Skocz do zawartości
SACZI

Ntfs I Okienka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać o dwie, niezwiązane ze sobą sprawy.Wrzucę to do jednego topicu, żeby nie śmiecić.

1. Zidentyfikowałem dokładnie wersję jądra, które mam w systemie, ale nie potrafię wydobyć informacji, na którą architekturę (i386, i586, czy i686) instalator zainstalował mi jajco.

Potrzebne jest mi to do wgrania modułu obsługi NTFS pod FC1:

http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/fedora1.html

Jeżeli ktoś zna polecenie do wydobycia tych informacji, prosiłbym o podanie go.

2. Nie podoba mi sie praca XWindows, a dokładnie GNOM'a. Czy jedynym sposobem na jej przyspieszenie jest rekompilacja menadżera? Nadmieniam, iż wyłaczyłem wszystkie zbedne efekty, które niepotrzebnie obciążają system. Jak się zabrać do ewentualnej kompilacji menadżera okien?

Kolejnym pytaniem, któóre mnie męczy, to w jaki sposób zmniejszyć wielkość ikon, tekstu oraz wyłączyć wygładzanie liter (chyba się to nazywa TrueType).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) uname -a

2) Generalnie co rozumiesz przez przyspieszenie? Na rekompilacji trochę zyskasz. Optymalizacja konfigów też jest wskazana. Wielkość ikon i inne duperele powinny być możliwe do ustawienia też z jakiegoś konfiguratora/panelu sterowania. Popróbuj ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi