celerona 700.Mam celka 533 ale w starej technologii taki czarny i chce wymienic na 700 (zielony).Czy to poprawi wydajność??Aplikacje gry system bedzie działa szybciej odczuje coś?? i jeszcze jedno procek który mam to 533Mhz\66mhz\128kb.Martwi mnie to gdy jak zakupie procka 700 z parametrami 700mhz\100mhz\256kb to mi pujdzie na szynie 100??Na mojej płycie nie moge zmienic magistrali z 66 na 100 Ani zworkami w biosie(zmieniałem bio na nowszy i nic)Poprostu wszystkiego prubowałem.Płyta Via apollo pro 133.CZy ten procek bedzie działał na szynie 100Mhz czy może działąć na 66??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprawdopodobniej bios sam rozpoznaje jakie fsb jest wskazane dla danego procka (66, 100 czy 133) - wskazywało by na to: chipset i prak mozliwości zmiany fsb w biosie (i za pomoza zworek, przełączników)

szkoda ze nie podałeś jaki jest producent i nodel płyty (tylko jaki chipset)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kąpa celeron 533 256 mb ram geforce 2 mx 200 32mb.chce wymienic procek na celerona 700.Mam celka 533 ale w starej technologii taki czarny i chce wymienic na 700 (zielony).Czy to poprawi wydajność??Aplikacje gry system bedzie działa szybciej odczuje coś?? i jeszcze jedno procek który mam to 533Mhz\66mhz\128kb.Martwi mnie to gdy jak zakupie procka 700 z parametrami 700mhz\100mhz\256kb to mi pujdzie na szynie 100??Na mojej płycie nie moge zmienic magistrali z 66 na 100 Ani zworkami w biosie(zmieniałem bio na nowszy i nic)Poprostu wszystkiego prubowałem.Płyta Via apollo pro 133.CZy ten procek bedzie działał na szynie 100Mhz czy może działąć na 66??

1558278[/snapback]

celeron 700 nie jest na fsb 100 tylko 66 !! poza tym ma 128kb cachu, 256 mialy tylko tualatiny !! sprawdź jaki masz maksymalny mnożnik, jeżeli chcesz wzrostu wydajnosci np w grach to kup celka 800 na fsb 100 ( to jest pierwszy celeron z fsb 100) i wymień karte graficzną na np gf2 mx 400 64MB/128 bit albo kup najtańszego gf3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisze to juz ktorys raz na tym forum...

jak chcesz wrzostu wydajnosci to zrezygnuj z celerona. za pare zlotych wyrwiesz na allegro jakiego pentiuma na fsb 100/133 bedzie o niebo lepiej

1558730[/snapback]

Najgorzej jak ktoś się nie zna a udziela odpowiedzi .Może lepsza rada to wogóle procesor z rodziny "nie x86" tylko jakiś G4 lub Alpha ?

Różnica między P3 a Celeronem jest tylko w pamięci cache , która nie ma znaczenia przy przetwarzaniu potokowym.Fakt Celek jest słaby ale P3 też cudem techniki nie jest teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej jak ktoś się nie zna a udziela odpowiedzi .Może lepsza rada to wogóle procesor z rodziny "nie x86" tylko jakiś G4 lub Alpha ?

Różnica między P3 a Celeronem jest tylko w pamięci cache , która nie ma znaczenia przy przetwarzaniu potokowym.Fakt Celek jest słaby ale P3 też cudem techniki nie jest teraz.

1560269[/snapback]

Chlopie, poczytaj troche, potem sie pozastanawiaj, potem znowu poczytaj a jak dalej bedziesz chcial takie brednie pisac to zacznij sie udzielac na OSLEJ LACZCE

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ruff - nie wiesz co pleciesz, skok wydajności miedzy p3 a celeronem jest drastyczny i nie różnią się "tylko" cachem a "aż" cachem i jeszcze FSB p3 ma 100 i napewno odczuje różnice jak zmieni.

1560293[/snapback]

Nie tylko ale np rozkazy przewidywania skoków są ulepszone jak i praca cache (szybsza) i napewno pare innych rzeczy............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi