wiktusser Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 3000 sempronem czy tez athlonem ? Jeżeli athlonem to nie bo sobie spokojnie do 3200+ podkręcisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Chodziło mi o athlona też. No to czy podkrece zalezy od serii, niekiedy sie nie chca za cholere podkrecic nawet o 100 bez zmiany napięcia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Leborq, Ty masz do wszystkich uprzedzenia ;) Nie traktowałbym testów na egiełdzie jako przesądzające. Przewaga Semprona 2600+ nad 2800+ w Quake 3, Sandrze i PC Marku nie świadczy o niczym. W bardziej wymagających benchmarkach/aplikacjach sytuacja wyglądałby inaczej. Czyżby egiełda dobrała benchmarki, żeby pokazać że nie ma różnicy między Sempronem ze 128kB a 256kB L2? hmmm, zastanawiające ;) Pamiętam czasy jak siedziałem na Duronie 1300 (morgan) - to dopiero był młynek do kawy... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisio Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Kolejne pytanko. Wybrałem już procek Athlon 64 2800+ Płyte też już miałem upatrzoną ale znalazłem jeszcze 1. W którą lepiej zainwestowac? ASUS K8N http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...atid=59&grupa=9 Gigabyte GA-K8NS http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=59&grupa=227 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 podobno ten Gigabyte to udana plyta ,no i lepiej wyglada od asusa tego asusa mialem w rekach i nie zrobila na mnie dobrego wrazenia ,zlego tez nie do konca - mozna by zec ze wogole nie zrobila na mnie wrazenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 klisio napisał(a): Kolejne pytanko. Wybrałem już procek Athlon 64 2800+ Płyte też już miałem upatrzoną ale znalazłem jeszcze 1. W którą lepiej zainwestowac? ASUS K8N 1562360[/snapback] Zdecydowanie Gigabyte... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisio Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) Nie zakładając nowego tematu next pytanko :) 2 modele Gigabyta K8NS, niewielka różnica cenowa i pare funkcji więcej. Który kupić? http://age.pl/podzespoly/opis.php?k=61&id=14570&company= http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=59&grupa=227 Może ten droższy to jakaś wadliwa wersja? Edytowane 28 Lipca 2005 przez klisio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Bierz tego tańszego z Arest'u. Ten droższy posiada Raid - przydatny w przypadku dwóch lub więcej dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 (edytowane) Leborq Po pierwsze. Między innymi dla Ciebie wziąłem ostatnio Abita NF8 oraz ponownie (już chyba 5 sztukę) Gigabyte K8NS. Do tego wszystkiego dobrałem takie oto kości pamięci: 2 x 512 MB PC3200 Kingston na kościach Promos 2 x 256 MB PC3200 Kingston na kościach Samsung 1 x 512 MB PC3200 Hynix D43 2 x 512 MB PC4000 Kingmax Hardcore na kościach Hynix D5 2 x 256 MB PC3200 Samsung TCCC 2 x 512 MB PC3200 Kingmax (te zwykłe) Do tego wszystkiego dobrałem takie oto karty graficzne: Prolink GF 6200 AGP Gigabyte Radeon 9550 Asus GF 6800 LE Winfast GF 6600 GT Testowałem na aż czterech dyskach twardych (razem również): Maxtor 80 GB S-ATA Samsung 20 GB ATA-100 Hitachi 160 GB S-ATA WD 200 GB ATA-100 Testowałem na dwóch zasilaczach: Modecom 350GTF ModeCom CWT-430ADP Testowałem na różnych napędach optycznych: DVD-ROM LG x16 Nagrywarka DVD Nec 2500 LiteON 812S Jeśli uważasz, że taki test „problematyczności” jest nierzetelny to nie wiem jak Twoim zdaniem powinien wyglądać test tego typu. Znalazłem dokładną granicę większości płyt głównych K8NS – kończą się w okolicach 340 – 360 MHz – przy Sempronie 2600+ przekroczenie 340 MHz jest o tyle ciężkie, że napięcie 1,6V w połączeniu z 2720 MHz okazuje się być za dużym obciążeniem dla mosfetów na K8NS. Abit NF8 nie wytrzymał nawet 2400 MHz na napięciu 1,6V Cytat a focus testował swietnie te płytyTo jak wg Ciebie powinien wyglądać test płyt głównych? Chyba nie powiesz, że mam testować różnice w wydajności kontrolera pamięci LOL Aha Gigabyte K*NS testowałem na F11 – nawet nie używałem nowszych i nie miałem żadnych problemów. Zaś co do Sempronó 2600+ i 2800+ - LOL dla Ciebie za to, że porównujesz je do Duronów – to jest zupełnie inna architektura. Oczywiście Ty testowałem te dwa procesory i możesz potwierdzić, że różnica w wydajności jest KOLOSALNA. Mam propozycję – mam te dwa procesory teraz w domu – jakie testy mam przeprowadzić? Co tylko będzie możliwe to, takie zrobię. Czekam na sugestie. Co do Twojego stosunku do moich testów to się nie będę wypowiadał. W pierwszym rzędzie jest lol dla ciebie ponieważ różnica między Sempronem 2600+ a 2800+ jest nie 128 KB do 256 KB, lecz 192 KB do 320 KB – widać tego już nie wiesz. Leborq – pokaż lepsze testy – albo zaproponuj takie, żebym ja przekonał się o Twojej racji – bo jak na razie na podstawie jednej płyty K8NS stwierdzasz, że jest kiepska – a ja tych płyt przetestowałem co najmniej 5 (już nawet nie pamiętam). Edytowane 28 Lipca 2005 przez focus_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 leborg witam napisałeś"są semprony ze 128kb i 256kb.. te pierwsze są nieznacnzie tansze ale znacznie gorsze...." pewny tego jesteś?? bo wprowadzasz w błąd... poczytaj na googlach który jest lepszy 2600 czy 2800 i przy jakich programach wychodzi różnica. Poczytaj także który się lepiej kręci czy 128 czy 256 L2. a najpierw wypadałoby zapytać czykoleś ma w domu studio filmowe.. cyz użytkuje normalnie i gra w gry przy okazji polecam http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...mpron-2600.html pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 sempy z 128 cachu sa wydajniejsze w aplikacjach gdzie do pamięci podręcznej zrzucane są dane poniżej 128kb, jezeli danych jest powyżej 256 to sempy 128 tesh są ;lepsze bo przeszukują swój cach krócej jasne? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimax Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Maiłem atlony i durony ale Celek w technologi 0,9 pomimo 256 pamięci jest król klimax klisio napisał(a): Witam! Mam pytanko. Dysponuje kwotą około 340zł i planuje kupić procka. Zastanawiam się miedzy celeronem a sempronem . Chcialbym poznać wasze zdanie i konkretne modele procków. Z gory thx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 (edytowane) leborg napisał(a): są spermony ze 128kb i 256kb.. te pierwsze są nieznacnzie tansze ale znacznie gorsze.... wersji 128kb unikac jak ognia... wystarczy wspomniec durony :lol: czlowieku, co ty wiesz o k8 ?? pozatym stare durony bardzo fajnie sie krecily a odblokowac dodatkowy cache to lajt.... klimax napisał(a): Maiłem atlony i durony ale Celek w technologi 0,9 pomimo 256 pamięci jest król klimax krol?? chyba jak wlaczysz HT i plynnie ci dziala naraz gg i ie...... Edytowane 16 Stycznia 2006 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...