Skocz do zawartości
BiBeR

Microstar Geforce 6600 Diamond

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytaj temat o 6600 który jest przyklejony, tam koledzy opisali procedure flasha i są tam linki do biosów.

1702897[/snapback]

Nie no sory ale nie ma bata :( to mnie przerasta bez pomocy :( od 3 godzin latam po necie szukając jakiegoś progsu do modowania a jak juz znajde to zero readme, zero poradników, albo nie daje się odpalić :/ biosów mam kilka z czego jeden do MSI GF6600GT 128MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios od GT nie pójdziem raz ze nie to taktowanie pamieci a druga sprawa ze GT ma GDDR3 a nie DDR zwykłe . Co prawa widziałem że ktoś tam przerobił bios od GT ale to pojjedyńczy przypadek.

W skrócie sprawa wyglada tak:

Wyciągasz sobie swój bios z karty za pomocą nvflash ( nie pamietam odpowiednich komend ale powinieneś znaleść info na ten temat w sieci

Odpalasz program NBitor i w nim otwierasz swój bios, zaznaczasz tam opcje Enable temperature trick i masz możliwosc ustawienia wyzszego napiecia dla rdzenia jeśli tylko bios ma odblokowanie inne niż standatdowe napiecia, mozesz sobie zmienić domyślne taktowania. zapisujesz spreparowany bios.

Nastepnie za pomocą nvflasha wgrywasz zmodyfikowany bios, reinstal sterowników i juz masz zakładke z temp GPU

nvflash ( możliwe ze nazwe przekręciłem) używa sie z poziomu dosa i przy pomocy dyskietki startowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komendy już sobie zapisałem tak na wszelki wypadek :D

Problemem pozostaje to że nie wiem jak wejść do DOS-a ( tak wiem że to żałośnie brzmi no ale prawda w oczy kole :( ) i co mam wgrać na dyskietke startową ? nvflash czy kazać winshitowi zrobić taką ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny topic, niestety niemam czasu i przeczytam go w całosci póxniej, pogladowao rzucilem okiem i widze ze na 6600 jest przełamane 10k w 3D03, ja mam MSI NX6600GT-TD128E

post-14779-1135860928_thumb.jpg

Osiagnałem 9399 pkt w 3D03 na configu VGA 580/1120 CPU 230x9=2070 (a64) 512DDR noname 400@460 2,5-3-3-6 2,8V a stery najnowsze bodajze 81.95. Kiedy ustawiam procesor 300x9=2700 i mem 400 2-3-3-6 wynik jest o ok. 80pkt mniejszy :| W moim przypadku daje cos podciagniecie pamiatek a nie cpu :| Jakim to cudem jest taka różnica :mur: Kiedy wróce po swietach do siebie zrobie znowu jais tescik i poprobuje. Edytowałem juz bios i podniosłem w nim napiecie do 1,45, boje sie wiecej bo chłodzenie mam stockowe (jak na foto) a po drugie boje sie wgrywac nowy bios do grafy :/ , temp w windowsie przy 80% obrotów wiatraka to 50-52st, w stresie nieprzekroczyło nawet 70 bodajze

Zrobilem małego testa na sterach 81.95 (niedlugo przetestuje 81.98 ale raczej nic to nieda) dokładny config:

CPU => 2704MHz (300,5x9)

VGA => 500/1000@579/1120 - max bez zwiechy to 580/1160 - wiecej nierobilem

MEM => 512MB single channel, 400MHz 2,5-3-3-8 CR2 @ 450 2,5-3-3-6 1CR

Wynik 3D03 9608 pkt, bez 1GB ramu w dualu napewno nieprzeskocze 10k :(

post-14779-1136153888_thumb.jpg

Nowy ram, jak w podpisie, ustawilem kompa tak: CPU 303x9=2727, MEM 3-3-3-7-1T 500MHz, GRAFA 580/1120 i wynik w 3D03 v360 to nadal ponizej 10k (9811 pkt), no zastrzele sie, musze dac 1,5V i zmienic chłodzenie, 10k musi stuknąć :)

Edytowane przez oswalddini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc ja tu mam problem z D.O.T :/ Jakiego poziomu bym nie ustawił ( commander itp. ) to zegary wciąż są takie same :/ wiecie może czego to wina ? stery to 83.40 oczywiście sprawdzałem je przy odpalonej grze a nie z samym windowsem.

P.S próbowałem też męczyć się z nibitorem ale nadal nie potrafie dodać Voltów i nie jestem powien czy standardowe chłodzenie da sobie z tym rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim kwestia sterów panowie, nie kazde sie nadajac do każdego smarka ;) proponuje zlokac Orba czy chociażby mojego siga i zobaczyć które stery do czego stosować. Po drugie ustawienie sterów na jakość, wyczyszczenie systemu ze smieci, trzecia sprawa to odpowiednie znalezienie zaleznosci pomiędzy zegarami GPU i MEM, niestety ale 6600 to dziwna karta i nie jest powiedziane ze kazdy kolejny MHz da nam wzrost wydajnosci bo często jest wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, na początek pozdro dla wszystkicxh którzy posiadają wyżartą MSI 6600 Diamond, mam pytanko do hipo ;p powiedz mi jakim sposobem zrobiles 10000 w 03 ? masz jakiegoś moda na grafie ? bo ja stanołem na 500/1150, i za hiny nie moge uzyskac na gpu 550mhz i w góre, druga sprawa kombinuje z modowaniem biosa, nie działa ;/ próbowałem wcisnąć bios od MSI GT ale jakiś błąd mam w nvflashu, coś z "ID mismatch" jak dam komende -4 -5 -6 to niby robi flash ale przy końcu jakiś błąd wyskakuje.

Próbował ktoś wcisnąć w nią jakiś biosik innej firmy, albo od GT ?? jesli komuś sie to udąło niech powie jak ;p podobno w biosach GT napięcie jest wyższe i powinno to dać kopa naszej karcie ;p

pozdr for all

acha i jak narazie to stoje na wyniku ~9100pkt w 03 przy konfigu amd64 1,8@2750 2x 512 GEIL 501Mhz, 6600 Diamond 500/1150- (bios oryginalny, wszystkie napięcia na 1,4V - różnica niewidoczna ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi