Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mój pierwszy post :-) Tak więc miałem tak kiedyś jak ułamałem nóżke od zasilania płyty. Po rozgryzieniu schematu okazało się, że to nóżka od zasilania BIOS'u ! Wsadziłem nożke od szpliki i działa. Czasem tylko się nie włącza, ale pomaga twardy RESET i system rusza. A system stawał w następujący sposób: wiatraki, lampki, wszystko ok - tylko ze nawet inicjacji grafiki nie było i żadnych pisków. Druga możliwość to zasilacz. Sytuacja podobnie wyglądała. Nie jest tajemnicą, że Athlony to połykacze energii. Zasilacz może pociągnąc komp Twojego qpmla, a twojego zestawu już nie. Możliwości jest wiele - jak masz słaby zasilacz podłącz min. 300W. Może pomoże. A jak nie to........... dawaj dalej na forum. Cuś się wymyśli.

Pozdrawiam............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm problem ciekawy. Koleś miał podobną sytuacje. Przy właczniu kompa musiał wcisnąć pause na ok 30 sek. żeby się rozgrzał bo inaczej nie chciał się ładować system ... rezultat okazało się że jego D700 był wadliwy. Po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podmienić kartę graf. a następnie monitor. Może się zdarzyć tak, że jakiś element systemu nie funkcjonuje prawidłowo bez jakiegoś impulsu i niekoniecznie musi to być temperatura. A czy zawsze po tych dwóch minutach wstaje??? Czy może jest tak, że kilka razy trzeba próbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jesli zawsze komp. wlacza Ci sie po okreslonym czasie to postaw go w bardzo nagrzanym miejscu (kaloryfer, nagrzana kuchnia gazowa itp.) To tak na wypadek gdyby chodzilo o nagrzewanie sie niektorych elementow.

2. Jesli jest roznie to uciskaj lekko plyte glowna wyginajac ja w kilku miejscach (zimny lut, rozlaczenie sie elementow itp.)

Rada ogolna (zawsze pomaga). Niestety czasochlonna.

Wymieniaj najbardziej prawdopodobne elementy na inne i dojdziesz do tego co to jest.

:lol: Powodzenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak na moj gust powinienes dokladnie sprawdzic zasilacz. Najlepiej u kogos na innej plycie glownej przy min zestawieniu. Mialem taka sytuacje , ale teraz na 100% nie pamietam czy to zakonczylo sie wymiana plyty glownej czy zasilacza. W moim przypadku probowalem zmienic jeszcze procka , wowczas to byl k6-2-266 -->350,ale nie rozwiazalo problemu. walcz z zasilaczem ..pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem komp startował dopiero za którymś razem z kolei.Sprawdziłem u kumpla po kolei wszystkie części i wyszło że padła płyta główna więc u ciebie też na nią stawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem coś podobnego z płytą NMC. Wymienili mi pare kondziołków i było spox. Jakieś zasilanie nie dochodzi lub jest za małe po dłuższym odłączeniu od prądu. Można to spr. podłączając kompa bezpośrednio do kontaktu, zostawić go wyłączonego i po jakimś czasie włączyć powinien wystartować; (onieważ zasilacz cały czas był pod napięciem i dochodził prąd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem go kilka razy od nowa, więc to musi być coś zepsute. Niemożliwe jest żeby coś było źle zrobione !!

CZy przy tym kilkukrotnym składaniu i rozkładaniu wyciągnołeś procka z podstawki, jeżeli nie to przynajmniej poruszaj kilka azy tą dzwignią z podstawki.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem go kilka razy od nowa, więc to musi być coś zepsute. Niemożliwe jest żeby coś było źle zrobione !!

CZy przy tym kilkukrotnym składaniu i rozkładaniu wyciągnołeś procka z podstawki, jeżeli nie to przynajmniej poruszaj kilka azy tą dzwignią z podstawki.

Pozdr.

Czy ktos zauwazyl ze ten post jest z 3 kwietnia 2002 ???? Po co go jeszcze teraz walkowac??? Chyba juz sie znalazlo roziwazanie skoro od 8 kwietnia nikt nic w tej sprawie nie pisal.

Ps. A zorientowalem sie jak przeczytalem ze to jest pierwszy post Rafala :lol: :lol: :lol: Czyli to dosyyyc dawno byc musialo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...