dav_k Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Witam, prosze o pomoc przy prawidłowym podlaczeniu dysków, cd-rw i dvd-rw. Niedawno kupilem sobie taki sprzet: * INTEL P4 2.66GHz 505J /533 /1MB /exBit /775 /BOX * MSI 915G Combo * 1GB RAM kingston Dokładny opis płyty głownej na stronie : http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=604 Mam teraz jednak problem ze sprzetem ze starego komputera, a dokładniej z podłączeniem 3 dysków na IDE (WD 80GB; SAMSUNG 40GB; SEAGATE 20GB) oraz nagrywarek dvd i cd Wiem ze moze najlepiej byłoby gdybym sobie zakupił nowy dysk na SATA i bylo by ok, ale tak nie wiem co pod jaka tasme podłączyc. Bo wydaje mi sie ze na taki sprzet to bardzo dlugo mi sie komputer wlacza, a poza tym czasami nawet po uruchomieniu systemu (XP) jest jakis mulowaty. Plyta posiada SATA (ale nie mam narazie co pod to podlaczyc) 1 IDE oraz kontroler RAID czyli razem moge podlaczyc bez SATA 6 urzadzen, ale gdzie zeby dobrze to chodzilo. Aktualnie mam na IDE mam WD80GB na pierwszym raidzie nagrywarki a na drugim tego samsunga i seagata. Moze jest taki powolny bo na raidzie mam napedy optyczne? Moge dodac jeszcze ze w ten sposob nie moglem zainstalowac systemu, musialem na IDE podlaczyc cd i dysk systemowy zeby zaistalowac system,a dopiero potem poprzemieszczalem napedy. Prosze doradzcie jak to mam porozmieszczac, bo juz mnie cos bierze... Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...